Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In Deltapark Neeltje Jans, 16 en 17 januari 2020

Schelpdierconferentie groter en groter

ZEELAND - Voor de zesde internationale schelpdierconferentie is veel belangstelling uit binnen- en buitenland, met name van handelszijde. De conferentie brengt volgens de organisatie mensen samen uit de schelpdiersector (kweek, verwerking en handel), beleidsmakers, adviseurs, onderzoekers, ngo's en andere belanghebbenden.

Het tweedaagse programma bestaat uit lezingen, discussies, pitches, poster presentaties en een handelsbeurs. Er worden awards uitgereikt aan de meest duurzaam/innovatief werkende kweek- en handelsbedrijven en toeleveranciers.

De serie conferenties startte in 2007 en trekt elk jaar meer en meer deelnemers. Er zijn ook meer stands dan ooit en er is een breed opgezet programma van lezingen. Dit keer zijn dat 26 presentaties, door sprekers uit zeven Europese landen. De thema's zijn gericht op kansen voor de schelpdiersector en innovaties in de kweek.

Op donderdagochtend 16 januari wordt gestart met een lezing van handelsvoorzitter Wouter van Zandbrink over circulaire economie en hoe schelpdierkweek hieraan bijdraagt. Verder gaat het over de rol van schelpdieren in de stikstofkringloop, en wat schelpdierkweek betekent voor water, kust en natuurbeheer. Het idee is dat schelpdierkweek kan bijdragen aan het oplossen van uiteenlopende problemen: schelpdieren leggen koolstof en stikstof vast, ze dragen bij aan kustbescherming, en schelpdierkweek scoort op alle fronten beter als het gaat om duurzame voedselproductie in vergelijking met bijvoorbeeld vlees, maar ook met tomaat.

Op donderdagmiddag komt de afzet en de rol van de consument aan bod en wordt ingegaan op de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de schelpdiereconomie. Wat heeft de consument met schelpdieren, hoe slaan ze aan in andere Europese landen zoals Tsjechië, en hoe hou je het bedrijf op gang als de NVWA op de stoep staat? Aan het eind van de middag is er de uitreiking van de duurzaamheidsprijs door de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Op vrijdagochtend is het programma gericht op innovaties en bottlenecks in de kweek van mosselen en oesters. Waarom is er verschil in de groei van mosselen tussen Waddenzee en Oosterschelde, wat kunnen we verwachten van oesterkweek op tafels, hoe pakken zeesterren in Denemarken aan, en wat zijn de rechten van kwekers als huurder van percelen? De vrijdagmiddag is geheel gericht op mogelijkheden en beperkingen van kweek op zee. Antonio Cunha en John Holmyard delen hun ervaringen in Portugal en Zuid-Engeland, en prof. Klaas Timmermans van het NIOZ en de HZ sluit de middag af met een lezing over de voedseltransitie die zich op de Noordzee voltrekt en de kansen daarin voor de schelpdierkweek.

De beurs van bedrijven en instellingen is groter dan tijdens de vorige conferenties. Er zijn twintig stands met bedrijven, uit tien landen. Nieuwe technieken op het gebied van kweek, verwerking, scheepsbouw, broedhuizen, materialen en kwaliteitsborging komen aan bod.

Het volledige programma en het overzicht van de deelnemers aan de beurs vindt u op de website. Voor verdere informatie over beurs, programma, aanmelding en registratie en locatie: www.schelpdierconferentie.com

Voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.