Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Steve Savels koopt kustvissersvaartuig met het oog op de toekomst van zijn rederij

Z 700 'Braveheart' terug naar Zeebrugge

ZEEBRUGGE - Steve Savels (Z 53) heeft de Z 700 ‘Braveheart’ gekocht. Dit jaar zal er nog mee worden gevist, en dan zal de visserijlicentie samengevoegd worden met die van de Z 53.

Het acht jaar oude en bijna 15 meter lange hekkottertje van Falco Marina BVBA en daarvoor van Rederij Rapke verhuisde met de koop van Oostende naar Zeebrugge. Het scheepje is daarmee ‘terug op Zeebrugge’. De Z 700 is namelijk in 2012 gebouwd bij het constructiebedrijf van Joël Snauwaert, een bijna-buurman van Savels op het bedrijventerrein achter de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge.

Savels zelf zal binnenkort met de Z 700 gaan vissen, met de borden op de Vlaamse kust, eerst op vis en later in het seizoen op garnalen. Met hulp van Peter Thysebaerdt (Z 19), overbuurman van Savels, zijn daarvoor de afgelopen weken bordennetten gemaakt.

Schipper Kenneth Savels van de Z 53 (links) met Peter Thysebaerdt bij een bordennetje.Schipper Kenneth Savels van de Z 53 (links) met Peter Thysebaerdt bij een bordennetje.

Hoe mooi de Z 700 ook is volgens Savels, de transactie is met het oog op de toekomst van de rederij. De Vlaamse reder ziet namelijk graag een wat groter vaartuig komen in plaats van de huidige boomkorkotter Z 53 ‘Van Eyck’, waarop zijn zonen Kenneth (33) en Jason (24) afwisselend schipperen. Dat zal dan waarschijnlijk een tweedehands kotter worden.

Overigens staan op dit moment bij Joël Snauwaert weer twee nieuwbouwscheepjes in de loods die bijna identiek zijn aan de Z 700. Een daarvan is voor Snauwaert zelf, een verwoed hobbyvisser (als hij er tijd voor kan vinden).