Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
ARM 33 vist weer met waterstraaltuig

Jaczon wil jettuig opschalen

STELLENDAM – De ARM 33 is in de week voor Kerst weer met het experimentele waterstraaltuig naar zee gegaan. Jaczon wil opschalen.

Aan bakboordkant werd met het jettuig met drie kietelaars ervoor gevist. En aan stuurboordkant voor het eerst dit jaar met wekkerkettingen in plaats van het pulstuig. Vangsten (op zachte visgronden) waren schraal, maar volgens schipper Daniël Caljouw door de bank genomen aan stuurboord- en bakbakboordkant vergelijkbaar. Met het jettuig werd wel meer grondvuil gevangen dan met de wekkers.

Vlootmanager Anton Dekker vertelt dat het jettuig de afgelopen maanden is aangepast en dat er in de waterbak van het Visserijinnovatiecentrum op de haven van Stellendam testen zijn uitgevoerd.

In juni vorig jaar nam de ARM 33 het jettuig over van de collega SCH 45, die er eerst enkele maanden mee had geëxperimenteerd. Beide Eurokotters pulsten. In vergelijking met het pulstuig ving het jettuig minder tong, maar meer schol en overige bijvis.

Het waterjettuig is weer aangepast, met gewijzigde spuitmonden.Het waterjettuig is weer aangepast, met gewijzigde spuitmonden.

Dekker toont zich optimistisch en liet vorige maand in het NRC optekenen: „Het gebruik van de waterstraaltjes, met een druk van een paar bar, kost net zo weinig brandstof als de puls. En hoe gek het ook klinkt: hoe lager de druk, hoe beter het resultaat."

Na dik drie maanden ging het tuig afgelopen najaar voor aanpassingen op de kant. Zo zijn de spuitkoppen aangepast en vergroot. De spuitkoppen geven een waterstraal die met name de tong aan het zwemmen moet zetten.

Jaczon ziet toekomst in het jettuig als alternatief voor de wekkerketting en de verboden pulskor en wil graag opschalen met een praktijkproef op een grote bokker. Daarvoor is bij het ministerie van LNV subsidie aangevraagd. Zodra de aanvraag is goedgekeurd en de beschikking binnen is gaat Jaczon samen met partners Padmos, Wetec, Van Wijk, Westvoorn en HFK Engineering aan de slag en wordt de SCH 63 volgend voorjaar klaargemaakt voor de platvisvisserij met waterstralen.