Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Laatste restje haringhistorie verdwijnt na 130 jaar uit Noordwijk

Einde verhaal voor Admiraal-de Witt

NOORDWIJK – Na 130 jaar valt het doek voor rokerij/haringhandel/viswinkel Admiraal-de Witt uit Noordwijk. De afgelopen jaren is de groothandelsfunctie al afgebouwd, en in juni stopt de familie Admiraal ook met de rokerij en de winkel. Voor een klein bedrijf als Admiraal-de Witt kan het niet meer uit.

Heel Noordwijk aan Zee een woon- en toeristenoord? Nee, een kleine vishandel bleef hardnekkig weerstand bieden aan de oprukkende ontwikkelingsdrift. Midden in het zeedorp bedreef Rinus Admiraal nog de vishandel en het visroken, op dezelfde locatie als waar de oprichters van zijn bedrijf ooit zijn gestart, in 1890. Maar aan alles komt een eind. Nog voor de zomer stopt Admiraal-de Witt, tot verdriet van de liefhebbers in de regio van ambachtelijk gerookte vis en een uitstekende maatjesharing.

Voor het assortiment van Admiraal-de Witt zijn nog genoeg liefhebbers.Voor het assortiment van Admiraal-de Witt zijn nog genoeg liefhebbers.

Voor directeur-eigenaar Rinus Admiraal (63) is het een geleidelijk proces geweest, al gaat het nu toch ineens sneller dan gedacht. ,,Er kwam een gegadigde waar ik wel een goed gevoel bij had. De grond, zo’n 2.000 vierkante meter, en de opstallen zijn nu verkocht. Alles wordt gesloopt, en dan komen er 46 appartementen op’’, aldus een nuchtere Admiraal, die zelf blijft wonen in een woonhuis aan de oprit van het terrein.

Hij woont al z’n hele leven al in het rijtje huizen daar, met hoogstens verhuizingen van en naar de adressen Schoolstraat 3, 5 en 7. Buitenkant en binnenkant van de bedrijfspanden ademen historie. Zelfs in buurgemeente Katwijk, nog steeds vermaard om zijn haringhandel, is zoiets al lang niet meer aan te treffen.

Kaken met de hand

Admiraal vertelt dat zijn bedrijf de groothandelsfunctie al bijna helemaal heeft afgebouwd. Klanten van de haring en de rookwaar worden beleverd door en in samenwerking met collega-vishandels uit de buurt en verder weg. Hij noemt daarbij haringhandel A. Hoek uit Katwijk, maar ook Het Urker Zalmhuys uit Urk. Een van de twee bedrijfsbussen is al verkocht, aan een vishandelaar uit Katwijk wiens bus begin dit jaar werd gestolen.

Admiraal-de Witt is een echt familiebedrijf. Onderonsje in de winkel tussen Rinus Admiraal, zijn vrouw Nelie en zoon Arie.Admiraal-de Witt is een echt familiebedrijf. Onderonsje in de winkel tussen Rinus Admiraal, zijn vrouw Nelie en zoon Arie.

Vier jaar geleden stopte Admiraal-de Witt ook al met de eigen maatjesharingproductie in het seizoen. ,,We deden het kaken nog met de hand!’’ Dat leverde een zeer gewaardeerd speciaal-product op, maar het kon niet meer uit. ,,Er is de laatste tien jaar ook zoveel veranderd in de vishandel. De schaalvergroting zet maar door. De winstmarges worden steeds kleiner. Je probeert het op te vangen door een beetje meer service; we zijn er altijd voor de klant. Of door iets bijzonders, zoals onze kleine kippers, voor de fijnproevers. Maar uiteindelijk hou je na heel veel uren hard werken toch te weinig over.’’

Dan heeft Admiraal het nog niet eens over het uitdijend pakket regelgeving dat de vishandelaar teistert. ,,In onze rookkasten hebben we twee jaar geleden nog flink geïnvesteerd in filters. Dat moest natuurlijk wel, zo midden in het dorp. Om te kunnen blijven bestaan zouden we nu weer heel veel meer moeten investeren in de panden om aan allerlei regelgeving te voldoen. En dan moet je een keuze maken.’’

Winkel

Die keuze is gemaakt. Admiraal houdt voorlopig 1 juni aan. Jammer van de winkel, waarvan de vergunning verbonden is aan die voor de groothandel. ,,De groothandel doen we nu met anderhalve man, maar in de winkel werken we nog met z’n tienen. De verkoop gaat ook best goed. Met de winkel moesten we het allemaal goedmaken.’’

Het moest de laatste jaren uit de winkel komen.Het moest de laatste jaren uit de winkel komen.

Jammer is het ook voor de zonen Arie (32) en Kees (29) die in het bedrijf werken. Vader Admiraal maakt zich echter geen zorgen; ze kunnen volgens hem her en der in de viswereld gelijk weer aan de slag.

Met het bedrijf en de opstallen verdwijnt het laatste stukje haringhistorie uit het zeedorp van Noordwijk. Hebben de historische verenigingen en musea van Noordwijk zich al gemeld? Admiraal knikt. ,,Jazeker. Ook die uit Katwijk. En ik heb nog wel wat voor ze hoor’’, zegt-ie geruststellend.