Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Heel veel slecht weer en dus visverlet

Puzzelen vanwege coronavirus

IJMUIDEN/SCHEVENINGEN/KATWIJK – De trawlervloot heeft de afgelopen maanden te maken gehad met heel veel slecht weer op de oceaan en dientengevolge veel dagen visverlet. De meeste trawlers zitten nu op zee met beter weer. Blauwe wijting, makreel en horsmakreel zijn de doelsoorten. Vanwege maatregelen van diverse landen op het gebied van (in)reizen in verband met het coronavirus is het wel een puzzel om buitenlandse bemanningsleden op tijd op de schepen te krijgen.

Nog voor beperkende maatregelen die eventueel van invloed hadden kunnen zijn op het vertrek, vertrok de SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ vorige week vrijdagavond uit Amsterdam. De vriestrawler van rederij W. van der Zwan had daar de blauwe wijting gelost die de voorgaande reis ‘tussen de depressies door’ was gevangen west van Ierland. Op dit moment zit het schip weer op blauwe wijting en zal ook horsmakreel niet versmaad worden. Rederijgenoot SCH 6 ‘Alida’ loste vorige week makreel en horsen van de westkust van Ierland in Scheveningen en vertrok vorige week donderdag richting de wateren van Marokko.

De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ van Parlevliet & Van der Plas is vorige week vrijdag vanuit IJmuiden naar zee gegaan voor opnieuw een reis op blauwe wijting. Op de visgronden west van Ierland zitten ook de collega’s ROS 171 ‘Maartje Theadora’ en de ROS 785 ‘Helen Mary’, die beide zo’n twee weken geleden zijn uitgegaan.

De KW 172 ‘Dirk Dirk’ is afgelopen woensdag binnengekomen in IJmuiden met makreel en horsen. Volgens planning is afgelopen dinsdag ook de ROS 170 ‘Anne Hillina’ vertrokken vanuit het Duitse Bremerhaven, waar de makreel en horsen waren gelost van de laatste reis.

De SCH 81 voor vertrek in de Haringhaven van IJmuiden. Ook de buitenlandse opvarenden waren op tijd voor het geplande vertrek afgelopen dinsdag.De SCH 81 voor vertrek in de Haringhaven van IJmuiden. Ook de buitenlandse opvarenden waren op tijd voor het geplande vertrek afgelopen dinsdag.

Op tijd

De tijd dat er alleen maar Katwijkers en Scheveningers en een enkele ‘vreemde’ op de vriestrawlervloot voeren is al lang voorbij. Alle trawlers hebben momenteel veel buitenlandse opvarenden. Beperkingen bij het reizen zouden ervoor kunnen zorgen dat deze bemanningsleden niet of niet op tijd op hun trawler kunnen komen. De SCH 81 ‘Carolien’ van Cornelis Vrolijk kon gelukkig afgelopen dinsdagmiddag volgens planning vertrokken naar de visgronden. De bemanningsleden uit Portugal en Litouwen konden op tijd op hun schip zijn. Van de voorgaande reis loste de SCH 81 overwegend blauwe wijting en ook wat makreel en horsen in IJmuiden.

De Franse FC 716900 ‘Prins Bernhard’ ging begin deze week ook naar de oceaan west van Ierland, voor makreel en blauwe wijting. Daar zat deze week ook de H 72 ‘Frank Bonefaas’, op makreel en een plukje blauwe wijting. Verwachte binnenkomst is in de loop van volgende week.

Sandettie

De Franse FC 716999 ‘Sandettie’, die al een aantal keren haar ‘laatste reis’ heeft gemaakt, is vanwege opnieuw uitstel van het in de vaart komen van de nieuwe ‘Scombrus’ toch weer gaan vissen. Deze oudste trawler van Jaczon zit wat zuidelijk in De Golf, nog onder Bretagne, op makreel. De SCH 24 ‘Afrika’ heeft de volle laag van het slechte weer gehad en zat deze week voor de vijfde week op zee, ook op blauwe wijting, horsen en makreel. De SCH 123 ‘Zeeland’ kwam vorige week donderdag binnen in Vlissingen om te lossen (blauwe wijting en makreel) en zou gisteren (donderdag) weer uit gaan.

De ‘Cornelis Vrolijk’ vist op het zuidelijk halfrond, voor de kust van en vanuit Namibië (Walvisbaai), op horsmakreel. Voor de volledigheid: het Wironspan PH 1100/PH 2200 van Jaczon ligt nog steeds stil in Scheveningen, de KL 855 ‘Margiris’ ligt in IJmuiden te verbouwen.