Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zeeuwse mosselen met biologisch keurmerk

Zon doet hangcultuurmossel goed

BRUINISSE – De zonnige lente heeft mosselen goed gedaan. Dat bleek afgelopen dinsdag bij de start van het seizoen voor de hangcultuurmosselen in Bruinisse, waar Jan Bout de eerste sokken uit de Oosterschelde haalde. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst officieel biologisch noemen.

Het seizoen is coronaproef van start gegaan. Dat wil zeggen: zonder persvertegenwoordigers. Maar wel met een goede fotograaf, de Zeeuwse topkok Syrco Bakker en een pr-campagne door het Nederlands Mosselbureau. Komende week kan er genoten worden van de eerste Zeeuwse in sokken gekweekte mosselen.

,,De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad”, zegt hangcultuurkweker Jan Bout aan boord van zijn BRU 49.

Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers, zegt: ,,Het is voor de mosselsector een belangrijke opsteker dat vanaf 1 juni in Nederland, en vermoedelijk een week later in België, de restaurants en terrassen gefaseerd opengaan.’’

De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch - ook gezond voor mens en natuur dus. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen:

- Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn;

- Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

De negen leden tellende Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100 procent regionale herkomst. Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen.

De productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo. De bodemmosselen laten nog een maand op zich wachten, dat seizoen start 1 juli.

Foto: Mosselbureau - De gebroeders Jan (links) en Martin Bout (BRU 49). ,,Niet eerder hebben we zo vroeg in het voorjaar zo’n mooie kwaliteit gezien’’, zegt kweker Jan Bout. Bout heeft dertig jaar ervaring met mosselhangcultures. Met een gemiddeld stukstal van 160 per 2,5 kilo en een vleesgewicht van 30 procent en een mooie vleeskleur hoopt hij de retailers en restaurants in Nederland en België te kunnen voorzien. Bout oogst z’n beste kwaliteit momenteel beoosten de Grevelingensluis bij Bruinisse.Foto: Mosselbureau - De gebroeders Jan (links) en Martin Bout (BRU 49). ,,Niet eerder hebben we zo vroeg in het voorjaar zo’n mooie kwaliteit gezien’’, zegt kweker Jan Bout. Bout heeft ...