Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Besluitvorming TAC's en quota

Schouten niet naar Visserijraad

DEN HAAG – De Visserijraad neemt volgende week dinsdag besluiten over de TAC's en quota voor 2020.

Vanwege de behandeling van de Stikstofnoodwet in de Kamer moet LNV-minister Carola Schouten volgende week zelf verstek laten gaan op de belangrijke Landbouw- en Visserijraad, zo heeft de ambtelijke top aan het bedrijfsleven gemeld. De agenda is redelijk overzichtelijk en wel eens lastiger geweest, voegt een LNV-woordvoerder toe.

Ter voorbereiding hadden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die volgende week naar Brussel afreizen gistermiddag – donderdag – een lunchgesprek met Schouten. De voormannen Pim Visser en Gerard van Balsfoort hadden afgelopen week ook een eerste ontmoeting met Eurocommissaris Sinkevicius.

In navolging van het aangepaste biolologisch advies heeft ook de Europese Commissie voorgesteld de TAC voor Noordzeetong volgend jaar met 40 procent te verhogen. ,,Met tong in de Noordzee gaat het al enkele jaren zeer goed'', schrijft minister Schouten aan de Tweede Kamer.

Tarbot/griet is andere koek. Het voorstel is om die TAC met 29 procent te korten. Ook voor rog – waar nu al een zwaar quotumtekort van is – wordt uit voorzorg voorgesteld die met 4 procent te verlagen.

In haar brief aan de Tweede Kamer meldt minister Schouten met name opmerkingen te zullen maken over zeebaars. In weerwil van het wetenschappelijke ICES-advies om een kleine toename toe te staan, stelt de Europese Commissie voor de beperkte vangsthoeveelheid voor alle categoriën gelijk te houden. Schouten is het daar niet mee eens, en zal zich inzetten voor een kleine verruiming voor kleinschalige vissers (staandwant, lijnen, haken) en pleiten voor meer flexibiliteit voor demersale visserij.

Over de paling wordt opgemerkt dat het daar nog steeds niet goed mee gaat in Europa. Schouten steun een Europees vangstverbod van drie maanden per jaar, iets wat in het Nederlandse aalbeleid al vanaf 2010 geldt.

Noorwegen-EU

De verwachting is dat er vandaag – vrijdag – in Brussel overeenstemming kan worden bereikt tijdens de derde onderhandelingsronde tussen de Europese Unie en Noorwegen over de zogenoemde gedeelte (Noordzee)bestanden kabeljauw, schol en haring.

Kabeljauw is een heet hangijzer, er wachten zware vangstbeperkende maatregelen.