Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Pelagische industrie verrast

Overeenkomst over controle aanlandingen

BRUSSEL – De EU heeft met Noorwegen en de Faeröer een overeenkomst getekend voor betere monitoring en controle van aanlandingen van pelagische vissoorten.

De afgelopen jaren is er veel overleg geweest tussen de controleurs van de kuststaten over de verbetering en de harmonisatie van de controle op de pelagische visserij, en dan met name bij de aanlanding. Er is nu getekend voor een aantal controlemaatregelen waarmee discards moeten worden voorkomen en aanlandingen van makreel, haring, horsmakreel en blauwe wijting beter kunnen worden gewogen.

Zo moeten controle-autoriteiten real-time toegang hebben tot weeggegevens en cameratoezicht bij aanlanding, komen er maatregelen voor accurater wegen en komt er een test met ‘remote electronic monitoring systems’ aan boord van trawlers (camera’s en sensoren). De overeenkomst staat open voor deelname van andere kuststaten, zoals Groenland, Rusland en IJsland, die vooralsnog niet deelnemen.

Voor de pelagische industrie komt de overeenkomst enigszins uit de lucht vallen. ,,In deze vorm is dit nooit besproken met ons, wat toch wel merkwaardig is’’, zegt voorzitter Gerard van Balsfoort van de PFA. ,,De overeenkomst is ondertekend door de vertegenwoordiger van de Europese Commissie, maar de vraag kan gesteld worden in welke mate dit geaccepteerd wordt door de lidstaten van de EU. Er wordt ook gezegd in dit rapport dat de aanbevelingen nog worden voorgelegd aan de respectievelijke regeringen. In ons geval is dat de Raad.’’

Bij aanlanding van verse vis door trawlers met grote rsw-tanks, de zogenoemde tankboten, wordt de vis met hoge snelheid vanuit de tanken op aanvoerbanden de fabriek in gepompt en daar gewogen. Hierop vindt een standaard-aftrek plaats van ‘aanhangend water’. Bij vriestrawlers zoals Nederland die heeft wordt gewogen door samples van de bevroren pakken te wegen en daar de (standaard) tarra van af te trekken. ,,Deze weegprocedures zijn een belangrijk onderdeel van deze overeenkomst en dus een belangrijk aandachtspunt voor de PFA.’’