Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europa vangt 6 procent van de TAC

Horsmakreel uit de Pacific MSC-gecertificeerd

DEN HAAG/KATWIJK – De Europese visserij op horsmakreel in de zuidelijke Pacific is MSC-gecertificeerd. Vanuit Europa vissen drie trawlers van Parlevliet & Van der Plas op dit bestand.

Na een onderzoeksperiode van 15 maanden is de unit ‘European South-Pacific Jack Mackerel’ gecertificeerd tegen de MSC-standaard. Vanaf 26 maart 2020 mag de horsmakreel die door deze visserij gevangen wordt het blauwe MSC-logo voeren. De certificering geldt voor vijf jaar, met een jaarlijkse hertoetsing.

De Europese horsmakreel-visserij in dit zeegebied aan de andere kant van de wereld wordt uitgevoerd door drie vriestrawlers van Parlevliet & Van der Plas: de Poolse GDY 151 ‘Annelies Ilena’, de Duitse ROS 171 ‘Maartje Theadora’ en de Litouwse KL 855 ‘Margiris’. De exploitatie van de ‘Annelies Ilena’ doet P&P samen met de IJslandse partner Samherji.

De drie schepen vallen onder het regime van de South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO), en vangen een toegewezen quotum voor horsmakreel in internationale wateren, buiten de exclusieve economische zones van Chili en Peru. De vangsten worden aangeland in Talcahuano en San Vicente, Chili.

Het quotum voor 2020 is 41.538 ton, en dat komt overeen met 6 procent van de TAC voor dit horsmakreelbestand. Zoals veel pelagische vis vanuit Nederland gaat ook deze horsmakreel vooral naar West Afrika, met name Nigeria en Angola, waar de vis verder wordt verwerkt (gerookt) door de groothandel.

Trots

Rob Banning, projectmanager bij P&P: ,,P&P streeft er naar dat alle visserijen waarbij onze schepen betrokken zijn worden gecertificeerd. Dat is onderdeel van ons beleid voor de duurzame productie van vis en visproducten. We zijn er trots op dat we nu, in nauwe samenwerking met Samherji, de eerste certificering realiseren van een van onze pelagische visserijen buiten de Atlantische Oceaan. De Europese Unie heeft belangrijk werk geleverd in het opzetten van een beheer-structuur voor duurzame visserijen in de zuidelijke Grote Oceaan, als onderdeel van de ‘externe dimensie’ van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid van de EU. Dit is een van de eerste tastbare resultaten van die structuur.’’ MSC spreekt bij monde van directeur Noord-Europa Hans Nieuwenhuis van ‘een nieuwe mijlpaal voor de duurzame visserij op de horsmakreel in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan’.

Vanwege de onzekerheden over de maatregelen tegen het coronavirus is nog niet bekend wanneer de Pacific-campagne 2020 van start gaat. De drie betreffende trawlers zitten momenteel nog in Europa.