Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oesterkwekers op werkbezoek in Frankrijk

Oesterboorder kruipt ook omhoog

VLISSINGEN – In het kader van het project ‘Leren leven met de oesterboorder’ brachten Zeeuwse oesterkwekers vorige week een bezoek aan Frankrijk. Er werden diverse oesterkweekbedrijven (zowel hatcheries als productielocaties) in het zuidelijk deel van Bretagne bezocht, een regionale visserijorganisatie en scheepsbouwer Navalu.

Het onderzoeksproject van de Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences, dat in juli van dit jaar afloopt, wil handvatten bieden aan de oesterkwekers in het omgaan met de gevreesde roofslak.

Organisator en reisleider was projectleidster Eva Hartog van de Onderzoeksgroep Aquacultuur in Deltagebieden. ,,Franse kwekers hebben veel ervaring met off-bottomkweek, waarmee Nederlandse oesterkwekers nu ook experimenteren’’, aldus Hartog.

Ook in de Franse baaien komen oesterboorders voor, al hebben de kwekers daar er niet zo veel last van als de Nederlandse kwekers. ,,Het blijkt wel dat die oesterboorder omhoog kruipt op de kweektafels en door de zakken heen gaat. Door sorteren middels schudden moet die dan weer verwijderd worden.’’

Oesterkwekers Jurgen Boone, Maurice Boone, Hans Nelis, Arjen van Vliet en Peter van Dixhoorn bekijken een bak Franse oesters.Oesterkwekers Jurgen Boone, Maurice Boone, Hans Nelis, Arjen van Vliet en Peter van Dixhoorn bekijken een bak Franse oesters.

Uit de gesprekken die met de Franse kwekers werden gevoerd werd duidelijk dat de Fransen wel meer problemen hebben, zowel aan de productiekant als aan de afzetkant. Zo komt in sommige baaien het Noro-virus in de oesters, wat afzet onmogelijk maakt.

Hartog, de 15 deelnemende leden van de Nederlandse Oestervereniging, voorzitter Kees van Beveren en secretaris Jaap de Rooij kijken in ieder geval terug op een zeer geslaagd bezoek.

Oesterkweker Maurice Boone (YE 155/YE 41) was mee samen met zijn zoon Jurgen. ,,Zestien jaar, en al stikfanatiek!'', aldus pa Boone. ,,Het was een bijzonder goed georganiseerde reis; we konden overal zo aanschuiven. En heel interessant.''

Boone kweekt oesters op de bodem en off-bottom en combinaties daarvan. Heeft hij iets geleerd van de reis? Boone: ,,Ach, je denkt dat het gras bij de Fransen altijd groener is dan bij ons, maar dat is dus echt niet zo. Ook daar heb je naast bedrijven die het goed voor elkaar hebben veel keuterboertjes. En het is daar ook altijd wat, net als bij ons. De oesterboorder hebben ze ook. Dat er regelmatig scholen dorades de baaien inzwemmen en hun tol eisen van de oesters leek ons een sterk verhaal, maar het blijkt echt waar te zijn!''

Bezoek aan een 'opgroeilocatie'.Bezoek aan een 'opgroeilocatie'.

Duidelijk is wel dat de Fransen meer ervaring hebben. ,,Vaak spraken we met de vijfde generatie in een bedrijf. Ja, zij doen het al heel lang, terwijl wij met veel energie en veel geld bezig zijn met een nieuwe techniek, in een andersoortig gebied. In het proces van zaadje tot consumptie-oester hebben we te maken met veel sterfte. De Fransen hebben de tijdstippen van sorteren en temperatuurbeheersing wat dat betreft wat beter onder de knie.''