Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Dagboek van een visserman

Harma Boer, het weerorakel van Groningen, gaf het afgelopen weekend op RTV Noord nog duidelijk aan: geen winters weer in het vooruitzicht. Regen, wind en af en toe even een paar dagen met een enkele opklaring.

Als ik voor iedere keer dat het woord ‘buitjes’ tijdens een weerpraatje op radio of tv genoemd wordt, geld zou krijgen, dan had ik over deze winter niets te klagen; dan was het kassa! De realiteit is echter anders, maar dat hoort natuurlijk ook bij het vissen: afhankelijkheid van het weer, en dat weer is juist moeilijk te voorspellen en soms onberekenbaar.

Vroeger waren alleen de te verwachten vangsten en het weer de onzekerheden waar je als visserman rekening mee moest houden. Tegenwoordig is het aantal onzekerheden alleen maar toegenomen. Van een betrouwbare overheid is al jaren geen sprake meer en je wordt via diverse kanalen bedolven onder ‘fake news’. Het is soms erg moeilijk om waarheid en onwaarheid van elkaar te onderscheiden. Ook in het stikstof- en verduurzamingsdebat wordt het niet altijd zo nauw genomen met de waarheid. Het is als visserman zaak om niet alles voor zoete koek te slikken, maar alert en kritisch te blijven.

Pole&line-visser Manolo Esquivel in de haven van Los Christianos.Pole&line-visser Manolo Esquivel in de haven van Los Christianos.

Je weet maar nooit wat er allemaal op je afkomt; het leven zit namelijk vol verrassingen. Zo kreeg ik enige weken geleden een brief van een advocatenkantoor wat alles hier wel weer op z’n kop zette. In deze brief stelde de weduwe van mijn vorig jaar overleden maat Bé Wierenga, mij persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van haar man. Ze wil compensatie voor geleden financiële en emotionele schade. Dit had ik natuurlijk nooit verwacht en allerlei doemscenario’s vlogen door mijn hoofd toen ik de brief voor de tweede en derde maal las.

Na een nacht van overdenking en bezinning werd contact gezocht met de verzekeraar en werd de te volgen procedure gestart. De traumatische gebeurtenis kwam weer helemaal boven en alle energie ging zitten in het boven water krijgen van allerlei informatie. Gelukkig maar dat het winderig en stormachtig was en dat ik al m’n energie hier op kon richten. Duidelijk werd voor mij wel dat je als visserman moet zorgen dat alles en dan ook alles in orde moet zijn aan boord. Certificaten, RIE, veiligheidsmiddelen, noem maar op, en dat ook de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden binnen de maatschap duidelijk en helder moeten zijn.

Tenerife

Om even los te komen van al deze sores had m’n vrouw in de voorjaarsvakantie een reisje naar Tenerife geregeld. Last minute en voor een prijs die je eigenlijk niet voor mogelijk houdt. Wel een overgang trouwens, van een herfstachtige winter binnen een paar uren naar een zomerse winter. Prachtig, rustig zomerweer met temperaturen tussen 22 en 28 graden.

Net als vijf jaar geleden, toen we ook op Tenerife waren, verbleven we in de vissersplaats Los Cristianos. In de haven, bij het gebouw van de Cofradia de Pescadores, is het één en al bedrijvigheid. Op de wal staan enkele schepen droog voor knippen en scheren en wat groot en klein onderhoud. Voor de kant liggen schepen te wachten om gelost te worden. Vanaf de schepen zie je af en toe een glimlach, een hand omhoog. Enige herkenning naar die Nederlandse visser op klompen?

De ‘Nuevo Imagen Primero’ met een leefnet met aasvis voor de tonijnvisserij.De ‘Nuevo Imagen Primero’ met een leefnet met aasvis voor de tonijnvisserij.

Ik spreek met vader en zoon Ramon en Manolo Esquivel, eigenaren van de ‘Nuevo Imagen Primero’ met het visserijnummer 3a GC-1-1-98. Ze lossen net 800 kilo tonijn, in gewicht variërend tussen 20 en ruim 60 kg per stuk. De gemiddelde prijs voor deze Bonito de Norte bedraagt ongeveer €3,- per kilo. De vangst is van een etmaal en valt beslist niet tegen. Ze vertellen dat het deze winter wel goed gaat met de vangst. Dit komt door het ‘zomerse’ weer de laatste maanden. Visnamig weer dus; weinig wind en de hoge temperaturen zorgen er voor dat sardien en makreel en daardoor tonijn vrij dicht onder de eilanden zitten. Normaal is de visserij in de winter onderhevig aan slecht weer en wordt vaak de lijzijde van de eilanden of de kust van Afrika opgezocht. Het aantal dagen dat de vissers van huis zijn, kan dan wel oplopen tot drie of vier weken.

Net als bij ons wordt het voor de vissers van Tenerife steeds moeilijker om jongelui te interesseren in een baan in de visserij. Dat bevestigt ook oud-visserman Juan Carlos, die nu visboten verhuurt. Niet alleen de karige beloning in een spartaanse omgeving, maar vooral de weken zonder familie en gezin waren voor hem aanleiding om te stoppen met vissen. Terwijl hij z’n verhaal doet, zie ik weemoed in z’n ogen; eigenlijk was hij liever blijven vissen, vooral nu het toch wel wat beter gaat met de visserij. Dit komt vooral omdat de vissers van Tenerife zich hebben verenigd in ‘Islatuna’, een overkoepelende producentenorganisatie van vooral tonijnvissers op Tenerife. Opgericht in 2004 door twintig vissers om te zorgen voor betere visprijzen en het verbeteren van de economische en sociale omstandigheden van de visserijgemeenschappen op Tenerife. Inmiddels in 2020 zijn er 77 leden met 81 schepen lid van Islatuna. Drie schepen zijn groter dan 20 meter, 22 tussen 12 en 20 meter en 56 zijn kleiner dan 12 meter. Twee van de schepen zijn longliners, de rest is pole&line. Islatuna heeft 33 mensen in dienst en de organisatie heeft versheid en kwaliteit van de gevangen vis, alsook respect voor ecosysteem en omgeving, hoog in het vaandel.

De vissers van Tenerife hebben zich verenigd in ‘Islatuna’, een overkoepelende producentenor-ganisatie van vooral tonijnvissers.De vissers van Tenerife hebben zich verenigd in ‘Islatuna’, een overkoepelende producentenor-ganisatie van vooral tonijnvissers.

Op 18 september 2018 is Islatuna, in navolging van de vissers van Lanzarote en El Hierro lid geworden van de IPNLF (International Pole & Line Foundation). Deze internationale organisatie van handlijn en pole&line tonijnvissers heeft dezelfde doelstelling die de vissers van Tenerife ook hebben, namelijk het ondersteunen, bevorderen en behouden van duurzame visserij in de kustregio’s, waarbij de economische, sociale en ecologische aspecten binnen de visserijgemeenschappen centraal staan.

Een week heeft zeven dagen, maar soms voelt het of een week enkele dagen minder heeft. Zo ook deze week van zon, zee, bootje varen, hengelen en lekker (vis) eten. In het vliegtuig gestapt met het zweet nog in de klompen, maar nog voor de landing merkten we het weer dat al was voorspeld door Harma Boer: wind en buitjes!!


Henk Buitjes, ZK 37