Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Maatjesproductie bij A. Hoek in Katwijk

Mooie handel, voor hoge prijzen

KATWIJK – De zorgen bij de Katwijkse haringhandel A. Hoek over het inzakken van de maatjesaanvoer na de vliegende start waren begin deze week weer voorbij.

Afgelopen weekend kwam de Zweedse maatjesspecialist GG 764 ‘Astrid’ met 350 ton naar verwerker Werner Larsson in het Deense Skagen, waar A. Hoek en Fish Partners maatjes produceren. De Deense S 264 ‘Astrid’, ook een maatjesspecialist, kwam midden deze week met 550 ton.

Directeur Leo Hoek verwachtte dat er donderdag (gisteren) in Katwijk zes vrachtwagens met hele haring bij A. Hoek aan zouden komen om verwerkt te worden tot Hollandse Nieuwe.

Hoek: ,,De schepen zijn wat zuidelijker aan het zoeken, naar wat kleinere haring. Eind deze week verwachten we nog drie trawlers met maatjes voor ons. En als volgende week de verwachtingen voor de aanvoer uitkomen kunnen we de boel gaan afronden. In Katwijk verwachten we volgende week woensdag klaar te zijn.’’

Het is al veel gememoreerd, maar de haring is uitstekend. ,,Kwetsbaar ook, maar nog goed te verwerken’’, aldus Hoek.

Er worden voor deze geweldige haring door de hele industrie ‘gigantische prijzen’ betaald. ,,Zes tot zeven Deense Kronen. Dan zit je al snel aan de 1 euro; een stuk meer dan vorig jaar.’’

Voorzitter Gerbrand Voerman van de verenigde haringhandelaren kan de bevindingen van Hoek bevestigen. ,,Na de bliksemstart is de aanvoer zeker niet vloeiend geweest.'' Desondanks verwacht ook Voerman dat in de loop van volgende week het grootste deel van de haringhandel z'n voorraad binnen heeft.

Daarvoor is goed betaald. Om maatjes aan te kunnen voeren moeten de Noren, Denen en Zweden extra inspanningen leveren op de visgronden. ,,En dat moeten we stimuleren door hogere prijzen te bieden dan de andere geïnteresseerden'', aldus Voerman.


Zonder het ijs om de haring zo koud mogelijk te vervoeren wordt de haring gestort in een bak.Zonder het ijs om de haring zo koud mogelijk te vervoeren wordt de haring gestort in een bak.

Na een route afgelegd te hebben door de sorteermachines wordt de haring machinaal gekaakt.Na een route afgelegd te hebben door de sorteermachines wordt de haring machinaal gekaakt.

De gesorteerde en gekaakte haringen worden door rappe handen in emmertjes gepakt.De gesorteerde en gekaakte haringen worden door rappe handen in emmertjes gepakt.

Voordat de emmertjes gesloten worden wordt een juiste dosering pekel toegevoegd.Voordat de emmertjes gesloten worden wordt een juiste dosering pekel toegevoegd.

De emmertjes gaan naar de vriescellen. Hollandse Nieuwe is voor consumptie altijd diepgevroren geweest.De emmertjes gaan naar de vriescellen. Hollandse Nieuwe is voor consumptie altijd diepgevroren geweest.

Vishandel J. Harteveld gaat met onder meer emmertjes haring van A. Hoek naar de plaatselijke weekmarkt.Vishandel J. Harteveld gaat met onder meer emmertjes haring van A. Hoek naar de plaatselijke weekmarkt.