Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Machinefabriek Luyt levert aluminium kreeftvisser op

Nieuwe ZZ 15 op Oosterschelde

ZIERIKZEE - ,,Het is een mooie boot die naar onze volle tevredenheid is opgeleverd. Vol goede moed gaan we aan het nieuwe kreeftseizoen beginnen.’’ Dat zegt woordvoerder Arco Schot van Kreeftenvisserij Schot BV in Zierikzee aan de vooravond van het nieuwe seizoen, terwijl ze de gloednieuwe ZZ 15 ‘Kreeft’ aan de Engelse Kade in de thuishaven aan het inladen zijn met korven, lijnen, jonen en ankers.

Schot is zeer lovend over het resultaat dat hoofdaannemer Luyt en enkele onderaannemers met de ZZ 15 hebben bereikt. ,,Naast de medewerkers van Luyt verdienen de tekenaars van Gaastmeer Design een dikke pluim. Zij hebben een fraai en op de taken berekend ontwerp uitgekiend.''

De ZZ 15 heeft een lengte van 11 meter en een breedte van 3,75 meter. Dik Verhage en zijn team verzorgden de inbouw van de hydrauliek en de Caterpillar hulpmotor. Verhage Hydrauliek heeft in het nieuwe bedrijfspand aan de Molendijkseweg in Yerseke het complete hydraulieksysteem aangebracht, waaronder een hydraulische powerpack, en motor, pomp en tank, boegschroef, nettenrol, touwhaler en de verwerkingslijn erop gebouwd. Ook werden een waterpomp, dekwaspomp en hogedrukpomp geïnstalleerd. De mannen van Sea & Shore hebben het complete elektrisch boordnet aangelegd. De voortstuwing wordt verzorgd door een Yamaha-buitenboordmotor met een vermogen van 111 kW, geleverd door Van Dijke Watersport in Brouwershaven.

Vanaf maandag 9 maart hebben Zeeuwse kreeftvissers permissie om hun visgerei uitsluitend in hun ‘eigen vakken’ uit te zetten. Firma Schot beschikt over ‘’eigen kreeftvakken’ bij Kisters, dat is voor de glooiing tussen het havenkanaal van Zierikzee en de Heerenkeet.

De geplande startdatum voor het uitzetten van de ruim 200 lijnen die onder 42 kreeftvissers zijn verloot is in verband met de weersomstandigheden uitgesteld van dinsdag 10 maart naar aanstaande maandag 16 maart.