Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bezwaren natuurorganisaties

Schelpenzuigers werkloos

ZOUTKAMP – De drie Nederlandse schelpenzuigers uit Yerseke, Harlingen en Zoutkamp liggen al ruim een maand voor de kant. Natuurmonumenten en de Waddenvereniging hebben een zogenoemde zienswijze ingediend, waardoor Rijkswaterstaat geen nieuwe ontgrondingsvergunning vanaf 1 januari 2020 kon afgeven. Met de wensen voor 'een goed 2020' hebben de ondernemers daarover bericht ontvangen van het Rijksvastgoedbedrijf. Bezwaarmakers missen onder andere de garantie dat er geen fossiele schelpenlagen worden gewonnen. Ook stikstofdepositie, zeespiegelstijging en bodemdaling wordt aangevoerd om schelpenzuigers van het water te houden.

,,Verschrikkelijk'', reageert Matthijs van der Ploeg, directeur van Visserijbedrijf Rousant. Op de foto ligt zijn schelpenzuiger 'Vertrouwen' werkloos voor de kant in Zoutkamp. Van der Ploeg noemt een omzetverlies van 25.000 euro per week.

Rijkswaterstaat verleent normaal gesproken elke drie jaar vergunning om 160.000 kuub schelpen per jaar te winnen, waarvan 80.000 kuub in de Noordzeekustzone. De gezamenlijke schelpenrederijen betalen voor deze winning 400.000 euro per jaar aan de overheid.