Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
IJmuidenaar Thijs Zwart blijft schilderen

Acrylverf op oude zeekaarten

IJMUIDEN - Thijs Zwart uit IJmuiden tekent en schildert al jaren, en blijft dat ook doen, zo lang het kan. Favoriet materiaal: oude zeekaarten en acrylverf. Favoriet onderwerp: sleepvaart en visserij. Die onderwerpkeuze is niet vreemd. De in 1942 geboren IJmuidenaar heeft op enkele maanden na 40 jaar gevaren; op sleepboten bij Wijsmuller, in de bagger en op een patrouilleboot. Oude zeekaarten heeft hij als oud-zeevarende ook genoeg.

Tekenen deed hij altijd al, maar na een ongeluk op de patrouilleboot dat hem thuis hield is Zwart zijn hobby gaan intensiveren. Regelmatig hangt er werk van hem, als expositie of als ‘aankleding’, in het IJmuider Zee- en Havenmuseum, deze dagen helaas gesloten vanwege corona. ,,Ooit, in de jaren negentig, heb ik wel eens met een tekening in Visserijnieuws gestaan’’, weet Zwart zich nog te herinneren. Af en toe verkoopt hij een schilderij. Zwarts schilderij van de zijtrawler IJM 9 ‘Haarlem’, van 90 bij 110 centimeter, hangt bij een vriend van hem aan de muur.