Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Steun van MSC voor VisNed/CVO

App voor registratie beschermde soorten

URK/DEN HAAG - VisNed ontvangt steun van de Marine Stewardship Council voor de ontwikkeling van een innovatieve app om beschermde vis en zeedieren te identificeren.

Namens de vier samenwerkende internationale visserijorganisaties in de Joint Demersal Fisheries in het Noordzeegebied kan VisNed 57.000 euro ontvangen van het Ocean Stewardship Fonds van de MSC. De JDF is een samenwerking van vissersorganisaties uit Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden dat vorig najaar het MSC-certificaat binnenhaalde voor twaalf vissoorten in drie visgebieden en tien vistuigtypes van bijna duizend schepen. Daaronder ook de boomkorvisserij.

Een van de certificeringsvoorwaarden is de verplichting om de bijvangst van bedreigde soorten te registreren. Nauwkeurige rapportage van zogeheten ETP-soorten is een uitdaging aan boord en vereist voortdurende aandacht. De financiële bijdrage is bestemd voor de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke smartphone-app voor dat doel. ETP staat voor de Engelse woorden: endangered, protected en threatened.

Het uploaden van foto's tijdens een reis kan helpen bij de identificatie van de soorten, en de locatie van de vangst kan automatisch worden gedocumenteerd. De app is ook in staat om de locatie te registreren voor schepen zonder VMS, maar wel onder het MSC-certificaat verplicht zijn om te bewijzen dat ze in bepaalde gebieden niet komen, zoals bijvoorbeeld staandwantvissers.

,,De financiering zal een eenvoudig te gebruiken app opleveren die kan worden gebruikt om interacties met ETP-soorten te registreren. De eerder gebruikte spreadsheetbenadering is omslachtig en zeer gevoelig voor onbedoelde fouten en wij geloven dat gebruiksvriendelijkheid de sleutel is tot het verkrijgen van gegevens van goede kwaliteit’’, zegt bioloog Wouter van Broekhoven, wetenschappelijk medewerker bij VisNed.

De ETP-app wordt ontwikkeld door Anchor Labs. Het subsidiebedrag is voldoende, want het Deense bedrijf kan voortbouwen op een eerder ontwikkelde app voor de Baltische Zee waaraan functionaliteiten worden toegevoegd.

In haar eerste subsidieronde heeft het MSC's Ocean Stewardship Fonds wereldwijd driekwart miljoen euro uitgekeerd voor vijftien projecten.

VisNed beheert het MSC-certificaat namens de CVO, het samenwerkingsverband van Nederlandse producentenorganisaties.

MSC