Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
EMK naar Brussel

Samen met Fransen tegen windparken op zee

BRUSSEL – Het is voor veel Nederlandse vissers meestal moeilijk om met ze door één deur te gaan, maar in de strijd tegen windmolenparken op zee zoeken nu de Fransen de Nederlandse vissers op. Job Schot en Dirk Kraak reisden vorige week donderdag namens EMK af naar Brussel, met Franse medestanders.

EMK was in Brussel uitgenodigd door Morvan Le Berre, een Brusselse advocaat die in de arm is genomen door een aantal Franse visserijorganisaties die op willen trekken tegen, wat EMK betreft, 'de totale verindustrialisering van onze zeeën met windmolens en de daarbij behorende infrastructuur'. Met de Franse delegatie was afgesproken op het kantoor van de Europese visserijkoepelorganisatie Europêche.

Samen met VisNed-voorzitter Pim Visser en Rosalie Tukker van Europêche werden met de Franse delegatie de agenda en de mogelijkheden besproken om op een hoorzitting die wordt georganiseerd door de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen op dinsdag 21 januari 2020 de bezorgdheid van de sector te uiten.

Ook aanwezig waren Olivier Becquet en Katherine Poujol, die een groep kustvissers (pecheurs artisinal) vertegenwoordigen uit Normandië. Dirk Kraak: ,,Olivier vertelde ons dat hij al vijftien jaar bezig is om de bouw van een aantal grote windparken in de buurt van Le Tréport tegen te houden. Het is in hun geval dus ook een oneerlijk gevecht tussen David en Goliath, en ook wij hopen net als hij dat uiteindelijk gezond verstand zal zegevieren.''

Nederlanders en Fransen samen tegen windmolens in de EU-burelen van Brussel, in dit geval bij DG Mare.Nederlanders en Fransen samen tegen windmolens in de EU-burelen van Brussel, in dit geval bij DG Mare.

Na de lunch ging het gezelschap naar het EU Mare-gebouw, waar een afspraak was gemaakt met een aantal beleidsmedewerkers van DG Mare, onder voorzitterschap van Juan Ronco Zapatero, die bij DG Mare als beleidsambtenaar gaat over 'Blue Economy and Maritime Spatial Planning'.

Kraak daarover: ,,Olivier vertelde dat hij nu pas voor het eerst werd gehoord door de Europese Commissie, en ook Job en ik konden ons verhaal vertellen. Er werden door de aanwezigen driftig aantekeningen gemaakt; het leek wel of wij voor hun een sciencefiction verhaal aan het vertellen waren en dat zij het vreemd vonden dat er ook negatieve aspecten aan windmolens kleefden. Het blijkt gewoon dat men daar ver van de realiteit af staat en niet weet wat er op zee gebeurt anders dan de groene lobbyisten en milieugroepen hen voorschotelen.''

Eerlijk verhaal

Het is volgens EMK zaak dat de gehele Europese visserijgemeenschap een vuist maakt richting de nationale overheden en de EU in het windmolendossier. ,,Waarbij we onze onderlinge geschillen opzij zetten en met elkaar gaan zorgen dat via de media onze bezorgdheid en het eerlijke verhaal wordt verteld aan de burgers en aan onze nationale en Europese beleidsmakers. Ook moeten wij onze verantwoording nemen en zorgen voor fondsen en versterking van ons lobbyteam in Brussel. Pim Visser alleen kan dat niet trekken.''


De weg naar Brussel werd voor Job Schot en Dirk Kraak getekend door het nieuws dat die donderdagochtend net voor vertrek binnenkwam dat de UK 165 werd vermist en dat er massaal werd gezocht naar de kotter en de twee opvarenden. Dirk Kraak: ,,Met een knoop in onze magen reden we naar Brussel, en onderweg en tijdens de besprekingen waren onze gedachten bij de vermiste vissers en hun geliefden.''