Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Welkome impulsen voor maritieme clusters

Nieuwbouwgolven op Stellendam

STELLENDAM – Hoogconjunctuur in het Stellendamse. De visserijcluster op de haven op de Zuid-Hollandse eilanden profiteert danig van de nieuwbouwgolf in de Nederlandse visserij. Die golf wordt momenteel vooral opgewekt door Urk. Afgelopen zaterdag werd op Stellendam de UK 124 ‘Luut Senior’ overgedragen aan de firma T. de Boer & Zn. Het is een paradepaardje uit de Padmos-stal, en de eerste van een reeks van vooralsnog vijf flyshooters/twinriggers, het merendeel voor Urker rekening. Plaatselijke toeleveranciers als Wetec en IJtama profiteren mee. Na het proefvissen begin deze week is de UK 124 woensdagochtend opgestoomd naar de visgronden in Het Kanaal.

Volgende week zaterdag gebeurt het bij scheepswerf Maaskant, met de overdracht van de twinrigger/flyshooter LT 295 ‘Jonge Johannes’ (zie foto boven) aan de broers Rense en Johannes de Boer, ook uit Urk. De afbouw van de PD 105 ‘Turma Nova’ voor de Ekofish Group vordert ook gestaag. Dit zusterschip van de PD 205 ‘Spes Nova’ zal over enkele maanden in de vaart komen.

Net niet op de foto kon de UK 135 ‘Sjoerd Hendrikje’, in aanbouw voor de Urker familie Pasterkamp, die in het Padmos-dok staat. Het wordt de tweede uit de reeks 24,95 meter-schepen. Het casco voor de nieuwe GY 127 voor Van den Berg, de derde uit deze reeks, wordt een dezer dagen te water gelaten bij cascobouwer CSR te Rotterdam.

Na het Urker geweld kan Stellendam de borst nat maken voor nog een nieuwbouwgolf, en wel uit België. Daarbij gaat het om vooralsnog vijf boomkorkotters, waar zowel Padmos als Maaskant een graantje van gaan meepikken. En net als bij de Urkers is bij de Belgen het eind nog niet in zicht. De Vlaamse visserijvloot is de laatste decennia verschrompeld tot de kleinste visserijvloot van de EU, maar ondanks alle doemscenario’s ziet een aantal Belgische reders er weer brood in en gaat voor de (hoognodige) vervanging van de huidige kotters. Niet alleen Stellendam, maar de hele Vlaamse en Nederlandse scheepsbouwcluster profiteert ervan.