Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Verdere krachtenbundeling in mosselsector

Triton voegt zich bij gigant Aquamossel

YERSEKE – De consolidatie in Yerseke zet door. Precies een jaar na het samengaan van de mosselhandelsbedrijven van de families Leuschel en Barbé, onder de naam Aquamossel, is er een derde partij bijgekomen. Met de toetreding van Triton-Yerseke van de familie De Koeijer wordt de naam van de nieuwe combinatie Aquamossel-Triton.

De nieuwe combinatie is nu de grootste in Nederland op het gebied van kweek, verwerking en afzet van mosselen, met een jaaromzet van, naar eigen zeggen, ruim 60 miljoen euro, wat neerkomt op een derde deel van de totale (Zeeuwse) mosselmarkt. Exclusief de bemanningen van de schepen heeft de nieuwe combinatie vijftig mensen in vaste dienst in de productie en op kantoor. De directie van Aquamossel-Triton wordt gevormd door Floris de Groot, Inger Risdal en David de Koeijer, waarmee alle drie de ‘bloedgroepen’ vertegenwoordigd zijn.

De mosselsector verkeert in zwaar weer, en iedereen zoekt naar strategische oplossingen. Het al of niet kunnen beschikken over Duitse kweekpercelen is de laatste jaren – vanwege achterblijvende groei op de percelen in de Waddenzee en de Oosterschelde - van steeds groter belang geworden. Leuschel beschikt over percelen in de Duitse Waddenzee, waar het bedrijf drie mosselkotters operationeel heeft. Barbé heeft percelen in Nederland en Ierland en zes Zeeuwse en twee Ierse mosselkotters in de vaart. Floris de Groot: ,,Wij waren als Barbé de grootste in Nederland, maar bescheiden in Ierland, waar Triton groter is. Met Triton erbij staan we als Aquamossel Triton wat sourcing betreft nu heel sterk, met dominante posities in zowel Nederland als Duitsland en Ierland.’’

Nieuwkomer De Koeijer beschikt over percelen in Nederland en Ierland. In Nederland heeft het bedrijf de mosselkotter YE 86 in de vaart en het Ierse kweekbedrijf heeft drie mosselkotters tot haar beschikking. David de Koeijer is blij met de stap en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. ,,Dat we samen over de meeste en kwalitatief beste kweekgronden in Nederland, Duitsland en Ierland beschikken is ongeëvenaard binnen de Europese mosselsector. Onze klanten zullen weinig merken van de fusie, alleen dat ze nog beter bediend kunnen worden’’, aldus De Koeijer.

De Koeijer’s bedrijf Van Belzen/Zeelandia, met garnalenverwerking in Arnemuiden, staat buiten de fusie. Wel worden de garnalen toegevoegd aan het aanbod van de nieuwe combinatie.

Inger Risdal, de partner van Simon Leuschel, ziet de nieuwe combinatie als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie mosselbedrijven. ,,Het is gezond zo.’’ Ze stelt dat de nieuwe combinatie voorlopig pas op de plaats zal maken, maar dat de consolidatie elders in mosselland ongetwijfeld door zal gaan.

Tol

Wat de handel betreft is er op dit moment, op wat Deense hangcultuurmossels na, heel weinig te melden. ,,Eind deze maand beginnen we met de Zeeuwse hangcultuurmosselen, als aanloop naar de bodemmosselen. Door de vele zonuren in april is er veel plankton en veel voedsel voor de mosselen. Het staat er allemaal fris bij.’’ Bij de bodemmosselen lijkt er in Nederland nog steeds sprake van groeiachterstand. De grote mosselen zullen ook komend seizoen toch weer uit Duitsland moeten komen.

De corona-maatregelen eisen in Nederland en zeker ook in mosselland België zijn tol; door de sluiting van de horeca is een belangrijke afzet weggevallen. Daarentegen verwacht men bij Aquamossel-Triton een omzetstijging door meer verkoop via de supermarkten, ook ten behoeve van een te verwachten stijgende thuisconsumptie in België. De Groot: ,,Maar we hopen natuurlijk allemaal op versoepeling binnenkort van de maatregelen voor de horeca.’’