Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Uitzet in Zeeland en Friesland

Minder glasaal, maar meer uit gecertificeerde visserijen

WOLPHAARTSDIJK – Vanaf de GOE 5 is vorige week door Zeeuwse binnenvissers 380 kilo glasaal uitgezet. Gisteren - donderdag 12 maart - volgde in Friesland circa 600 kilo glasaal. DUPAN koopt deze maand in totaal minder glasaal, maar wel meer gecertificeerde glasaal in.

De glasaal is dit jaar fors duurder, waardoor de inkoop blijft steken op 980 kilo. De gemiddelde prijs deze maand is 215 euro per kilo, terwijl er vorig jaar voor gemiddeld 135 euro een kilo glasaal ingekocht kon worden. Eerder is ook wel eens 400 euro per kilo betaald.

,,De prijs zegt niet noodzakelijk iets over de hoeveelheid glasaal die intrekt, maar meer over vraag en aanbod deze maand. Dit jaar hebben we voor de helft duurdere SEG-gecertificeerde glasaal gekocht. Dat kon vorig jaar niet in deze mate van gecertificeerde visserijen. Wij zetten er op in dat binnen enkele jaren alle glasaal gecertificeerd is. Die volledige traceerbaarheid garandeert immers een verantwoorde, legale en goed gereguleerde vangst’’, zegt Norbert Jeronimus van DUPAN. De glasaal is afkomstig uit diverse riviermondingen in Frankrijk, zoals de Loire en de Garonne. Leverancier is dit jaar Gurruchaga.

375.000 euro

De uitzet vanaf het Veerse Meer vorige week vrijdagmorgen was de eerste actie van DUPAN dit jaar. In de Zeeuwse meren en kreken ging het om ruim 1,25 miljoen Franse glasaaltjes.

Vanaf 2011 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten weer een duidelijke stijging zien. Omdat de Nederlandse kusten ondoordringbaar zijn voor jonge palingen wordt een deel van de glasaal die zich in Frankrijk massaal ophoopt in Nederland uitgezet.

De uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV, dat al jaren 375.000 euro per jaar beschikbaar stelt voor uitzet van zowel glasaal als pootaal. Het ministerie selecteert ook de wateren; het ene jaar zijn Zeeland en Friesland aan bod en het andere jaar de regio Flevoland/Utrecht/Overijssel.

Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het bevolkingsproject wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund (ESF®) en gecoördineerd door Stichting DUPAN. DUPAN koopt de glas- en pootaal in via zogenoemde tenders.

Randmeren

Vorig jaar kon in maart 1.385 kilo glasaal worden aangekocht en uitgezet. Het ging toen om 25 tot 467 kilo op zes locaties: Veluwe Randmeren, Zuidelijke Randmeren, Vechtboezem, Zwartemeer/Zwartewater, Markermeer en Vollenhovermeer. Daarnaast werden in 2019 in Friesland en de Grevelingen 2.392 kilo pootaaltjes uitgezet. Alles bij elkaar bijna 5,2 miljoen stuks.