Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bema rondt grote klus af

Gemoderniseerde O 51 mag gezien worden

OOSTENDE – Donderdagavond voor de kerstdagen is de O 51 'Stormvogel' naar zee vertrokken. De in 1983 door Scap gebouwde boomkorkotter van de Vlaamse Visserij Coöperatie (VVC) onderging in de achterliggende zeven maanden een geslaagde modernisering bij Scheepsherstellingsbedrijf Bema in Oostende.

Werfdirecteur Ludo Bentein kijkt tevreden terug op de verbouwingsfase. ,,Het was een grote klus. Als je ziet waar we vandaan komen mag het resultaat gezien worden'', reageert Bentein fier.

De 30 meter lange boomkorkotter, die voorheen in eigendom was van BVBA Versluys-De Cuypere, werd afgelopen zomer allereerst met 3,60 meter verlengd op de scheepshelling bij buurman IDP. Een team van IJtama kwam op de proppen om de nieuwe brug en de accommodatieruimtes volledig en het werkdek deels te vernieuwen. Ook de kunststoffen vloeren werden door hen aangelegd. ,,Goeie mannen om mee samen te werken'', aldus Bentein.

Lovend verhaalt Bentein ook over de opvallende 'Bema-brug'. ,,Schipper Dave Orban en zijn bemanning hebben met die mooie grote Hora-ramen een enorm zicht.'' De kotter werd verder verrijkt met een fraaie sierpijp, nieuwe portaalmast en gieken, vervaardigd door Bema. De gloednieuwe acht-trommelige vislier werd geleverd door Machinefabriek Luyt uit Den Oever. Radio Holland verzorgde de brugapparatuur en technici van Kieme installeerden de airco, ventilatie en alle sanitair.

Na de eerste visdagen in Het Kanaal tot dinsdag 24 december werd op vrijdagmorgen 27 december de eerste vangst in Oostende verkocht. Vier etmalen vissen leverden een besomming van 30.000 euro op.

Op Tweede Kerstdag voer de O 51 opnieuw uit. 's Avonds lag de 'Stormvogel' tussen Boulogne en Eastbourne weer aan de kor, samen met de Z 53 en de Z 548 in de buurt. Volgens planning zou de O 51 op oudejaarsdag in Le Havre binnenlopen, zodat de vijf bemanningsleden met nieuwjaar thuis konden zijn.

Woordvoerder Pascal van Billemont (O 33), een van de vertegenwoordigers van de VVC, vindt de O 51 er proper uitzien. ,,Achter nieuwjaar nog een paar kleinigheidjes en dan is alles goed gedaan'', zegt hij tevreden.

De bedrijven die aan de verbouwing van de O 51 meewerkten zijn: Bema (hoofdaannemer), IDP (verlenging en hellingwerken), IJtama (betimmering), Hora (ramen), Radio Holland (nautische apparatuur), Kieme (airco, sanitair en ventilatie), Luyt (lier) en SBB Herman Jansen (tekenwerk).