Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vrieshuizen raken vol

Alles op de blauwe wijting

KATWIJK/IJMUIDEN/SCHEVENINGEN – Alle trawlers van de Pelagic Freezer trawler Association (PFA) die kunnen varen zitten op blauwe wijting. De visserij op de Atlantische Oceaan noordwest van Schotland is goed. Door vermindering van de exportmogelijkheden door de corona-crisis beginnen de vrieshuizen op deze manier wel vol te raken.

De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ maakte een supersnelle reis op de blauwe wijting noordwest van Schotland. In 15 dagen had de vriestrawler van Van der Zwan een volle bak scheepgezet en gevroren, en deze werd gelost in het vrieshuis in Amsterdam. De volgende reis is opnieuw op blauwe wijting.

De KL 855 'Margiris' van P&P wordt stevig aangepakt, al lopen de werkzaamheden door de corona-maatregelen wel vertraging op.De KL 855 'Margiris' van P&P wordt stevig aangepakt, al lopen de werkzaamheden door de corona-maatregelen wel vertraging op.

Ook Vrolijk/Jaczon richt zich op de blauwe wijting. De SCH 81 ‘Carolien’ kwam afgelopen woensdagochtend in IJmuiden binnen met blauwe wijting. De H 72 ‘Frank Bonefaas’ loste vorige week in IJmuiden en is nu weer aan het vissen op de oceaan noordwest van Schotland. Hetzelfde geldt voor de FC 716900 ‘Prins Bernhard’, die de vangst van de voorgaande reis gelost heeft in Scheveningen.

De SCH 24 ‘Afrika’ heeft blauwe wijting gelost in Vlissingen en is inmiddels weer begonnen aan een nieuwe blauwewijtingreis. De SCH 123 ‘Zeeland’ arriveerde gisteren (donderdag) in Vlissingen om te lossen. Zelfs de FC 716999 ‘Sandettie’ heeft op blauwe wijting gevist. Heel ongebruikelijk voor deze kleinere trawler, en alleen maar mogelijk omdat de blauwe wijting vrij ‘droog’ (ondiep) zat en iets meer verspreid. De trawler, waarvan de laatste reis al meermalen is aangekondigd, blijft na het lossen in Scheveningen in ieder geval stilliggen tot in juni. Of het schip daarna toch weer gaat vissen is afhankelijk van het al dan niet in die maand in de vaart komen van de nieuwe ‘Scombrus’.

Rügen

De vriestrawlers uit de EU vissen zuidelijker op de Atlantische Oceaan dan de tankboten uit IJsland, Rusland en Groenland, die een stuk noordelijker op een kluitje de blauwe wijting opwachten als die noord in de internationale wateren intrekt.

Het zal niet verbazen dat ook de schepen van Parlevliet & Van der Plas hun graantje meepikken van de blauwe wijting. Afgelopen maandag arriveerde de ROS 171 ‘Maartje Theadora’ in IJmuiden om te lossen. De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ is vissende, evenals de KW 172 ‘Dirk Dirk’ en de ROS 170 ‘Annie Hillina’. Beide laatstgenoemde trawlers hebben de vangsten van de voorlaatste reis gelost in het Duitse Bremerhaven.

De ROS 785 ‘Helen Mary’ ging nog verder de Oostzee op en loste de blauwe wijting bij Euro Baltic, de fabriek van P&P op het Duitse schiereiland Rügen. Het geeft aan dat de vrieshuizen in Nederland door het wegvallen van exportmogelijkheden langzaamaan vol beginnen te raken.

Las Palmas

Twee vriestrawlers van de PFA zitten buiten Europa momenteel. De SCH 6 ‘Alida’ van Van der Zwan vist in de wateren van Marokko op met name sardine en loste deze week in de haven van Las Palmas op Gran Canaria. De trawler is met dezelfde bemanning weer vertrokken naar de visgronden. De ‘Cornelis Vrolijk’ van Vrolijk vist in de wateren van het zuidwest-Afrikaanse Namibië en loste deze week in Walvisbaai.

Nog steeds stil op Scheveningen liggen de PH 1100 en PH 2200. De verbouwing van de KL 855 ‘Margiris’ staat op een laag pitje, door de corona-maatregelen. Volgens directeur Diek Parlevliet van P&P loopt de verbouwing onherroepelijk vertraging op, en kan niemand nog zeggen hoeveel.