Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Leba/MDV en Jansen/Ekofish/FMO

Scholstripmachine actueel
zaterdag, 18 oktober 2014 08:00

Rob Lesscher bij een overzicht van de ontwikkeling van Leba op het gebied van stripmachines. Rob Lesscher bij een overzicht van de ontwikkeling van Leba op het gebied van stripmachines. URK – Met een opnieuw stijgend scholquotum en normale weekvangsten van 750 kisten en meer schol is de introductie van een scholstripmachine aan boord uiterst actueel. Op het Holland Fisheries Event werden er twee gepresenteerd: door Leba Metaalbewerking (toeleverancier Masterplan Duurzame Visserij) en door Jansen Techniek (in samenwerking met FMO en Ekofish Group). Beide worden volgens plan nog dit jaar in de praktijk getest, respectievelijk op de GY 127 en PD 147.
,,Ik sta op mijn eigen schip tegenwoordig zelf onder de bak, dus heb ik alle belang bij een machine die ons veel werk uit handen kan nemen’’, zegt Klaas van den Berg (GY 127).

Salesdireceur Rob Lesscher van Leba Metaalbewerking laat in zijn beursstand mooi zien dat het Enkhuizer bedrijf al in de jaren zeventig en tachtig actief was met stripmachines voor de visserij. In de jaren zeventig werd met vacuuümtechniek een machine voor rondvis ontwikkeld. Halverwege de jaren tachtig werden een drietal Texelse kotters en de UK 88 uitgerust met een scholstripmachine. Op de techniek was weinig aan te merken, maar de handel en verwerking met toen nog voornamelijk handfileerders was er niet rijp voor.

Lees meer...
 

Succesvolle beursdagen Holland Fisheries Event

Volgende editie 7 en 8 oktober 2016
vrijdag, 17 oktober 2014 08:00

Paula van der Woude en Caroline Makkus van het Projectbureau Holland Fisheries Event kijken terug op een goed verlopen en succesvolle beurs. Paula van der Woude en Caroline Makkus van het Projectbureau Holland Fisheries Event kijken terug op een goed verlopen en succesvolle beurs. URK - Twee dagen lang kwamen meer dan zeventig exposanten en meer dan 3.000 bezoekers samen op de zesde editie van de visserijbeurs van Nederland. Stichting Visserijdagen Urk en het Projectbureau Holland Fisheries Event kijken terug op een goed verlopen en succesvolle beurs.

De vele innovatieve bedrijven uit de hele sector, de sfeervol aangeklede uitverkochte beursvloer met 4 zalen, het interessante seminar en de nieuwe formule trokken vele bezoekers naar de visserijbeurs in De Koningshof Party & Events op Urk. De enorme aanloop op zaterdag 11 oktober zorgde ervoor dat het parkeerterrein vol stond en er gebruik gemaakt moest worden van het naastgelegen parkeerterrein van het zwembadcomplex. ,,We kunnen spreken van een succesvolle beurseditie, waar we graag een vervolg aan willen geven op 7 en 8 oktober 2016. De innovatieve Nederlandse visserijsector verdient een beurs, een plek om samen te komen en vooral een plek om samen vérder te komen”, zegt Dick Schutte, voorzitter van Stichting Visserijdagen Urk die vrijdagochtend tijdens de opening benadrukte dat Holland Fisheries Event een nationale vakbeurs is met internationale aandacht.

Lees meer...
 

Sluiting van opnieuw 10 procent in 2018, meer ruimte voor mzi’s

Hernieuwde afspraken transitie mosselsector
donderdag, 16 oktober 2014 16:00

Activiteiten in het voorjaar: de YE 27 en YE 62 zetten mosselzaadinvang-materialen uit. Opgevangen mosselzaad door mzi’s is op dit moment het enige alternatief voor mosselzaad uit de bodemzaadvisserij - Foto: Lando Nieuwenhuize Activiteiten in het voorjaar: de YE 27 en YE 62 zetten mosselzaadinvang-materialen uit. Opgevangen mosselzaad door mzi’s is op dit moment het enige alternatief voor mosselzaad uit de bodemzaadvisserij - Foto: Lando Nieuwenhuize DEN HAAG – In 2018 zal nog eens 10 procent areaal Waddenzeebodem gesloten worden voor mosselzaadvisserij, maar de sector krijgt ook meer ruimte om mosselzaadinvanginstallaties te plaatsen en ruimte voor nieuwe, betere kweekpercelen. Dat zijn de hoofdpunten van de nieuwe uitvoeringsafspraken in het kader van het Convenant transitie mosselsector.

In deze afspraken blijven de uitgangspunten van het in 2008 gesloten convenant tussen de PO Mosselcultuur, ngo’s en het ministerie van EZ van kracht: stapsgewijs verminderen van de visserij op natuurlijke mosselzaadbanken, en die vervangen door alternatieve manieren van zaadwinning. Die alternatieven komen momenteel eigenlijk alleen neer op zaadinvang met mosselzaadinvanginstallaties (mzi’s). De convenantpartners hebben in 2013 een tussenevaluatie uitgevoerd, waarvan over de resultaten nu is gerapporteerd.

Lees meer...
 

Nederlands Visbureau organiseert

Holland Paviljoen op visserijbeurs in China
woensdag, 15 oktober 2014 08:00

RIJSWIJK – Voor het eerst zal er op de visbeurs China Fisheries & Seafood Expo een Nederlandse landenstand zijn. In dit Holland Paviljoen staan negen bedrijven, met het Nederlands Visbureau als ‘front office’.

De China Fisheries & Seafood Expo vindt plaats van 5 tot en met 7 november in de havenstad Qingdao. Op de uitgestrekte beursvloer (22.000 vierkante meter over zes hallen) zullen meer dan 1.200 bedrijven uit meer dan 40 landen zich presenteren. Er worden meer dan 20.000 unieke bezoekers uit de hele wereld verwacht over de drie beursdagen.

Lees meer...
 

Nijvis centraliseert palingkweek en rokerijen

Gebroeders Kraan onder Nijvis-vlag
dinsdag, 14 oktober 2014 08:00

URK/NIJMEGEN – Nijvis breidt uit met palingrokerij Gebroeders Kraan. Het bedrijf uit Urk verhuist naar het Enkhuizer pand van Leroy Culinair, terwijl het Enkhuizer zalmbedrijf het pand van Kraan op Urk gaat betrekken.

Met de verhuizing centraliseert de Nijvis  Groep de rokerij-activiteiten in Enkhuizen en ontstaat daar de mogelijkheid om door te groeien. ,,De vraag naar het ambachtelijke gerookte product groeit, groeit zelfs hard. Bij onze vestiging van Klooster gaat het dan niet alleen om makreel en forel, maar ook paling. Kraan groeit met het roken van pangasius met het ASC-keurmerk. De twee rokerijen blijven apart opereren. Kraan is sterk in de handel buiten Nederland, Klooster in de binnenlandse handel’’, zegt directeur William Swinkels over de uitbreiding. De verhuizing moet deze maand plaatsvinden. Sebastian Kraan wordt bedrijfsleider van Kraan in Enkhuizen.

Lees meer...
 

Netwerken op Vis Compleet in Gorinchem

Visfileren.nl zorgt voor reuring
maandag, 13 oktober 2014 08:00

Katwijker Arie Kuijt van Visfileren.nl vermaakt de bezoekers met een zeer onderhoudende fileerdemonstratie. Katwijker Arie Kuijt van Visfileren.nl vermaakt de bezoekers met een zeer onderhoudende fileerdemonstratie. GORINCHEM – Veel haringhandelaren en reuring door fileerdemonstraties, op de beursvloer die verder vooral veel te stil was. Visdetaillisten, ambulante handelaren en groothandelaren konden afgelopen maandag en dinsdag in Gorinchem inspiratie opdoen tijdens de tweedaagse visbeurs Vis Compleet, waar 28 bedrijven uit de visbranche en toeleverende industrie zich presenteerden.

Opvallend was de aanwezigheid van liefst vier haringbedrijven op Vis Compleet: Ouwehand, Haringhandel A. Hoek & Zonen, Haasnoot Vis en Jac. den Dulk & Zonen. ,,Voor ons kwam dit mooi uit om blijk te geven van het recent tot stand gekomen samenwerkingsverband met Polaris’’, zei directeur Martin Haasnoot van Haasnoot Vis. Voor Wim van Groningen van Jac. den Dulk & Zonen was de eerste beursdag zeker de moeite waard. ,,We hebben de hele dag de tafeltjes bezet gehad. Je moet dit zien als een relatiebeurs. Op informele wijze kun je hier met klanten praten. Voor verkopen leent deze beurs zich niet echt.’’

Lees meer...
 

Steun voor pulsvissen zonder kabel

Oesterkweek langs de Afsluitdijk
zaterdag, 11 oktober 2014 08:00

3D-tekening van de puls-Jackwing-Pro, het zwevende tuig waarmee de WR 109 zonder kabels op garnalen gaat pulsvissen. 3D-tekening van de puls-Jackwing-Pro, het zwevende tuig waarmee de WR 109 zonder kabels op garnalen gaat pulsvissen. DEN OEVER – Jan Simon de Haan (WR 109) en Dries Wiersma (WR 16) krijgen financiële steun voor innovatieprojecten, respectievelijk: Garnalenpulsvisserij zonder kabel en oesters kweken langs de Afsluitdijk.

In totaal gaat het om een subsidiebedrag van 185.000 euro. Pulsvissen zonder kabel krijgt 103.305 euro. Oesters langs de  Afsluitdijk krijgt 80.650 euro. De helft komt uit het Europees Visserijfonds, de andere helft van de subsidie van de provincie Noord-Holland.

Sinds 2007 is bijna 1,4 miljoen euro Europese subsidie in Noord-Holland aan visgerelateerde projecten verleend, wat nog eens verdubbeld is met publiek geld van provincie en gemeenten. De huidige twee projecten zijn de laatste projecten die binnen de huidige regeling subsidie krijgen. 

Lees meer...
 

Kotra opent nieuw vrieshuis in Yerseke

De grootste verzameling vis in de Benelux
vrijdag, 10 oktober 2014 12:00

Links het imposante nieuwe vrieshuis. Rechts zijn de dockshelters van de achterzijde van de terminal te zien. Tussen terminal en nieuwe vrieshuis staat nog de garage. Links het imposante nieuwe vrieshuis. Rechts zijn de dockshelters van de achterzijde van de terminal te zien. Tussen terminal en nieuwe vrieshuis staat nog de garage. YERSEKE – Het nieuwe vrieshuis van Kotra Logistics in Yerseke wordt morgen (zaterdag) officieel geopend. Met deze zeer forse uitbreiding van de vriesfaciliteiten bij de terminal kan visvervoerspecialist Kotra de klanten nog beter bedienen. Het aandeel diepvries in de ladingen die Kotra vervoert groeit langzaam maar zeker.

,,Straks staat het hier helemaal vol’’, zegt directeur Erik de Koeijer met brede armgebaren, terwijl heftrucks hem links en rechts passeren. Het is net na het middaguur en de eerste vrachtwagens komen van overal vandaan om te lossen aan de grote terminal van Kotra Logistics op Yerseke. Er staan nu nog vooral mosselen van de plaatselijke mosselleveranciers, die in de loop van de middag en avond op weg gaan naar de klanten. De Koeijer wijst naar verschillende pallets: ,,Deze mosselen moeten om 24.00 uur in Parijs zijn, dat is een rijtje pallets voor Albert Heijn en die mosselen in jutezakjes gaan naar een groothandel in België.’’

Lees meer...
 

Beheerplannen steeds verworpen door ICES

‘Daling horsmakreel zeer pijnlijk’
vrijdag, 10 oktober 2014 08:00

RIJSWIJK – De wetenschappelijke TAC-adviezen voor westelijke en Noordzee-horsmakreel doen met name de Nederlandse pelagische sector veel pijn. Voor Noordzeehorsmakreel probeert de sector de schade te beperken. De forse verlaging van de TAC voor westelijke horsmakreel lijkt onvermijdelijk vanwege het ontbreken van een beheerplan.

Voor westelijke horsmakreel zou bij het volgen van het wetenschappelijk advies de TAC van 135.000 ton in 2014 naar een kleine 100.000 ton voor het jaar 2015 gaan. Een gevoelige daling. PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort: ,,Vorig jaar was het advies van ICES 110.000 ton. Toen hebben we in het Pelagisch Adviescomité (PELAC) de schade tot 135.000 ton kunnen beperken, onder voorwaarde dat we het beheerplan dat was verworpen door ICES zouden aanpassen. Dat beheerplan is helaas niet op tijd gereed gekomen en daarom adviseert ICES nu op basis van MSY.’’ De sector is met de wetenschap intensief bezig het beheerplan aan te passen, waarbij Van Balsfoort opmerkt dat een MSY-benadering TAC’s oplevert die van jaar tot jaar erg kunnen verschillen.

Lees meer...
 

PO’s werken aan productie- en afzetplan

Recordhoeveelheid garnalen
donderdag, 09 oktober 2014 18:00

Goede garnalenvangsten op de hele Nederlandse kust. De GO 57 en IJM 8 vissen pal onder het Katwijkse strand - foto: Rene van Rossum Goede garnalenvangsten op de hele Nederlandse kust. De GO 57 en IJM 8 vissen pal onder het Katwijkse strand - foto: Rene van Rossum HARLINGEN – De Harlinger garnalenafslag van Visveiling Urk noteerde in week 40 een uitzonderlijk groot aanbod van 341 ton garnalen. Een absoluut record.

Een handvol kotters in Harlingen (van de 55 aanvoerders) had een week met meer dan tien ton garnalen tot maximaal 14,5 ton. De grootste aanvoerdagen waren woensdag (104 ton) en vrijdag (111 ton). De vrijdag aangevoerde garnalen werden tot zaterdagmorgen gezeefd. ,,Niet eerder hebben we zo’n drukke week meegemaakt’’, zegt bedrijfsleider Pier Attema. Begin december gaat Attema met pensioen.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Oktober 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
202122232526
27282930  

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet