Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Corona wereldwijd

'Stay safe and be healthy'

KATWIJK – De corona-pandemie houdt de hele wereld in haar greep. Hoe is het met Nederlanders in de visketen buiten Europa? ,,Het is ongelooflijk hoe het virus zich verspreidt en hoe het onze levens en bezigheden in de war gooit.’’

VS (Maine)

Mosselkweker Theo de Koning (ex-BRU 2) emigreerde vijftien jaar geleden naar Maine, aan de noordoostkust van de VS.

,,Hier aan de oostkust van de VS volgen we het nieuws van het verspreiden van het virus nauwlettend. Het is ongelooflijk,hoe het virus zich verspreidt en hoe het onze levens en bezigheden in de war gooit. Laten we bidden voor de mensen die vechten voor hun leven. En voor de hele mensheid en overheden. Het grijpt ons allemaal aan.

Theo de Koning.Theo de Koning.

Op woensdag 11 maart waren de orders van onze klanten nog beter dan het jaar daarvoor. De daarop volgende vrijdag kelderde de verkoop met meer dan vijftig procent. Op maandag 16 maart lag zoon Max de Koning met zijn bemanning klaar om de orders op te vissen. Maar er kwamen geen bestellingen meer binnen. De rest van die week hebben we benut om mosselzaad te vissen. En daarna was er toch al een werfbeurt gepland.

Nu we deze week weer van de helling af hopen te glijden, gaan we weer zachtjes aan proberen of er al weer wat markt is. De rest van de tijd hopen we te gaan vullen met mosselzaadvisserij en de opkweek van de scallops. Ons afzetgebied is enorm.

Het zou dus best kunnen zijn dat de ene staat in lockdown gaat, terwijl een andere staat er weer uit komt. Het zal dus wel even gaan duren voordat de markt weer hersteld is, maar we zullen vertrouwen houden. ‘’

Canada (British Columbia)

Vishandelaar Rutger Kooij streek met zijn gezin in 2016 neer in Canada. Het gaat goed met de familie in de ‘Far West’.

,,Voor wat betreft het coronavirus, wij maken ons op voor de storm. In vergelijking met de VS en de EU zijn hier momenteel nog niet heel veel besmettingen vastgesteld. Echter, de stijgingscurve gaat stijl omhoog, met een verdubbeling in een week tijd naar 18.000 besmette mensen. Wij in Columbia, niet ver van Vancouver, zitten inmiddels twee weken in self isolation, en de kinderen mogen de rest van het cursusjaar niet meer naar school.

Rutger Kooij.Rutger Kooij.

Met de vis zitten we hier echt te puzzelen wat nou wijs is. Sinds twee jaar werk ik voor Aqualine Seafoods, een verkoopplatform voor diverse vissersschepen hier die vissen op roodbaars en in mindere mate op platvis, op blackcod, op heek, op pollack en arrowtooth flounder, maar ook zalm, krab en garnalen. Het (heek)seizoen loopt hier van april tot november en begint dus net, want nu schoolt de heek samen. Ik maak deel uit van het verkoopteam en doe naast de vershandel ook internationaal businessdevelopment voor bevroren producten.

De kleinere scheepjes voeren voornamelijk aan voor de vershandel in Californië. Daar gaat nu door de coronacrisis nauwelijks nog handel naartoe. De grotere ‘factorytrawlers’ voor de industry hebben zojuist groot onderhoud gehad, zoals elk jaar in februari-maart. Zij zijn klaar om uit te varen zodra de bemanningen allemaal getest zijn. Alleen degenen waarvan de test oké is mogen aan boord.

Hopelijk waait dit virus snel over en kunnen we ons normale leven weer spoedig oppakken. Stay safe and be healthy!’’

Gambia (Banjul)

De gevolgen wereldwijd van de maatregelen om het coranavirus te proberen in te dammen treffen ook Gambia. Michel Huijser, directeur-eigenaar van de Atlantic Seafood Company in de hoofdstad Banjul, heeft zijn fabriek vanaf afgelopen maandag voor in eerste instantie drie weken helemaal gesloten. ,,En dan kijken we wat we verder doen’’, aldus Huijser, vanuit zijn Nederlandse kantoor. ,,De vis komt nog wel, maar de export naar Frankrijk, Spanje en Italië is stilgevallen. Ook kunnen we geen papieren documenten meer met het vliegtuig mee sturen. Ik kan zelf ook niet meer naar Gambia reizen.’’

Ook Gambia kent een ‘soort van lock down’. De busjes voor het personeel van de Atlantic Seafood Company moesten in ieder geval halfvol rijden.

Het coronavirus is niet het enige probleem voor het bedrijf van Huijser. De plaag van de Chinese vismeelfabrieken, die eerder in onder meer Mauritanië manifest werd, heeft nu ook Gambia getroffen. In het piepkleine west-Afrikaanse landje zijn recentelijk drie vismeelfabrieken verrezen, die concurreren om de aanvoer met visbedrijven zoals de Atlantic Seafood Company die de vis verwerken en verhandelen voor menselijke consumptie. Ook is Huijser goed personeel kwijtgeraakt aan de vismeelfabrieken en moet hij veel moeite doen om blijvend en nieuw personeel vast te houden.

Huijser zou overigens wel graag ook naar China willen exporteren, maar Gambia kent geen handelsovereenkomst. De Chinese fabrieken in Gambia exporteren volgens Huijser wel naar China.

De Atlantic Seafood Company in Gambia (complex rechts) is helemaal gesloten, in eerste instantie voor drie weken.De Atlantic Seafood Company in Gambia (complex rechts) is helemaal gesloten, in eerste instantie voor drie weken.

Suriname

John de Boer van Marisa Fisheries in Suriname meldt dat er in Suriname nog maar een handjevol corona-besmettingen zijn, maar dat de regering wel maatregelen neemt, zoals een avondklok.

De belangrijke handel van met name met de duurderder vissoorten van het rederij-, verwerkings- en handelsbedrijf naar de Caribische eilanden is door het gebrek aan Amerikaanse toeristen grotendeels weggevallen. Omdat er nauwelijks vluchten gaan naar Europa en andere markten is de export van verse vis ook minimaal.

Opkweek van scallops, groei in zeven maanden.Opkweek van scallops, groei in zeven maanden.


LAS PALMAS - De vriestrawler SCH 6 ‘Alida’ van W. van der Zwan & Zn. vist momenteel, als enige Nederlandse trawler, in de wateren van Marokko op sardine en makreel. Vorige week is gelost in Las Palmas en deze week is de nieuwe visreis weer aangevangen. ,,Het lossen op Las Palmas ging naar omstandigheden zonder problemen’’, vertelt Rob Pronk, manager operations van de rederij. ,,Het wisselen van de bemanning na deze reis wordt straks wel een uitdaging. We kunnen daar alleen nu nog weinig over zeggen.’’