Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Sectorbrede nieuwjaarsreceptie

We willen niet één kilo vis opgeven!

WASSENAAR – ,,Wij willen niet één 'f...ing' kilo vis opgeven.'' Niet al te diplomatieke maar wel duidelijke woorden van voorzitter Diek Parlevliet van het Nederlands Visbureau richting het Verenigd Koninkrijk. Aan de Brexit kon Parlevliet als grote reder natuurlijk niet voorbijgaan in zijn toespraak op de traditionele nieuwjaarsreceptie van het Visbureau afgelopen dinsdag in Wassenaar.

In de sfeervolle ambiance van Kasteel De Wittenburg was deze dinsdag weer de hele Nederlandse vissector vertegenwoordigd, van aanvoer en handel tot beleid en ngo's. Er werd teruggeblikt en vooruitgekeken, door Parlevliet waar het de bedrijfsvoering betreft en door directeur Agnes Leewis over de promotionele activiteiten van het Nederlands Visbureau.

Het jaar 2020 wordt 'een sleuteljaar'. De resultaten van de sector zijn over het algemeen goed, met de belangrijkste visbestanden (zeker schol, tong, haring en makreel) gaat het prima, steeds meer visserijen zijn MSC-gecertificeerd, de vraag naar gezonde en duurzame vis stijgt.

Agnes Leewis: ,,Alleenheerschappij Frau Antje in Duitsland doorbroken.’’Agnes Leewis: ,,Alleenheerschappij Frau Antje in Duitsland doorbroken.’’

Wat valt er te vrezen in 2020? Het bekende rijtje passeerde de revue, waaronder het drama van de puls. Parlevliet: ,,Het is bespottelijk dat een klein clubje ngo's een visserijtechniek via het Europarlement om zeep kan helpen. Het goede nieuws is dat de Nederlandse vissers innovatief zijn en ook nu weer actief bezig zijn met alternatieven met lucht- of waterdruk. We laten ons niet demotiveren door jaloerse buitenlandse collega's.''

Waar Jaczon proeven doet met waterdruk (met de ARM 33), is Parlevliet & Van der Plas zelf betrokken bij proeven met luchtdruk op de KW 34 en KW 36. Wordt zeker vervolgd.

De Brexit hangt nog steeds als een donkere wolk boven de sector. Vanaf 1 januari 2021 zullen nieuwe regels gelden over toegang tot elkaars viswateren, quota, beheer en toegang tot elkaars markten. Hier moeten de EU en het Verenigd Koninkrijk in 2020 samen uitkomen. Zijn ze dat niet eind 2020 en wil de Britse premier Boris Johnson niet verder onderhandelen, dan doemt het scenario van een no-deal weer op. De Europese visserijindustrie, onder aanvoering van de EUFA, wil behoud van de status quo. ,,Wij hebben daar de laatste 400 jaar gevist, en dat willen we ook de komende 400 jaar blijven doen. We don't want to give up one f...ing kilo.''

Oudgedienden Reinder Schaap (LNV), Luc Ouwehand (Ouwehand’s Visverwerking) en Jan Bakker (Jaczon).Oudgedienden Reinder Schaap (LNV), Luc Ouwehand (Ouwehand’s Visverwerking) en Jan Bakker (Jaczon).

Het wordt ook spannend hoe het Noordzee Akkoord er uit gaat zien. Hierin moet duidelijkheid komen over windparken op zee, gesloten (natuur)gebieden en geld voor de benodigde transitie van de Noordzeevloot. Uiteraard zal deze transitie ook doorwerken naar de vishandel. Parlevliet wijst ook op Green Deal-doelstellingen van de Europese Commissie onder aanvoering van 'onze Frans Timmermans'. ,,Wat dit voor de sector gaat betekenen weten we nog niet, maar nu al heeft de nieuwe Eurocommissaris voor visserij, milieu en oceanen laten weten dat hij denkt dat in 2030 wereldwijd 30 procent van de wateren beschermd gebied is. Nu is dat 10 procent.''

Dat er een andere wind gaat waaien staat volgens Parlevliet vast. ,,En juist in deze spannende tijden blijft het van belang dat we ons als sector positief neerzetten in brede zin.'' Het Nederlands Visbureau richt zich nu vooral op promotieactiviteiten. ,,Maar om een gezamenlijke vuist te kunnen maken in Den Haag en Brussel lijkt het erop dat een verdere uitbreiding de komende tijd nodig is'', aldus Parlevliet, zonder daar verder concreet op in te gaan. ,,En misschien moeten we ook zoals de boeren en de bouwers ons gezicht laten zien in Den Haag.''

Op de kaart

Directeur Agnes Leewis benadrukte dat 'iedereen' nodig is om vis goed en blijvend op de kaart te zetten en het Hollandse product te promoten in binnen- en buitenland. Op de Grüne Woche in Berlijn is het gelukt om de alleenheerschappij van Frau Antje (kaas) te doorbreken met een vaste plaats voor 'ons haringmeisje'. De komende weken staan Berlijn en de grote visbeurs in Bremen weer op het programma en in april de grote visbeurs Seafood Expo Global (voor het laatst in Brussel), terwijl de Noordzeevis-, garnalen- en haringpromotie het hele jaar doorgaan, offline en zeker ook online (websites, nieuwsbrieven, social media, visportal).

Leewis spreekt goede hoop uit om in 2020 nieuwe projecten te kunnen opstarten om nog meer podium te kunnen geven aan vis uit Holland, zowel een nationale campagne als bijvoorbeeld specifieke makreelpromotie in Polen en Duitsland. Met de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten worden de banden aangehaald. De collectieve productpromotie op de winkelvloer zal worden verzorgd door het Nederlands Visbureau. Lees het hele jaarverslag hier: https://visbureau.nl/over-het-visbureau/jaarverslagen.

Na de sprekers en het proosten op het nieuwe jaar was het tijd om te netwerken, onder het genot van een drankje en vishapjes, waarin de Hollandse garnaal zeker niet ontbrak.

Een nieuw gezicht bij de Good Fish Foundation: Clarisse Buma (midden). Rechts Christien Absil van de GFF en links Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.Een nieuw gezicht bij de Good Fish Foundation: Clarisse Buma (midden). Rechts Christien Absil van de GFF en links Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.

Leen Haasnoot van Haasnoot Pelagic uit IJmuiden met zoon Ron (24), die na vier jaar IJmuiden nu werkt bij dochterbedrijf Wout Taal op Scheveningen.Leen Haasnoot van Haasnoot Pelagic uit IJmuiden met zoon Ron (24), die na vier jaar IJmuiden nu werkt bij dochterbedrijf Wout Taal op Scheveningen.

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) gaat op het gebied van vispromotie nauwer samenwerken met het Nederlands Visbureau. Adriaan van Moort (midden) is de nieuwe voorzitter van de VNV. Rechts Peter Frans Koelewijn, bestuurslid van het Nederlands Visbureau en directeur van Fish Partners, en links Dirk Peter Koelewijn van Fish Partners.De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) gaat op het gebied van vispromotie nauwer samenwerken met het Nederlands Visbureau. Adriaan van Moort (midden) is de nieuwe voorzitter van de ...