Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Minder weerstand, schonere garnalenvangst

Alle klossen laten rollen

DEN OEVER – De WR 57 test een aangepaste klossenpees met minder bodemberoering en daardoor naar verwachting ook een schonere box.

Bij een normale klossenpees rollen eigenlijk alleen de middelste klossen goed over de zeebodem. Met de aangepaste klossenpees is de hoek van de klossen dusdanig aangepast aan de ronding van de pees dat ze allemaal meerollen.

Wageningen Marine Research heeft deze maand observaties uitgevoerd met camera’s op de tuigen tijdens de garnalenvisserij, met als doel om de klossenpees verder te optimaliseren. Naast een selectievere visserij zorgt de mindere weerstand mogelijk ook voor brandstofbesparing.

Het innovatie/selectiviteitsproject wordt gefinancierd vanuit het Waddenfonds. Eerder heeft de WR 289 in dit project een grid getest om ongewenste bijvangst te verminderen. En op de planning staat nog een vervolg met de ZK 1 met een paneel voor de ingang van het garnalennet (zeefmat), als alternatief voor het gebruik van de zeeflap in de zomermaanden.