Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Extra experimenteergrond tot maximaal 50 hectare

Nieuwe kansen voor off bottom oesterkwekers

YERSEKE – Zeeuwse oesterkwekers hebben afgelopen maandag de eerste oestertafels uitgezet op nieuwe experimenteergrond aan de Prinsenplaat bij Yerseke. Na een periode van drie jaar onderhandelen zijn de kwekers twee proeflocaties met een totale oppervlakte van 50 hectare in het vooruitzicht gesteld.

Volgens planning vindt de verdeling van de beoogde oppervlakte over een periode van vier jaar plaats, volgens de vergunning kan jaarlijks 25 procent van het areaal bijgezet worden. Daarvoor hebben de kwekers onderling clusters gevormd. De aanleg van de volgende proeflocatie aan ‘de tweede plaat voor Yerseke’ zal volgens visserijopziener Gert-Jan van Veen waarschijnlijk volgende week plaatsvinden.

Samenwerking

Van Veen stelt tevreden vast dat het noodzakelijke plan van aanpak na drie jaar onderhandelen met het ministerie, Rijkswaterstaat, provincie Zeeland, ngo's en andere steakholders via de voormannen van de Nederlandse Oestervereniging in de praktijk uitgevoerd kan worden: ,,Fijn dat de kwekers extra ruimte krijgen. Zo zie je toch dat een goede onderlinge samenwerking extra ruimte kan bieden.’’

De oesterkwekers die enkele jaren geleden met de off bottom oesterkweek zijn gestart zijn blij met de toegezegde extra locaties. Sommigen van hen hebben reeds vier jaar ervaring opgedaan met het kweken op tafels los van de grond.

,,We kunnen als kwekers niet nalaten om positief op deze nieuwe kansen te reageren. Daarom willen we ook alle mensen die zich hebben ingezet en de vergunningen hebben verleend bedanken. Iedereen kan ondertussen weten dat onze sector in een moeilijk vaarwater zit en dat we er alles aan moeten doen om de productie uit de Zeeuwse wateren op peil te houden. Ruimte is er genoeg en zoveel grond behoeven we niet. Ook in gesprekken onlangs tijdens de studiereis naar Frankrijk hebben we van een medewerker van de Franse universiteit vernomen dat zij met uitvoerige wetenschappelijke studies en proeven op oesterbanken hebben kunnen aantonen dat de biodiversiteit enorm toenam bij het bevissen van de wilde banken daar. Er komt nu veel meer vogelfoerage voor omdat ook het bodemleven zich sterk heeft ontwikkeld’’, meldt kwekers Hans Nelis (YE 40/YE 140) positief. Bijkomend voordeel is volgens hem ook dat de uitstoot van CO2 met de tafelmethode wordt verminderd.


‘IJsselmeer op de Oosterschelde’

YERSEKE - De eerste oestertafels aan de Prinsenplaat zijn maandag onder begeleiding van visserijopziener Gert-Jan van Veen uitgezet. ,,Van Veen draagt zijn steentje ook flink bij, hij meet alle hoeken op de centimeter nauwkeurig voor ons uit in weer en wind!’’, zegt kweker Hans Nelis. Van Veen vertoeft sinds vorige week op een tijdelijke vervanger van de ‘Luctor’, die momenteel wordt ingezet voor binnenvisserijtaken. Het vervangende vaartuig op de Zeeuwse stromen is de ‘IJsselmeer’, volgens Van Veen een op zijn taken toegesneden vaartuig. Dit schip heeft een geringe diepgang van 1,20 meter, twee spudpalen, een kraan, een ruim werkdek en een goed ingericht visgerei plus een mooie verwerkingsruimte voor de bemonsteringstaken.