H De broers Anthony (links) en Mark Riedijk.
H De broers Anthony (links) en Mark Riedijk. Nico Laros

Mosselzaadinventarisatie en een test met de YE 87

Zelfs een collectief schraperijtje zit er niet in…

HARLINGEN – Zelfs een collectief schraperijtje zit er niet in, luidt de conclusie na de mosselzaadinventarisatie en een test met de YE 87 op de Doove Balg. Terug van Gran Canaria scheepte Nico Laros in.


In de Nieuwsbrief Week-16 van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur las ik over de uitkomst van de mosselzaadinventarisatie:

“Het merendeel van het bestand (halfwas en consumptie mosselen) in open gebied ligt in de Doove Balg (4,5 miljoen kg/45.000 mton ). Het bestand daar wordt wel vertekend door twee monsterpunten van de YE 42 die zwaar meetellen die buiten de bestaande banken vielen. Als we die punten negeren vinden we nog 1,7 milj.kg (17.000 mton) terug in de vorig voorjaar beviste banken. Wat daarbij ook de vraag is in hoeverre dit goed vist, gezien de ervaring van de visserij vorig jaar toen er veel hogere dichtheden lagen.

Na een suggestie vanuit de leden is besloten om volgende week via een korte test met een mosselkotter te bezien of het deelbestand op de Doove Balg echt visbaar is. Dit met het oog op zaadval komende zomer. Een collectieve visserij door de PO is dan mogelijk een optie. De YE 87 zal de test komende week uitvoeren. Geïnteresseerde kwekers die mee willen met de test kunnen zich melden bij de schippers”.


Reden genoeg voor mij om even contact te zoeken met de schippers van de YE 87 ‘Daniel Pieter’. Ja hoor, je bent van harte welkom, was de reactie op mijn appje.

Zo kan ik op dinsdagmorgen 23 april jl. om 08.00 uur vanaf de visafslag Harlingen inschepen op deze stoere mosselkotter uit 1988 en ben ik te gast bij Mark en Anthony Riedijk. Met zijn tweetjes runnen de broers het Mosselkweekbedrijf A.P. Riedijk B.V. Anthony is tevens bestuurslid van de Vissersvereniging Yerseke, waarbij hij het beheer regelt over de verwaterpercelen, en van de promotie-commissie van de PO-Mosselcultuur.

We varen onder ideale weersomstandigheden via de Boontjes naar de Doove Balg, het zeetje is ‘zo vlak als de tafel’. Om 09.00 uur laten we de eerste kor zakken met hoop op een mooi pakje halfwas. 

Helaas valt het niet mee wat er boven komt; een klein randje halfwas met zeepokken. De rest van de dag wordt het ietsje beter met af en toe een kwart kor met halfwasmosselen, maar soms ook met 50% tarra (lege schelpen) erbij. 

We slepen de hele Doove Balg door en komen tot de conclusie dat het gewoon tegenvalt. Er zitten veel zeepokken op en best ook wat halfwasjes die net dood zijn, met het rottend vlees er nog in.

Kortom, na 25 slepen zal de PO-mosselen geadviseerd worden om geen voorjaarsmosselzaadvisserij 2024 aan te vragen.


De hoop wordt gevestigd op een nieuwe zaadval, waarbij de mosselen begroeid met zeepokken een perfecte landplaats is voor de mossellarven de komende weken.

De tijd zal het leren.


In Den Oever word ik ‘s middags weer netjes afgezet, waarna de YE 87 gelijk koers zet naar hun perceel in het Zuiderzwin om halfwasjes te gaan verzaaien naar een kweekperceel in het Oosterom.


Nico Laros

H De YE 87 'Daniël Pieter' in de haven van Harlingen.
H Randje halfwasmosselen in de kor en op de achtergrond de WON 77 die opstoomt om te proberen een garnaaltje te vangen.
H Rommelig in de kor, halfwasjes met zeesterren.