Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Collega’s bekijken waterspraytuig

Kennismaking met alternatief voor pulsvisserij op tong

SCHEVENINGEN - Behalve Anton Dekker en Erik van Linden en enkele schippers van de kottervloot van Jaczon/Vrolijk stapten vrijdagmorgen 12 juni een tiental collega-vissers uit Tholen, Texel, Arnemuiden, Urk en Goedereede aan boord van de SCH 63 om kennis te maken met het alternatieve waterspraytuig. Met Adrie Groenendijk (GO 20), Cor Lokker (GO 22 en GO 26), Jaap Tanis (GO 38 en GO 48), Arie en Kevin Lokker van Westvoorn en Hans Juch van Visserijvereniging Zuid-West was Goedereede goed vertegenwoordigd.

Onderzoeker Pieke Molenaar van WMR was eveneens present. Molenaar heeft het protocol geschreven en hoorde met belangstelling de ervaringen van schipper Klaas Jelle Blok aan. Blok: ,,Technisch loopt het nu goed ofschoon we af en toe behoorlijk wat tijd steken in het afstemmen. Ook op zee. Maar we zien wel dat we brandstof kunnen besparen. Dat komt niet alleen door het vistuig, maar ook door een geringere vissnelheid. Hoe harder je gaat, hoe minder effect de waterstralen sorteren, is de opvatting’’, aldus Blok.

Vlootmanager Anton Dekker bericht dat er op de wekkerbestekken qua vangst goed meegekomen kan worden, en dat de grote les is dat bij een geringe treksnelheid van 3,5-4,5 mijl de vangst het beste lijkt. De aanwezige schippers waren onder de indruk en hebben er goede hoop op dat het project straks soelaas biedt. ,,De input van de collega’s wordt door ons zeer op prijs gesteld’’, aldus Dekker.