Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Grotere brandstoftank voor twinriggen

Eerste visreis UK 68 ‘Jelle Kornelis’

URK – Twee jaar geleden kochten Arie en Maria Koffeman de Zeeuwse rederij Delta met de Eurokotter ARM 14. Eindelijk staat nu het Urker nummer op de kop. Hun zonen vertrokken afgelopen weekend voor de eerste reis als UK 68 ‘Jelle Kornelis’, voor het eerst met de twinrig op schol.

,,Het pulsverbod vorig jaar was een forse streep door de rekening, onze jongens hadden zich daar echt op gefocust’’, zegt Arie Koffeman. Maar de familie Koffeman zat niet bij de pakken neer en liet hun Eurokotter vorig jaar bij Padmos ombouwen voor de twinrigvisserij, op kreeftjes vorig jaar zomer. ,,Dat bevalt reuze.’’

Vanwege de aanvankelijke pulsontheffing is gewacht met het omnummeren. Afgelopen maanden werd daar tijd voor gevonden en stoomden de gebroeders Kees en Jelle Koffeman naar Urk. Daar zijn door Noordover ook de bunkers aangepast, waardoor de UK 68 met het oog op overweekse twinrigreizen meer brandstof kan laden. De kotter is naar hun beide grootvaders vernoemd. Na een hellingbeurt voor knippen en scheren bij Balk werd woensdag 1 april naar Harlingen gestoomd, vrijdagmorgen vlak voor vertrek werd de Urker Eurokotter gedoopt door zus Alie.

Kees Koffeman (30) is schipper, broer Jelle (18) vist tussen de schoolweken door mee. Neef Klaas Jelle (van Albert Koffeman) is stuurman, en de bemanning wordt compleet gemaakt door Klaas Willem (van neef Geert ‘Tène’ Koffeman) en – tijdelijk – Klaas Jannes Romkes (van Albert van de UK 24).

Foto: Rienk NademaFoto: Rienk Nadema