Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Online veiling Colijnsplaat op 9 april

Kreeftvissers vinden alternatieve afzet

COLIJNSPLAAT – De traditionele markt voor de Oosterscheldekreeft, de horeca, is door de corona-maatregelen weggevallen. Er is een alternatief gevonden in afzet aan particulieren.

Vanzelfsprekend is de geplande veiling van de eerste Oosterscheldekreeft vorige week op de UFA-veiling Colijnsplaat, traditioneel de officiële start van het seizoen, niet doorgegaan. Aanvoer was er ook nog niet. ,,Negentig procent van de Oosterscheldekreeft gaat normaal gesproken naar de horeca’’, zegt voorzitter Ida Sinke van de vereniging OWV Vaste Vistuigen Vissers. ,,Omdat restaurants dicht zijn en ook minstens de komende maand nog dicht blijven is die afzet weggevallen. Toch zijn we vanaf deze week mondjesmaat gaan aanvoeren, want er blijken alternatieve afzetmogelijkheden.’’

Bijvoorbeeld via de visdetailhandel of thuisbezorgd door/afgehaald bij horecagelegenheden. In samenwerking met Schmidt Zeevis uit Rotterdam is bijvoorbeeld een actie opgezet waarbij gekookte kreeft besteld en opgehaald kan worden bij deze vishandel. ,,We hopen dat we de aantallen halen, want vanwege de koude oostenwind wordt er nog erg weinig kreeft gevangen.’’ Ook bij UFA onderzoekt men de mogelijkheden om de kreeft bij de consument te krijgen. Volgende week donderdag (9 april) is er voor het eerst een kreeftenveiling op Colijnsplaat. Sinke: ,,Dat is dan wel een online-kreeftenveiling.’’

De kreeften worden bij Neeltje Jans gekookt en online in samenwerking met Fish Tales aan particulieren verkocht.De kreeften worden bij Neeltje Jans gekookt en online in samenwerking met Fish Tales aan particulieren verkocht.

De familie Schot van Neeltje Jans heeft in samenwerking met Fish Tales een professionele online-actie opgestart voor rechtstreekse kreeftverkoop aan particulieren. De kreeften worden bij Neeltje Jans in Zeeland gekookt en vrijdag werd gestart in Amsterdam, waar de gekookte kreeften per fiets worden bezorgd. ,,Het loopt zo goed dat er inmiddels sprake is van distributie door heel Nederland. Het is zelfs zo succesvol dat de aanvoer bij ons tekort is om aan de vraag te voldoen. Er is een handvol kreeftenvissers nu voor ons actief, maar we hebben dus meer nodig om aan de vraag te voldoen’’, zeggen Benjamin en Jacco Schot van Neeltje Jans.

Bij voldoende kreeftaanvoer willen Neeltje Jans en Fish Tales ook in België kreeften rechtstreeks aan de consument aanbieden.