Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Prototype optische sorteerder aan boord van de WR 9 werkt goed

Doorbraak in garnalenlijn aan boord

MAKKUM – Melle de Boer van De Boer RVS spreekt van een doorbraak in de garnalenverwerking. In samenwerking met de Italiaanse partner Raytec is een optische sorteerder ontworpen voor de garnalenverwerking aan boord. ,,Ondermaatse garnalen en bijvangst gaan levend overboord, de keten wordt verkort en de garnalenkwaliteit wordt dus verbeterd’’, aldus De Boer.

Aan boord van de WR 9 staat een prototype van een optische garnalensorteerder, waarmee met succes is proefgedraaid. ,,De verwerkingslijn op de WR 9 werkt zeer goed’’, zegt De Boer. Aan boord van de Wieringer hekkotter van Jan Jurie van Eekelen staat een groot Italiaans model naast een sorteertrommel van De Boer RVS. Om de verschillen te zien worden vangsten aan stuurboord en bakboord voor een goede vergelijking gescheiden verwerkt.

Groot model prototype aan dek van de Wieringer garnalenhekkotter.Groot model prototype aan dek van de Wieringer garnalenhekkotter.

De Boer RVS en Raytec hebben samen nu een maatvoering ontwikkeld, geschikt voor op alle garnalenkotters. Deze optische sorteerder is 2,3 bij 0,9 meter groot en vervangt dus de sorteerzeef aan boord. Het frame wordt in Makkum bij De Boer RVS gemaakt, terwijl de besturingstechniek uit Italië komt.

Melle de Boer legt uit: ,,Net als nu in de garnalenvisserij komt de vangst eerst in een roterende kunststoftrommel. Alles wat kleiner is dan 14 millimeter wordt vervolgens met een camerasysteem razendsnel gedetecteerd. Ondermaatse garnalen en bijvis kunnen in een mum van tijd weer in zee zwemmen. Omdat de grootte van de garnalen bekend is, kan in combinatie daarmee ook het gewicht worden bepaald, zodat de vangst na het lossen niet meer apart gewogen hoeft te worden. Alles draait om data. Sorteren is natuurlijk ook overbodig.’’

De optische garnalensorteermachine meet 2,3 meter bij 90 centimeter.De optische garnalensorteermachine meet 2,3 meter bij 90 centimeter.

Schipper-eigenaar Jan Jurie van Eekelen zegt: ,,We hebben het goed voor elkaar aan boord. Alles wat niet marktwaardig is wordt er uitgeschoten. Alleen marktwaardige garnalen gaan in de kookpot, al het andere is dan al levend overboord gegaan. Dat is het speerpunt. Je hebt na het koken dus ook geen zoekwerk meer.’’

Eind mei arriveert de eerste op maat gemaakte optische garnalensorteerder in Makkum. Voor de zomer wil De Boer een demo organiseren voor geïnteresseerden, tegelijk met een Open Dag in zijn vorig jaar nieuw gebouwde bedrijfspand.