Koninklijk paar

in Zoutkamp

in gesprek met

garnalenvissers


ZOUTKAMP – Koning Willem-Alexander en koningin Maxima gaan tijdens een streekbezoek aan de gemeente Het Hogeland in Zoutkamp in gesprek met enkele garnalenvissers.


Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend. Het bezoek vindt plaats op dinsdag 14 mei, de week vooraf aan Vlaggetjesdag Zoutkamp op Tweede Pinksterdag. De RVD meldt dat Zoutkamp oorspronkelijk een vissershaven was. Vanuit de gemeente Het Hogeland zal dat gecorrigeerd worden.

De koning en koningin worden welkom geheten door garnalenkoningin Miriam Horn. Op het programma staat een bezoek aan het Visserijmuseum Zoutkamp op het programma. Het museum in de oude Rijksbetonningsloods wil vernieuwen. De investeringsplannen daarvoor zijn dik 2 miljoen euro, waarvan 815.000 euro van het ministerie van LNV via het Visserij Ontwikkelplan (VOP), 705.000 euro uit het Waddenfonds, 200.000 euro van de gemeente Het Hogeland, 125.000 euro uit het Nationaal Programma Groningen en ook 125.000 euro van de provincie Groningen. Afgelopen maand is de expositie ‘Redders op zee' over 200 jaar KNRM in het Visserijmuseum geopend. De foto-expositie gaat niet alleen over het reddingswezen (met focus op de oostelijke Wadden), maar ook over de palingvisserij (met medewerking van Gaele Postma) en de visserij in het algemeen.

Met enkele vissers gaat het koninklijk paar in gesprek over de actualiteit in de garnalenvisserij en het toekomstperspectief. De koning en koningin zijn op de hoogte dat de garnalenvisserij gebukt gaat onder aangescherpte stikstofnormen en regulering vanwege de Waddenzee en Noordzeekustzone als Natura 2000-gebieden.

Vissersvereniging Hulp en Nood en ook de Nederlandse Vissersbond zijn niet betrokken bij het bezoek. Johan Seepma (voorheen OL 5) – sinds vorige maand vlootcoördinator bij Heiploeg– is door de gemeente om advies gevraagd.

Na Zoutkamp wordt het getijdenhaventje Noordpolderzijl bezocht.