Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
O 82 naar Nieuwpoort

Cattoor neemt N 116 over voor de vangstrechten

ZEEBRUGGE/OOSTENDE/NIEUWPOORT - Reder Eddy Cattoor heeft de N 116 ‘Nostalgie’ gekocht. De vorige eigenaren van de N 116 hebben de O 82 overgenomen.

De in 1961 opgeleverde N 116 waarmee de stiefbroers Diederik Jacob en Sam Zwertvaegher vorige week tot de laatste dag hebben gevaren is het laatste houten vissersschip van de Vlaamse visserijvloot. Het heeft vorige week zijn voorlopig laatste overstoom gemaakt, van Nieuwpoort naar Oostende. Cattoor neemt het vaartuig met name over voor de vangstrechten, die hij wil overzetten op zijn Z 90 en volgend jaar zomer op zijn nieuw te bouwen Z 91.

De N 116 valt onder de bijzondere categorie ‘kustvaartuigen’. Daar zijn er in Vlaanderen nog tien van, die mogen vissen onder de kust op vis en/of garnalen en die verplicht elke dag binnen moeten komen. Als de N 116 binnenkort geschrapt wordt komt er geen nieuwe bij in deze categorie.

Cattoor is echt onder de indruk van het scheepje: ,,Alles loopt nog aan boord, na zestig jaar! Dat heb ik zelf gezien toen ik mee was de laatste reis. Ik heb het van binnen en buiten laten opknappen en laten schilderen, want ik wil natuurlijk wel dat er een mooi scheepje van mij aan de kaai ligt in Oostende.’’

Cattoor ziet het liefst dat de N 116 een museumschip wordt, ook gezien het bijzondere interieur. ,,Iedereen zegt ook tegen mij ‘Niet slopen hoor!’, en het schip zou gezien de historie natuurlijk bewaard moeten worden. Maar dat moet ook niet te veel gaan kosten...’’

Jacob en Zwertvaegher hebben ter vervanging van hun N 116 de 36 jaar jongere O 82 ‘Nautilus’ overgenomen van het echtpaar Rudy Barbaix en Christelle Dewaele uit Oostende. De kotter is naar Oostende overgestoomd en krijgt het nummer N 82.

Foto: Ronald RibbeFoto: Ronald Ribbe