Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Stichting Fishery Facts

Garnalenvissers willen de regie

DEN OEVER – Garnalenvissers hebben de Stichting Fishery Facts opgericht, kortweg: STIFF.

Directe aanleiding tot de oprichting van STIFF is de suggestieve publicatie van de NOS vorige maand over het aantal visuren van garnalenkotters in Natura 2000-wateren en de reactie van het ministerie daarop. Vissers van zuid tot noord kwamen in reactie daarop bij elkaar in Zoutkamp.

,,We dreigen onze plek en onze rechten kwijt te raken. Om het voortbestaan van onze garnalenvisserijbedrijven te garanderen en te behouden waar we recht op hebben, willen en moeten wij ons hier tegen verweren. Wij leven al generaties lang in harmonie met de zee en dat willen we in de toekomst blijven doen’’, aldus de initiatiefnemers in een schrijven aan collega’s.

,,Het doel van Stichting Fishery Facts is om de garnalenvisserij te vertegenwoordigen op alle vlakken waar dat nodig is. We willen door middel van Stichting Fishery Facts de regie over de garnalenvisserij in eigen hand houden en niet meer afhankelijk zijn van de bestaande organisaties die meerdere visserijen vertegenwoordigen. Met Stichting Fishery Facts en met alle garnalenvissers als achterban, willen we een serieuze gesprekspartner worden aan de tafel waar de beslissingen worden genomen met betrekking tot de garnalenvisserij. Ook willen we alle leugens en onwaarheden die verteld worden, bestrijden en halve waarheden aanvullen. Om die doelen te bereiken, gaat Stichting Fishery Facts gebruik maken van onder meer advocaten en wetenschappers.’’

Vorige week vond de eerste (bestuurs)vergadering na de oprichting plaats in Harlingen. Het dagelijks bestuur bestaat uit Stefan Tijsen (WR 29) als voorzitter, Cornelis Woord (UK 94) als secretaris en Richard Wigbout (TX 65) als penningmeester. Negen ondersteunende bestuursleden komen uit Den Oever, Friesland, Zoutkamp en Stellendam.

,,Wij vinden het cruciaal dat er gestreden wordt voor de belangen van de garnalenvissers van noord tot zuid. Dat in 2016 bijvoorbeeld over het hoofd gezien is dat in de Wnb-vergunning een beperkt aantal visuren in Natura 2000-wateren is opgenomen kunnen wij geen bedrijfsongeval noemen. Ik zou me daarover kapot schamen. We willen er bovenop zitten en de handen ineen slaan. Graag wil ik benadrukken dat, ondanks alle verschillen en meningen onder en tussen visserijondernemingen, deze oprichting het hogere belang dient; dat iedereen kan blijven vissen. Daarom wil ik alle garnalenvissers en ook de bedrijven die 's zomers op een kreeftje vissen vragen lid te worden. Graag willen we ook nog een paar jongeren uit de zuid in ons bestuur erbij hebben’’, aldus STIFF-voorzitter Tijsen.

Vorige week donderdag vond in Harlingen de eerste vergadering plaats met bijna het voltallige bestuur. Daarna is een mailing verspreid onder collega-vissers met de oproep zich in te schrijven. Binnen een week waren er al zeventig aanmeldingen binnen.

Onderlinge communicatie gaat via de app. Er wordt ook een eigen website gelanceerd: www.fisheryfacts.nl