Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Historie visindustrie Spakenburg

Vis op het droge

SPAKENBURG – Eindelijk is er dan een boek over de geschiedenis van Spakenburg dat de vishandel centraal stelt: 'Vis op het droge' van Arie ter Beek.

Als je Spakenburg zegt, zeg je vis. Desondanks is er over de ontwikkeling van de plaatselijke visindustrie maar weinig opgetekend. 'Vis op het droge' brengt daar verandering in. De titel van het boek over deze bedrijfstak - die voor een deel is ontstaan vanuit de visserij op de Zuiderzee - verwijst naar het werk van de visgroothandel, dat begint zodra de vis op het droge is gekomen.

Vis op het drogeVis op het droge

In 'Vis op het droge' wordt de geschiedenis van de visgroothandels in Spakenburg geschetst. Van de kleinschalige vishandel en -verwerking, gewoon tussen de woonhuizen en op straat, tot de grootschalige vishandel van nu, verplaatst naar de randen van de bebouwde kom. Naast een beschrijving over de visindustrie in het algemeen wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de verschillende visgroothandels die er zijn geweest.

Auteur Arie ter Beek is bekend in Spakenburg als directeur van het Centrum Erfgoed en Cultuur, waaronder ook Museum Spakenburg en de Botterwerf vallen. Zijn boek, rijk geïllustreerd met talloze bekende en onbekende foto's, telt 112 pagina's en kost 19,95 euro.

Zwager Peter Frans Koelewijn van Fish Partners is een van de initiatiefnemers van 'Vis op het droge', en relaties van deze bekende Spakenburger visgroothandel hebben het boek reeds ontvangen. Verder is het boek vooralsnog alleen verkrijgbaar bij de schrijver. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefoon: 06 49 776 722.