Consument

kiest in

supermarkt

keurmerk


DEN HAAG - Vis heeft met 80,2 procent het hoogste keurmerkaandeel in de supermarkt.


Uit het jaarlijkse onderzoek van Circana naar de impact van keurmerken in de supermarkt blijkt dat vis bovenaan staat in de categorieën. Maar liefst 80,2 procent van de verkochte vis via dit kanaal heeft het ASC- of MSC-keurmerk. Na vis worden vooral eieren en vlees(waren) onder een duurzaam keurmerk verkocht, zoals Beter Leven. In totaal is de verkoop van producten met duurzame keurmerken 25 procent van de omzet.


Eigen merken

Voor MSC is de groei van het keurmerk gestaag, met 6,8 procent. Het marktaandeel MSC-gecertificeerde diepvriesvis is stabiel gebleven met 61 procent. 

De categorie visconserven groeit sterk met 15,8 procent, voornamelijk gedreven door MSC-gecertificeerde tonijn in blik (onder andere de 100 procent gecertificeerde merken Princes en Fish Tales). 

Ook de supermarkten zelf dragen bij aan deze groei. Zo zijn bijvoorbeeld alle eigen merk tonijnconserven van Superunie, Jumbo en ALDI gecertificeerd door MSC.




Wisselingen

in directies

concern

Nutreco


AMERSFOORT – David Blakemore wordt de nieuwe CEO van Nutreco, als opvolger van Fulco van Lede.


Van Lede stond de afgelopen drie jaar aan de leiding van het Nederlandse concern en zal deze zomer uit eigener beweging terugtreden. Opvolger David Blakemore kwam in 2022 bij Nutreco als CEO van dochteronderneming Trouw Nutrition (veevoer) en lid van het management van Nutreco.


Skretting

Per 1 juni zal ook Therese Log Bergjord, de afgelopen zeven jaar CEO van dochteronderneming Skretting (voer voor de aquacultuur), het bedrijf verlaten. Zij wordt opgevolgd door Bastiaan van Tilburg, momenteel managing director van Trouw Nutrition Europa en Centraal Azië.


Nutreco heeft 11.000 werknemers, werkt in een kleine veertig landen wereldwijd en had in 2022 een netto-omzet van 9 miljard euro. Het bedrijf is onderdeel van SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland.