Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Second opinion bij VWS bepleit

Vissersbond vecht negatief advies wolhandkrab aan

EMMELOORD/DEN HAAG - De Nederlandse Vissersbond heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangedrongen op een second opinion op de risicobeoordeling van wolhandkrab. Het Voedingscentrum heeft vorig jaar een negatief handels- en voedingsadvies afgegeven voor alle Chinese wolhandkrab.

Het negatieve voedingsadvies kan grote gevolgen hebben voor de beroepsvissers. Voor hen betekent het wegvallen van de verkoop van wolhandkrab een fors inkomensverlies. Reden voor de Nederlandse Vissersbond om het gedane onderzoek samen met wetenschappers onder de loep te leggen.

,,De waarheid moet boven tafel komen. Daarom hebben wij bij het ministerie aangedrongen op een second opinion van het onderzoek naar de consumptie en gezondheidsrisico’s van wolhandkrab, een gedegen onderzoek dat strookt met de realiteit”, zeg Derk Jan Berends van de PO IJsselmeer/Nederlandse Vissersbond.

Dioxines

De Chinese wolhandkrab in Nederland bevat dioxines en dioxineachtige PCB’s (polychloorbifenylen). Voorheen waren gezondheidsadviezen voor het consumeren van Chinese wolhandkrab gebaseerd op het nuttigen van het witvlees uit de poten en de scharen. Hiervoor gelden Europese normen, maar voor het vlees uit het lijf zijn geen normen vastgesteld.

Echter besloot het ministerie van VWS al in 2012 dat het gezondheidsrisico van de gehele Chinese wolhandkrab (zowel het witvlees als het bruinvlees) onderzocht moest worden. Twee eerdere risicobeoordelingen werden door de Verenigde Riviervissers ‘Samen Sterk’ bekritiseerd.

Om de risico’s voor de gezondheid van de Nederlandse consument bij de consumptie van de Chinese wolhandkrab opnieuw in te schatten, schakelde het ministerie van VWS het bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRo) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in. In 2019 leidde onderzoek van BuRo - tot grote spijt van de vissers - tot een negatief voedingsadvies voor de Chinese wolhandkrab.

Bovendien adviseerde BuRo om nieuwe normen voor het vlees uit de poten en het lijf vast te stellen. Deze geadviseerde normen zijn 0,12 picogram per gram voor de poten en 0,76 picogram voor het vlees uit het lijf. Geen enkele wolhandkrab in Nederland (en waarschijnlijk ook daarbuiten) kan aan dergelijke normen voldoen.

De huidige norm voor het vlees uit de poten is 6,5 picogram per gram en de meest gevonden waarden liggen daar ver onder. De gevonden gehalten vlees uit het lijf liggen tussen de 20 en 28 picogram voor wolhandkrab uit het IJsselmeer en daarvan is altijd gezegd dat consumptie niet tot gezondheidsschade zou leiden.

Consumptie

Het advies van BuRo over de consumptie van de Chinese wolhandkrab is afgegeven op basis van de gemiddelde hoeveelheid wit- en bruinvlees die een Nederlandse consument nuttigt. ,,Motivaction – het bureau dat in opdracht van BuRo onderzoek uitvoerde naar de consumptie van wolhandkrab – stelt dat ruim 71 procent van de mensen met een Chinese afkomst wolhandkrab eet. Deze doelgroep eet gemiddeld per persoon 29 krabben van 150 gram per jaar. Op basis van deze gegevens blijkt dat er 232 ton wolhandkrab beschikbaar moet zijn voor deze consumptie in Nederland. Dit terwijl uit eerder onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat er in 2017 niet meer dan 114 ton wolhandkrab is gevangen. Hiervan werd 85 procent geëxporteerd, waardoor er nog maar 17,1 ton overbleef voor de binnenlandse markt. Dat is van een totaal andere orde van grootte dan de 232 ton waar BuRo hun advies op heeft gebaseerd”, zegt Berends. ,,Het lijkt dus vrijwel onmogelijk om 232 ton wolhandkrab te kunnen consumeren in Nederland.

Als we er dus van uitgaan dat de consument minder Chinese wolhandkrab binnenkrijgt, dan betekent dit dat de wolhandkrab niet zo schadelijk is als BuRo suggereert. De schadelijkheid is dan ook minimaal een factor 10 minder dan nu is berekend.’’