Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Eerst uitbreiding in Kats

Kingfish Zeeland breidt uit in de Verenigde Staten

KATS - Kingfish Zeeland heeft vergevorderde plannen om in de Verenigde Staten een grote kwekerij voor de yellowtail kingfish te bouwen, met een productiecapaciteit van 4000 ton per jaar. De productiecapaciteit in het Zeeuwse Kats wordt vergroot tot 1.000 ton.

De capaciteit in Kats onder aan de Zeelandbrug op Noord-Beveland wordt komend jaar uitgebreid tot zo'n 1.000 ton per jaar, om de winstgevendheid van de Zeeuwse visfarm verder te verbeteren, zegt Ohad Maiman, ceo bij Kingfish..

Maine

Eerder dit jaar won het bedrijf de Seafood Excellence Global Award voor beste horecaproduct op de Seafood Expo Global in Brussel Mede dankzij deze internationale erkenning en nieuwe aandacht gaat het bedrijf een vergelijkbaar Recirculating Aquaculture System (RAS) als in het Zeeuwse Kats opzetten in Jonesport de staat Maine.

Deze Amerikaanse RAS zal met een productiecapaciteit van 4000 ton per jaar veel groter worden dan die in Nederland. Productie aldaar is nodig om een serieuze speler te worden op de Amerikaanse markt. Het bedrijf verwacht veel van de nieuwe kwekerij in Maine. Momenteel wordt volop gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe vestiging, zegt Maiman.

Op dit moment wordt al zo'n tien procent van de productie van de Zeeuwse vestiging verkocht aan vishandelaren in de VS. Als potentieel afzetgebied is Europa groter, maar door het grote aantal lidstaten wel lastiger te bedienen. Maine is uitgekozen vanwege de toegang tot vers zeewater, medewerking van de plaatselijke autoriteiten en omdat een vestiging daar logistiek goed passend is. Er is in deze noordelijk gelegen staat al een aanzienlijke visverwerkende industrie. Bedoeling is dat de nieuwe viskwekerij in 2021 in gebruik wordt genomen. Volgens Maiman wordt momenteel hard gewerkt aan het rond krijgen van de financiering. Rabobank en de Franse investeerder Creadev worden genoemd als belangrijkste financiers.

Groen

Kingfish Zeeland is actief sinds 2015 en opgericht door Maiman, Kees Kloet en Hans den Bieman. Ze namen bij Kats een vrijwel nieuwe oesterkwekerij over met veel faciliteiten. De kweek van yellowtail kingfish ging hier in april 2017 van start. Inmiddels wordt er zo'n 600 ton per jaar geproduceerd. Deze viskwekerij is een zogeheten Recirculating Aquaculture System. Het gefilterde water is afkomstig uit de Oosterschelde en wordt constant ververst. Het afvalwater wordt weer gezuiverd en de meststof wordt zoveel mogelijk gebruikt als voeding voor de kweek van zeekraal en algen.

De yellowtail kingfish (hiramassa) leeft van nature in de warme, zoute wateren rond Australië en is een roofvis uit de familie van de horsmakrelen. Dutch Yellowtail (Seriola Lalandi) is een kweekvis die rauw als sashimi wordt bereid, of anders gegrild of gerookt. Bovendien wordt de vis door de Good Fish Foundation aanbevolen als 'groene keuze', ofwel een uitstekend en duurzaam alternatief voor blauwvintonijn en zwaardvis. De Dutch yellowtail uit Kats is nu het hele jaar door in Nederland beschikbaar als versproduct. Qua smaak en textuur zit het visvlees tussen zeebaars en tonijn in. Delicaat en niet al te visachtig, zo wordt de smaak wel omschreven.

Gewicht

Normaal gesproken werd deze vis geïmporteerd vanuit Japan en Australië. Kweek in Zeeland scheelt zodoende enorm in de carbon footprint. De vissen krijgen visafsnijdsels als voer en de gebruikte energie is honderd procent groen. De vissen worden gekweekt zonder gebruik van antibiotica. Om het energieverbruik te minimaliseren worden tegen de invloeden van zeewater opgewassen warmtewisselaars gebruikt.

Eigenaar en chef-kok Mart Scherp van restaurant en B&B Scherp in Middelburg is Nederlands ambassadeur voor Kingfish Zeeland en voorziet het bedrijf van culinaire adviezen. Wat betreft het gewicht waarbij de Zeeuwse yellowtail kingfish wordt verkocht worden vrij flexibele normen gehanteerd, zegt Ohad Maiman. In Europese restaurants is 700 tot 1.000 gram gewenst. Bij dat formaat zijn de vissen geschikt voor bereiding in ovens en grills. Maar voor verwerking tot sushi of sashimi is een gewicht van 2.000 gram noodzakelijk.

Peter Urbanus