Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Weer minder schol, inktvis rukt op

Vangsten verschuiven

URK – Vangsten verschuiven. Dat komt ook tot uiting in de cijfers van de Producentenorganisatie Urk. Ongequoteerde inktvis rukt op naar het noorden.

De Urker vissers vingen in 2019 beduidend minder schol en tong, terwijl de uitputting voor beide soorten in 2018 bleef steken op 67 procent. De tongvangst bleef steken op 1.194 ton, wat 164 ton minder is dan een jaar eerder. Vorig jaar werd niet meer dan 5.423 ton Noordzeeschol aangevoerd, 1.237 ton minder dan in 2018. De uitputting kwam uit op slechts 53 procent van het beschikbare scholquotum.

De schol moet er wel zijn, maar zit volgens de bestandsschattingen vooral noordelijk. Nederland ving vorig jaar in het Skagerrak 2.680 ton, terwijl dat in 2018 beperkt bleef tot 1.526 ton schol. In Denemarken wordt campagne gevoerd tegen Nederlandse activiteiten in Deense wateren, controles zullen worden opgevoerd.

In Het Kanaal werd door de leden van de PO Urk vorig jaar 363 ton wijting bijgevangen, veel meer dan de 162 ton op de Noordzee. Met de korting van 2020 gaat dat dit jaar een probleem worden. Wijting in gebied VII (Het Kanaal) is met maar liefst 44 procent gereduceerd. Vorig jaar werd er op de Noordzee 91 ton wijting bijgehuurd.

Van makreel hadden de Urker vissers veel tekort. In Het Kanaal en de Noordzee hebben de leden van de PO-Urk niet meer dan 95 ton ter beschikking. Het bijhuren van 140 ton was te weinig, want de jaarvangst kwam uit op 400 ton. Daarom moest opnieuw bijgehuurd worden van de reders.

Nederlandse schepen van de PO-Urk - vlagkotters dus niet meegerekend - voerden vorig jaar 561 ton inktvis aan (waarvan 486 ton uit Het Kanaal) en 683 ton mul (waarvan 549 ton uit Het Kanaal). ,,De flyshooters in Het Kanaal hadden niks te klagen. Vooral op inktvis worden prachtige reizen gemaakt. Het is ook niet verwonderlijk dat de meeste nieuwbouwers die nu gebouwd worden, ook in Het Kanaal mogen vissen'', aldus voorzitter Jacob van Urk van de PO-Urk.

Inktvis breidt zich intussen uit en rukt vanuit Het Kanaal meer en meer op naar de Noordzee en wordt daarmee bereikbaar voor een grotere Nederlandse kottervloot. De Pefa-visafslagen (voornamelijk IJmuiden en Scheveningen) veilden in december 522 ton pijlinktvis. Dagelijks is er aanbod van pijlinktvis, er waren topdagen met meer dan 50 ton. Er was in december bijna net zoveel inktvis als schol op alle Pefa-afslagen samen.

In Het Kanaal wordt het drukker en drukker. De Nederlandse vloot is beperkt tot 24 vergunninghouders, maar Nederland heeft een structureel en oplopend tekort aan kW-dagen. Nederland heeft er daarvan 355.000, maar de benutting van het aantal kW-dagen gaat naar de 1 miljoen. Tegen de zin van Frankrijk kan er tot nu toe bijgeruild worden via België en Ierland.

Het aantal (vlag)schepen in Het Kanaal neemt toe, en ook de Fransen weten van wanten. De visbestanden floreren zo te zien. Op initiatief van de Franse overheid gaan Kanaalvissers (onder diverse vlagstaten) brainstormen over beheersmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een maximaal aantal kilometers vislijnen voor fly-shooters.