Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Johan Molenaar (Klaas Puul) geeft uitleg

Sykes wil garnalenvissers vertrouwen geven

DEN OEVER/VOLENDAM – De overname van Klaas Puul was geen verrassing, wel dat het een Brits bedrijf is geworden. Voor de garnalenmarkt is het van groot belang dat de balans hersteld kan worden.

Aldus Johan Molenaar van Klaas Puul. Molenaar was vorige week gastspreker op de jaarvergadering van de Vissersbondafdeling Noordwest. De uitnodiging om over de garnalenmarkt te komen spreken - 'zonder het over voorraden en prijzen te hebben' - was al rond voordat het Volendammer bedrijf verkocht was.

Durfinvesteerder H2 Equity Partners was met meerdere partijen in gesprek over verkoop van Klaas Puul. Het is geen geheim dat rederij Vrolijk er daar ook eentje van was. Maar het Britse Sykes Seafood handelde snel en toonde daadkracht. In de week van Kerst werden de handtekeningen gezet.

Sykes is voor Klaas Puul geen onbekende speler in de mondiale garnalenmarkt. Ooit is er zelfs sprake van geweest dat Puul de Britse collega zou overnemen. Sykes heeft gelijk duidelijk gemaakt dat de merknaam Klaas Puul gehandhaafd blijft.

Directeur-eigenaar Alan Dale heeft Molenaar op het hart gedrukt de Nederlandse garnalenvissers vertrouwen te schenken. Noordzeegarnalen zijn voor Sykes nieuw, de Britten hadden daar hun vizier op gericht en de overname van Klaas Puul is dé kans om daarmee uit te breiden. De afspraak met de gemeente Sluis over overname van de (nieuwe) afslag in Breskens blijft overeind. De Britse verkiezingsoverwinning voor Boris Johnson en aanstaande Brexit waren voor Sykes een belangrijke reden om in actie te komen en werk te maken van de overname van een bedrijf op het Europese continent met eigen logistiek en eigen Marokkaanse pelstations. Een nieuw tweede pelstation is vorige maand geopend in Tanger.

Johan Molenaar (links) in gesprek met Jan Simon de Haan (WR 109) en Durk van Tuinen (Nederlandse Vissersbond).Johan Molenaar (links) in gesprek met Jan Simon de Haan (WR 109) en Durk van Tuinen (Nederlandse Vissersbond).

De garnalenketen ondervindt volgens Molenaar nog altijd hinder van de enorme voorraadberg garnalen die in de tweede helft van 2018 is opgebouwd. Alle vriescapaciteit moest toen worden ingezet, extern en tot in het buitenland aan toe. Het financieren van die voorraden kostte veel geld. Tot aan juni 2018 was de aanvoer van garnalen laag en pelcapaciteit was dus sterk verlaagd. De explosie daarna konden de pelstations eenvoudigweg niet aan, zeker niet omdat het aanvankelijk ook ging om heel veel kleine garnalen. Prijzen zakten in sneltreinvaart, waardoor de vraag toenam. Maar tot hun frustratie kon Klaas Puul aanvankelijk niet aan die vraag voldoen. ,,We hebben ongelooflijk veel problemen gehad om de juiste garnalen gepeld weg te krijgen'', aldus Molenaar. Anno 2020 staat de hele garnalenketen er beter voor, de prijs kruipt omhoog. De hoop is gevestigd op betere tijden.

Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt wil iedereen oproepen lering te trekken uit de fouten die in 2018 zijn gemaakt. Nog meer controle kan wat Nooitgedagt betreft de oplossing niet zijn. Wel behoeft de bestaande cameracontrole op de afslagenzeven en ook het vooraf zeven aan boord verbetering. Voor niemand in de garnalenwereld was 2019 met zware urenbeperkingen een leuk jaar.


Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt: ,,Ik ben erg blij dat er weer een familiebedrijf voor 100 procent betrokken is bij garnalenhandelaar Klaas Puul te Volendam. Dat is toch heel anders dan een durfinvesteerder, zo leert onze ervaring bij verschillende verwerkende visbedrijven. Er is gewoon meer binding met de aanvoerders en zo wordt het ook gevoeld. Je zag die overgang bij Heiploeg ook, na de overname door P&P. De toekomst zal leren hoe het gaat, maar misschien gaat heel het Verenigd Koninkrijk straks wel aan de Hollandse garnalen onder de leiding van het Engelse familiebedrijf Sykes. Laten we ook op dat punt denken in kansen en uitdagingen, want er is overal voldoende stof om te doemdenken. Sykes zorgt in elk geval voor stabiliteit bij Puul in Volendam."