Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europees Controle Agentschap:

'Naleving aanlandplicht slecht'

BRUSSEL – Het niet naleven van de aanlandplicht is wijdverspreid. Dat concludeert de European Fisheries Control Agency (EFCA), die samen met controle-expertgroepen van de lidstaten onderzoek heeft gedaan in de Noordzee en in de westelijke en noordwestelijke wateren.

De onderzoeken vonden plaats in de periode 2015-2017 voor de makreelvisserijen, en in 2016-2017 voor visserijen op de Noordzee op kabeljauw, schol en tong en visserijen in de noordwestelijke wateren op schelvis, heek en wijting. De controleurs gebruikten vijf verschillende methoden om de mate van naleving van de aanlandplicht te meten, waaronder daadwerkelijke inspecties aan boord, databases-analyses, interviews met stakeholders, marktanalyses en camera's.

Uit de resultaten blijkt dat niet naleving van de aanlandplicht in de onderzoeksperiode wijdverspreid was. Er was onder meer sprake van significant high-graden in de kabeljauwvisserij en hoge discard-rates in de makreelvisserij. Bovendien blijkt het vaststellen van het niet naleven van de aanlandplicht erg moeilijk als de inspecteurs alleen maar afhankelijk zijn van de klassieke inspecties, gezien de 'fleeting nature' (het vluchtige karakter) van discarden op volle zee, dat op elk moment en dag en nacht kan gebeuren.

De EFCA concludeert dan ook dat Remote Electronic Monitoring (REM) systemen, met zogenoemde Close Circuit Television (CCTV) die een continu beeld geven van het vistuig en de visverwerking aan boord, heel nuttig zouden kunnen zijn in het efficiënt monitoren en controleren van de naleving van de aanlandplicht.