Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Bruse mosselkotter krijgt alsnog Thools nummer

THOLEN - Scheepswerf Kooiman Van Os in Yerseke heeft de BRU 24 omgenummerd in TH 24 ‘Leen Willem’. Deze mosselkotter staat sinds de gedeeltelijke overname van de kweekbedrijven BRU 6 /BRU 9, BRU 24 in 2016 op naam van Eendracht BV in Tholen. Deze besloten vennootschap is in eigendom van Huub en zijn zonen Willem en Hans de Jonge. Huub en Hans vissen met de TH 48, Willem met het nummer 24.

Vanaf die tijd is het vaartuig als BRU 24 in de vaart gebleven. De eigenaren hebben er nu voor gekozen om er thuishaven Tholen van te maken zodat Tholen weer een extra kotter op haar naam heeft. Temeer omdat De Jonge het enkele jaren geleden opgerichte samenwerkingsverband met de familie De Keijser (BRU 19) in goed overleg heeft beëindigd. Per 18 mei j.l. heeft De Jonge de huurrechten van zes percelen in de Waddenzee en twee op de Oosterschelde definitief overgenomen van De Keijser.

De scheepsnaam ‘Leen Willem’, destijds van de familie Hoogerheide in Bruinisse, wordt in ere gehouden. In de familie De Jonge zijn Leen en Willem ook bekende namen. Willem was de vader van Huub, waar schipperszoon Willem naar is vernoemd, en Leen was een broer van Huub die in 1978 op 19-jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven is gekomen.

Naast de TH 24 en TH 48 van de familie De Jonge telt de Tholense mosselvloot nog de TH 4 van Fa. Gebr. A.J. Schot. Dat vaartuig ligt bij de Bergse Diepsluis opgelegd en is te koop. De huurrechten van hun percelen zijn inmiddels in handen van handels- en kweekbedrijf Vette Verhaart in Yerseke.