Afbeelding
xx

Tuchtcollege

beboet officier

voor aanvaring

met Britse kotter


AMSTERDAM – Het Tuchtcollege voor de Scheepvaart heeft de wachtofficier van het vrachtschip ‘Douwe-S’ een voorwaardelijke boete opgelegd vanwege een aanvaring met de PZ 115 in de zomer van 2022 in de Keltische Zee.


De aanvaring was op ruim 40 mijl ten zuidwesten van Land’s End. Het 95 meter lange Genemuider vrachtschip voer tegen de giek van het Britse vissersvaartuig PZ 115 ‘Steph of Ladram’. De kotter lag te vissen en toonde ook visserslichten.

Even tevoren hadden de twee schepen wel contact gehad via de marifoon over een te volgen veilige koers. Beide schepen liepen geringe schade op.

De wachtofficier had beter gebruik moeten maken van de radar en de PZ 115 moeten plotten en op tijd moeten uitwijken voor het vissende vaartuig, aldus het Tuchtcollege.

Dat de PZ 115 van stuurboord inkwam doet niet ter zake, omdat het vissersvaartuig vanwege beperkte manoeuvreerbaarheid (het lag immers te vissen) niet als werktuigelijk voortbewogen schip wordt beschouwd.




Vakbeurs

Scottish

Skipper

tweejaarlijks


ABERDEEN – De jaarlijkse visserijbeurs Scottish Skipper wordt tweejaarlijks.


De Scottish Skipper Expo vindt dit jaar plaats op donderdag 9 en vrijdag 10 mei aanstaande, in de P&J Live Arena Aberdeen. De afgelopen decennia werd de beurs elk jaar georganiseerd. 

In overleg met de sector en trouwe deelnemers heeft de organisatie nu besloten om er een tweejaarlijkse beurs van te maken. Het geeft de exposanten in ieder geval meer tijd tussen de beurzen om nieuwe producten te ontwikkelen om op de beurs te kunnen presenteren. De volgende Scottish Skipper zal dus pas weer in 2026 zijn.

In het verleden namen meerdere Nederlandse bedrijven deel aan deze visserijbeurs in de belangrijke visserijregio Schotland. Op de lijst van de ruim 120 deelnemende bedrijven prijken vooralsnog alleen Efice E-Catch en Padmos als Nederlandse exposanten.