Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Interesse in bedrijfspand en machinerie

Garnalenhandelaar Telson failliet

LAUWERSOOG – Garnalenhandelaar Telson is deze week failliet verklaard. Curator mr. Pieter Lettinga is eind vorige week al aan de slag gegaan om de mogelijkheden te verkennen voor verkoop dan wel een doorstart.

Na de aanvraag voor surseance van betaling is afgelopen week in overleg met directie en bestuur het faillissement aangevraagd door curator Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten in Groningen. Lettinga wist begin deze week al te melden dat er interesse is voor het bedrijfspand en de machinerie.

Vanaf de nieuwbouw in 2016 blijkt het al niet lekker te lopen met Telson BV. Er worden door buurman GPC Kant minder machinaal gepelde garnalen geleverd dan vooraf berekend. Het machinepark bleef daarom onderbenut. En de garnalenmarkt raakte oververhit na de ongekende aanvoer in de tweede helft van 2018. Vanwege een gebrek aan liquide middelen moest aandeelhouder Hendrikson de afgelopen jaren al voorraden voorfinancieren voor Telson. Vorig jaar werd een reorganisatie doorgevoerd en werd Bert Meijer als nieuwe directeur aangesteld. ,,Door de algehele malaise in de garnalenwereld zagen de aandeelhouders er nu geen heil meer in er nog meer geld in te steken. Natuurlijk willen we wel verder, maar voorlopig staan we even aan de zijlijn’’, aldus Onno Nienhuis van Hendrikson. Die aandeelhouders zijn de Shore Group voor de ene helft, de andere helft is in handen van Rob Pikkert, Marko Kloosterhof en Hendrik en zoon Onno Nienhuis van Hendrikson.

Telson ging in 2007 van start vanuit een kantoor in Groningen, betrok vervolgens een pand in Leens en verhuisde in de zomer van 2016 naar een nieuw pand op de haven van Lauwersoog. Onder hetzelfde dak vestigde zich het Garnalenpelcentrum Kant. Het bedrijfspand op de haven is eigendom van Telson, en wordt deels verhuurd aan Kant. Telson is contractueel de enige afnemer van de door Kant machinaal gepelde garnalen.

In het jaar van de nieuwbouw werd Telson voor de helft onderdeel van de Shore Group, waar ook de zusterbedrijven Morubel in België en Ristic in Duitsland deel van uitmaken. Shore is eigendom van de investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners.

Telson kocht tot nu toe garnalen op de klok in Lauwersoog. Vorige week kocht GPC Kant voor het eerst zelf garnalen op de klok.

Het faillissement van Telson is een klap voor Lauwersoog. Telson had elf personen in vaste dienst.