Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In Nederland en Duitsland

Eerste vaatjes naar de zorg

ROTTERDAM – De start van het nieuwe haringseizoen was noodgedwongen heel anders dan anders, maar heeft heel veel positieve reacties opgeleverd.

Vorige week donderdag werd die alternatieve start ingeluid in het Erasmus MC te Rotterdam met de overhandiging van het eerste vaatje aan twee gezichten van de huidige coronacrisis: Ernst Kuipers en Diederik Gommers. Als respectievelijk voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zijn zij de verpersoonlijking van de zorgverleners in de frontlinie, en voor het Nederlands Visbureau een passend alternatief nu de traditionele veiling van het eerste vaatje vanwege de corona-maatregelen voor het eerst in 35 jaar geen doorgang kon vinden.

Kuipers nam het eerste vaatje in ontvangst namens alle collega’s in de zorg. ,,Die zich de afgelopen periode ongelooflijk hard hebben ingezet, in nauwe samenwerking, met grote betrokkenheid, lef en deskundigheid.’’ Gommers verwees naar de afgelopen spannende tijd en de inzet van velen. ,,We konden en kunnen dit alleen met de steun van alle Nederlanders. Het is hartverwarmend om te merken dat Nederland zo meeleeft met alle zorgverleners.’

Niet alleen zorgverleners van het Erasmus MC maar ook van een aantal andere ziekenhuizen, in Breda, Enschede en Groningen konden daarna van de eerste vangst van 2020 proeven. Er zijn duizenden haringen uitgedeeld. Vanaf vrijdag 12 juni kon heel Nederland de Hollandse Nieuwe proeven. Ook in verzorgingstehuizen in de regio Kennemerland, waar via Cornelis Vrolijk-dochter Seafood Parlevliet 3.000 haringen werden uitgedeeld.

Samenwerking

Afgelopen maandag was het de beurt aan de Duitse zorgverleners om in het zonnetje gezet te worden. Kuipers toog met minister van Medische Zorg Martin van Rijn en het Nederlands Visbureau naar Münster. Hier werden gezondheidsminister Karl-Josef Laumann van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en medisch directeur Hugo van Aken van de Universitätsklinikum Münster verblijd met een eerste vaatje. Dit vaatje staat symbool voor de samenwerking in de strijd tegen corona, en voor de dankbaarheid van Nederland voor de opvang van Nederlandse corona-patiënten op Duitse ic’s.

Directeur Agnes Leewis is aangenaam verrast door de grote belangstelling en zeker ook door de louter positieve reacties voor de noodgedwongen alternatieven voor de traditionelen evenementen. ,,Het is landelijk enorm gewaardeerd’, aldus Leewis.

Foto: Nederlands Visbureau - In het Erasmus MC genieten van de nieuwe haring.Foto: Nederlands Visbureau - In het Erasmus MC genieten van de nieuwe haring.