Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Stikstofuitstoot gooit roet in ‘t eten

Mosselzaadinvangers wachten met smart

HARLINGEN – De voorbereidingen voor het uithangen van mzi’s zijn gestart, de palen zijn gezet, de boeien zijn gelegd en de invangtouwen liggen gereed. De mosselkwekers wachten met smart op de verlate vergunning voor mosselzaadinvang.

,,We zijn keihard bezig om mekaar te helpen’’, zegt schipper Jacco van Stee (YE 79) na een dag zwoegen om samen met de bemanning van de YE 38 alles in gereedheid te brengen om invanginstallaties in het Vogelzand uit te stallen. De bemanningsleden van beide Zeeuwse mosselkotters waren vorige week druk in de weer op de kade in Oostpoort in Harlingen.

Nadat de Raad van State vorig jaar de passende beoordeling van het Programma Aanpak Stikstof heeft vernietigd, is ook voor de mosselzaadinvang een beoordeling van de mogelijke effecten van stikstofemissie noodzakelijk geworden. Visserijconsultant Bert Keus heeft vervolgens opdracht gekregen om een stikstofberekening te maken. ,,We zijn nu in afwachting van het antwoord van minister Schouten’’, zegt Keus.

Foto: Rienk Nadema - De bemanning van de BRU 48 werd door leverancier Peter van der Wouw bedeeld met een ‘half bos’ bakens.Foto: Rienk Nadema - De bemanning van de BRU 48 werd door leverancier Peter van der Wouw bedeeld met een ‘half bos’ bakens.

Visserijopziener Nico Laros merkt op dat de mosselkwekers met kromme tenen in afwachting zijn op een vergunning om de mosselinvanginstallaties uit te stallen. ,,Iedereen staat nu met z’n rug tegen de muur’’, aldus Laros. Daar komen nu corona-maatregelen bovenop. De geplande mosselzaadinventarisatie met de YE 42 is volgens Laros daarom uitgesteld.

Bakenen

Andere mosselkwekers zijn druk bezig met het plaatsen van nieuwe bebakening op de percelen. Zoals elk jaar zijn er weer bakens tijdens de winterstormen verloren gegaan. Schipper Kees Verspoor van de BRU 48 kreeg vorige week in Harlingen een lading bakens aangeleverd van bosbeuker Peter van de Wouw uit Eeksterveen. Vanaf een oplegger van transportbedrijf Beelen uit Hierden werden 350 bakens in Harlingen aan boord geladen. Afgelopen maandag heeft Verspoor er samen met z’n bemanning ‘een beetje weggezet’ in de Westkom. ,,Als jij nog iemand weet die ons wil helpen, dan is die welkom. Met windkracht zes, zeven is het geen leutje meer!’’

Foto: Rienk NademaFoto: Rienk Nadema