Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
UK 161 ‘Hendrik Brands’

Vleet in Noorse Zone

HARLINGEN – Opwinding vorige week aan boord van de UK 161 ‘Hendrik Brands’, toen er tijdens de visserij in de Noorse Zone een grote vleet aan dek kwam.

Vleetvangsten zijn zeldzaam. Contact met de vaste wal maakte al snel duidelijk dat de vleet een beschermde soort is en niet aangeland mag worden. Al tien jaar geldt de verplichting om vleten en bepaalde soorten haaien en roggen zo spoedig mogelijk terug te zetten, maar wel de details op te nemen in het logboek.

Opvarende Peter Bakker uit Den Helder had vorige week zijn zoontje Jerry Jacob (8) mee aan boord van de Urker bokker. De grote vleet werd opgemeten (2,20 bij 1,50 meter), ging met de jongste varensgast op de foto en werd daarna springlevend overboord gezet. Jerry Jacob kon daarna weer verder met zijn schoolwerk aan boord.

In de Noorse Zone zijn tussen de tien en twintig Nederlandse kotters actief. Er wordt door de Noren intensief gecontroleerd. De Noren sommeren kotters het bestek te verlaten wanneer ze – ongeacht de soort - ondermaatse vis aantreffen. Vorige week werd zo’n voorzorgsgebied voor de duur van twee weken uitgebreid. Dat zijn formeel geen gesloten gebieden, maar er moet eerst toestemming worden gevraagd om er te mogen vissen. Dan gelden er wel extra voorwaarden, zoals een grotere maaswijdte.

Schipper Gerrit Loosman en bemanning van de UK 161 liepen na een overweekse reis donderdag Harlingen binnen om te lossen voor de vrijdagmarkt op Urk.