Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vertrouwen in kreeftjes weg

Alsnog omgebouwd voor pulsvissen

DEN HELDER/STELLENDAM – De BRA 2 ‘Butendiek’ is voor het eerst gaan pulsvissen.

De afgelopen weken werd de Duits/Nieuwedieper Eurokotter van Kraak bij Padmos omgebouwd voor de pulsvisserij. Het pulssysteem en de tuigen konden tweedehands van Goereese en Urker collega’s worden overgenomen. Schipper Pieter Kraak vertrok donderdag 2 april vanuit Stellendam voor de eerste pulsvisreis.

Gerrit Kraak legt uit: ,,Vanaf 2004 hebben we vrijwel onafgebroken op kreeftjes gevist, op een enkel reisje in koude winters op schol na. Dat ging prima, dus hadden we geen behoefte om te gaan pulsen. Maar sinds vorig jaar zomer staat de kreeftjeshandel onder druk, daar anticiperen we nu op. Ook al is het nog maar voor vijf kwartaal.’’

De late pulsontheffing bleek in Duitsland geen probleem te zijn. ,,Elke lidstaat mag nog tot volgend jaar zomer met 5 procent van de Noordzeeplatvisvloot pulsvissen. Duitsland had die 5 procent nog niet vol. Nu wel, want met de BRA 2 waren we de laatste met een vergunning van de BLE’’, aldus Gerrit Kraak.