Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dutch Seafood Company ontbindt fusie met Foppen Groep

Klaas Puul in handen van Britse Sykes

VOLENDAM – Klaas Puul gaat begin volgend jaar over in Britse handen. De aandeelhouders van Sykes Seafood en Dutch Seafood Company hebben daar in de week van Kerst overeenstemming over bereikt.

Klaas Puul is de garnalendivisie van Dutch Seafood Company sinds het Volendammer bedrijf in de zomer van 2018 fuseerde met de Foppen Groep uit Harderwijk. Die krachtenbundeling van zalm en garnalen is geen succes geworden. Door enorme aanvoeren Noordzeegarnalen in de tweede helft van 2018 en daardoor grote voorraadvorming was 2019 voor de hele keten problematisch. Afgelopen zomer werd bekend dat Klaas Puul zware verliezen leed, er ontstond verloop in het management en de onzekerheid rond de toekomst van Puul deed de markt geen goed.

De verkoop van Klaas Puul aan de kleinere Britse branchegenoot zal naar verwachting in februari 2020 een feit zijn. De komende maanden wordt gewerkt aan de overgang. Dutch Seafood Company zal zich focussen op de verdere groei van het merk Foppen, de zalmdivisie. De transactie is onder voorbehoud van onder andere goedkeuring van de ondernemingsraad en de mededingingsautoriteiten.

In 2016 nam de investeringsmaatschappij H2 Equity Partners een controlerend belang in de Volendammer garnalengigant Klaas Puul, waardoor nieuwbouw in zowel Volendam als Edam mogelijk werd. H2 Equity Partners heeft na de fusie ook een meerderheidsbelang in Dutch Seafood Company.

Liverpool

De combinatie van Sykes en Klaas Puul zal een pan-Europees visbedrijf gaan vormen, met een omzet van circa 300 miljoen euro, gericht op alle soorten garnalen voor klanten in geheel Europa. Hiermee kan de combinatie zowel retail- en foodservice, als de verwerkende industrie bedienen.

Sykes, opgericht in 1868 en nog steeds een familiebedrijf, heeft het hoofdkantoor in Manchester, maar de belangrijkste productiefaciliteit is Sykes Manufacturing in Liverpool. Tevens is er een kantoor in Londen. Het Britse visbedrijf is overtuigd van de kracht van het merk Klaas Puul en ziet dit als een zeer goede aanvulling op de activiteiten van Sykes in het Verenigd Koninkrijk. Op basis van wat de familie Mooijer als oprichter en daarna DSC hebben opgebouwd, beschouwt Sykes Klaas Puul al langere tijd als gewaardeerde aanvulling op haar eigen bedrijf.

Sykes is groot als importeur van tropische (kweek)garnalen. Sykes neemt de volledige garnalentak van Klaas Puul over, dus daar komen nu Noordzeegarnalen bij. Adviseur Cees Machielsen van Klaas Puul reageert daarom heel enthousiast op de verkoop aan de Britten. Op uitnodiging van de Nederlandse Vissersbond komt vrijdagmiddag 3 januari Johan Molenaar van Klaas Puul in Den Oever een toelichting geven op de garnalenmarkt en toekomstplannen. ,,Wij willen de vissers graag het vertrouwen geven dat Sykes vol gas geeft'', zegt Molenaar. Machielsen legt zijn werkzaamheden neer, en stopt volgende maand ook als voorzitter van de Vebega, de Vereniging ter bevordering van de garnalenhandel. Kandidaat-opvolger als Vebega-voorzitter is Hans Luit van Heiploeg.

Opgelucht

Voormalig directeur/eigenaar Jan Foppen van de Foppen Groep in Harderwijk verkocht vorig jaar een belang, maar bleef aandeelhouder in Dutch Seafood Company. Foppen - die de afgelopen jaren een eigen garnalenrederij heeft opgebouwd - reageert opgelucht op de transactie met Sykes. ,,Deze deal is de redding van Klaas Puul en van groot belang voor de hele handel.''