Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Texelse handkokkelaars over hun nieuwe TX 96

‘Dik tevreden met wat we nu hebben’
zaterdag, 20 september 2014 08:00

Van links naar rechts Dirk Schagen, Willem-Anton en Albert Schagen aan dek van de TX 96. Van links naar rechts Dirk Schagen, Willem-Anton en Albert Schagen aan dek van de TX 96. OUDESCHILD - Ze liepen al een tijdje met plannen rond om een vaartuig in eigen beheer te hebben. De zoektocht naar een geschikt schip bleek toch  niet zo eenvoudig te zijn als ze dachten. Speuren op internet en rondkijken in havens leverde ook niets op. De broers Albert en Willem-Anton Schagen besloten toen om maar eens met Leon Padmos te gaan praten. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Willem-Anton: ,,We zijn dik tevreden met wat we nu hebben.’’

De broers Schagen, woonachtig op Texel, wilden een schip dat niet dieper steekt dan veertig centimeter. Alle tweedehands vaartuigen die ze bekeken kwamen op zestig centimeter diepgang of meer uit. ,,Dat is voor ons veel te diep. De kokkels liggen voornamelijk net boven de laagwaterlijn, dus wij moeten behoorlijk droog kunnen komen’’, legt Albert (46) uit. ,,In Nederland  zijn maar een paar werven die een schip kunnen bouwen zoals wij dat willen. Bovendien heeft Padmos veel ervaring met schepen uit de schelpdierensector, dus voelden wij ons er al snel thuis. Maar ja, veertig centimeter diepgang is een pittige eis. Aluminium bleek de oplossing te zijn. Als het schip van staal was gebouwd, hadden we dit nooit gered. We steken nu slechts 37 centimeter. De TX 96 ligt hartstikke licht op het water. Padmos heeft dus een prestatie neergezet en het is allemaal topkwaliteit.’’

Lees meer...
 
Televisiedocumentaire ‘Garnalenvissers achter het net’
vrijdag, 19 september 2014 12:00

HARLINGEN – Garnalenvissers vissen dit jaar zonder Natuurbeschermingswetvergunning en moeten uit naam van natuurherstel ruimte inleveren. In de reeks van documentaire over actuele kwesties in Friesland maakte Annet Huisman van Omroep Friesland een aflevering over de Waddenvisserij. De documentaire is zaterdagmorgen om half elf ook te zien bij de NPO.

Huisman ging het water op met de HA 31 van Corrie Nagel en sprak verder met Johan Seepma (OL 5), Doeke van der Zee (TM 19), Ingrid Tulp (IMARES) en Arjan Berkhuysen (Waddenvereniging). Hoofdrolspeler Corrie Nagel laat er geen twijfel over bestaan: Er wordt duurzamer dan ooit gevist. Nagel ziet absoluut perspectief, maar dan moet er natuurlijk wel gevist mogen worden.

 

Beamtrawlsurvey Tridens ten einde

Waarnemers zien veel broed
vrijdag, 19 september 2014 08:00

Iede Geert Bakker met bemanning van de Tridens. Iede Geert Bakker met bemanning van de Tridens. SCHEVENINGEN – Woensdagavond 10 september liep de Tridens de haven van Scheveningen binnen. De beamtrawlsurvey 2014 zit er weer op. Waarnemers zagen veel broed.

De laatste BTS-week verliep voorspoedig. Dankzij het mooie weer konden binnen drie etmaal de resterende 15 kwadranten bevist worden. Na nog één haringlarven-onderzoeksreis gaat de Tridens de komende vier maanden voor de kant voor een grote refit bij Maaskant in Stellendam.

Iede Geert Bakker (UK 19) vloog zaterdag naar Newcastle om Teun van Dam (GO 31) af te lossen. Voor Bakker was het de eerste reis als waarnemer. Vanuit de haven van North Shields werd maandagmorgen eerst 40 mijl noordwest ingestoomd. Op de diepe bestekken van 60 tot 80 meter zat die dag weinig platvis, en ging het de onderzoekers zo te zien ook meer om de benthos. Dinsdag werd zuidelijker afgezakt. Woensdag lag de Tridens bij de Engelse Banken – waar ook de TX 19 en OD 17 visten - en de Bruine Bank.

Lees meer...
 

In 30 jaar alleen maar gegroeid

Jubileumreceptie Coöperatie Westvoorn
donderdag, 18 september 2014 16:00

Jubileumreceptie Coöperatie Westvoorn Jubileumreceptie Coöperatie Westvoorn STELLENDAM – Coöperatie Westvoorn bestaat 30 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd afgelopen zaterdag in Stellendam een jubileumreceptie georganiseerd. Daarbij werd ook stilgestaan bij het feit dat de bedrijfsleiders Teun Both en Arie Lokker eveneens 30 jaar in dienst zijn.

Adam Tanis (GO 28) werd dit jaar 65 jaar en droeg daarom afgelopen voorjaar de voorzittershamer van Coöperatie Westvoorn over aan Anton Dekker. Tanis was vanaf de oprichting in 1984 voorzitter, en kijkt daar met plezier en gepaste trots op terug. Al die jaren is de visserijcoöperatie alleen maar gegroeid, althans in omzet. Dit jaar wordt een omzet van circa 5,5 miljoen euro verwacht, de gasolie niet meegerekend. Anno nu is  Westvoorn specialist in flyshoot- en pulsvisserij.

Dit jaar is het ledental verdubbeld naar ruim honderd, dankzij de overname van de CIV in Colijnsplaat.  Dankzij die overname kreeg Westvoorn er zo’n vijftig Zeeuwse leden uit de kottervisserij en schelpdierkweek bij. De bedrijfsactiviteiten vanuit Noord-Beveland zijn verhuisd naar een nieuw filiaal van Coöperatie Westvoorn in Vlissingen.

Op de foto na de receptie, van links naar rechts: Adam Tanis en de jubilarissen Arie Lokker en Teun Both.

 

Opkweken wolhandkrab in kassen weerbarstiger dan gedacht

Niet gelukt, maar veel geleerd
woensdag, 17 september 2014 08:00

Binnenvisser, handelaar en onderzoeker Teun Barelds bij de kweekbakken in een tulpenbroeikas op Wieringen. Binnenvisser, handelaar en onderzoeker Teun Barelds bij de kweekbakken in een tulpenbroeikas op Wieringen. WIERINGEN – Het is en blijft een schitterend idee: leegstaande kassen in de zomer gebruiken voor het laten opgroeien van kleine wolhandkrab tot marktrijp product. Binnenvisser/handelaar Teun Barelds heeft het geprobeerd, maar het is niet gelukt. De zo gewilde wolhandkrab blijkt een lastige klant in de kweekbakken. Toch wil Barelds niet spreken van een mislukt project. ,,We hebben veel geleerd.’’

Het wolhandkrabseizoen in China staat weer voor de deur. Traditioneel wordt de krab daar gegeten van september tot in december. Het grootste deel van het aanbod in China/Hong Kong is opgekweekte wolhandkrab. De Aziatische markt voor de wildgevangen Nederlandse (en Duitse) wolhandkrab is veelbelovend. Waar vroeger de krab vooral een plaag was voor de Nederlandse binnenvissers worden er nu door de handel goede tot zeer goede prijzen betaald. Soms zelfs tot 30 euro de kilo. ,,Dat is natuurlijk niet realistisch meer, maar alleen om de visserman te paaien’’, vindt Barelds.

Lees meer...
 
Imtech haalt merknaam Radio Holland weer terug
dinsdag, 16 september 2014 08:00

ROTTERDAM - Imtech Marine herintroduceert de merknaam Radio Holland op de maritieme beurs SMM in Hamburg.

De naam Radio Holland is al bijna honderd jaar een begrip in de scheepvaartwereld; niet in het minst in de visserij en binnenvaart. Radio Holland werd in 2006 onderdeel van Imtech Marine, en enkele jaren later werd officieel afscheid genomen van de merknaam Radio Holland. Bij klanten en relaties van Imtech echter bleef de vertrouwde naam Radio Holland zo vaak gebruikt worden dat Imtech Marine heeft besloten de merknaam terug te brengen voor de service en navigatie- en communicatie-activiteiten.

Daarvoor werd de grote maritieme beurs SMM in Hamburg (van afgelopen dinsdag tot en met vandaag, vrijdag) als podium gekozen. De handelsnaam blijft Imtech Marine, dat met 2.400 werknemers in bijna 100 vestigingen in 30 landen een bredere scoop heeft dan Radio Holland.

 

Wel nationale belangenbehartiging

Kotter-PO’s varen eigen koers
maandag, 15 september 2014 08:00

Voorzitter Jaap Hennekeij maakt afscheid bij VisNed bekend. Voorzitter Jaap Hennekeij maakt afscheid bij VisNed bekend. IJMUIDEN/EMMELOORD – Nationale belangenbehartiging voor de kottervisserij is geen discussie. Maar als het gaat om contingentbeheer varen (groepen van) Nederlandse producentenorganisaties een eigen koers.

In november vorig jaar werd op het Gelderse landgoed Rhederoord een historisch akkoord gesloten. De producentenorganisaties Delta Zuid, West, Wieringen, Texel, Urk (samen VisNed) en Nederlandse Vissersbond besloten onder de noemer SALO (Samenwerking Loont) tot een verregaande samenwerking, ofwel een nieuwe nationale kotterorganisatie.

De organisaties gingen voortvarend aan de slag. In februari werd bericht dat er al grote stappen waren gezet en de bestuurders van de Nederlandse Vissersbond en VisNed afspraken voor integratie van beide organisaties verder vorm hadden gegeven. Alle activiteiten zouden in elkaar worden geschoven. De nieuwe vereniging zou 1 januari 2015 gaan functioneren. Eerste prioriteit was om ervoor te zorgen dat de Coöperatieve Visserij Organisatie CVO (opgericht om als PO’s samen te werken op het terrein van certificeringen) in het kader van de Gemeenschappelijke Marktordening door de Europese en Haagse overheid erkend zou worden.

Lees meer...
 

Opening oesterseizoen op zonovergoten Grevelingenmeer

Platte Zeeuwse oester staat er goed bij
zaterdag, 13 september 2014 08:00

Het legen van de korren met platte oesters. Jaap Muller staat aan dek. Het legen van de korren met platte oesters. Jaap Muller staat aan dek. SCHARENDIJKE/OUDDORP – Afgelopen maandagmiddag is het officiële startsein voor het nieuwe oesterseizoen in Zeeland gegeven. De feestelijke bijeenkomst begon met een ontvangst in Brasserie Westenwind in Scharendijke. Na een ‘lichte lunch’ werd ingescheept op het passagiersschip ‘Denick’ waarna op een zonrijk Grevelingenmeer de koers naar een oesterperceel onder de rook van Brouwershaven werd gelegd.

Het door Accountantskantoor WEA gesponsorde partyschip was op dat moment beladen met meer dan honderd genodigden van de Nederlandse Oestervereniging. Ten overstaan van de gasten werden op de BRU 11 twee volle korren leeggekieperd, terwijl de voorplecht reeds bezet was met enkele tientallen kisten oesters voor rekening van Krijn Verwijs (Premier) in Yerseke.

Lees meer...
 

Spoedbericht aan vloot

Stampvol schol
vrijdag, 12 september 2014 08:00

Stampvol schol Stampvol schol URK – Visveiling Urk kreeg afgelopen weekend een stamp schol te verwerken: 928 ton, ofwel zo’n 23.200 kisten alleen al met schol.

Absolute topper was de RN 1 die vrijdag met 47 ton schol aan de markt kwam. Twaalf aanvoerders hadden meer dan 30 ton schol en tekenden samen voor de helft van het scholaanbod.

Vangsten waren zo goed dat de FD 283 en UK 45 donderdagmorgen al met respectievelijk 38 en 33 ton schol aan de markt kwamen. Op zee worden trekken tot 150 kisten schol gemeld.

Lees meer...
 

Vanwege de brand bij Sterkenburg

Dag van de Garnaal verzet
donderdag, 11 september 2014 16:00

De situatie bij Vishandel Sterkenburg toen de brandweer woensdagmiddag tegen 17.00 uur het sein brand meester had gegeven. Omdat de brandweer aanvankelijk moeite had de vuurhaard te bereiken moest er het nodige gesloopt worden. Het oude gedeelte met visverwerking en opslag is verwoest, en de brand heeft zich ook uit kunnen breiden richting het restaurant-gedeelte. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. De situatie bij Vishandel Sterkenburg toen de brandweer woensdagmiddag tegen 17.00 uur het sein brand meester had gegeven. Omdat de brandweer aanvankelijk moeite had de vuurhaard te bereiken moest er het nodige gesloopt worden. Het oude gedeelte met visverwerking en opslag is verwoest, en de brand heeft zich ook uit kunnen breiden richting het restaurant-gedeelte. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. LAUWERSOOG – Vanwege de grote brand bij Vishandel Sterkenburg afgelopen woensdag gaan de garnalenpromotieactiviteiten op Lauwersoog vandaag (vrijdag) en morgen (zaterdag) niet door.

Het bestuur van de Stichting Promotie Lauwersoog besloot dat woensdagmiddag, toen de brand bij Sterkenburg nog woedde en de brandweer alles in het werk stelde om delen van het complex te behouden. ,,We doen dit met z’n allen, of we doen het niet”, zo stelde Wim Woudstra, voorzitter van Stichting Promotie Lauwers-oog, uit solidariteit met een van de grotere ondernemers op de haven van Lauwersoog.

De Dag van de Garnaal staat nu gepland voor zaterdag 2 mei 2015. Voor het aan de garnalenpromotiedag gekoppelde symposium dat vandaag (vrijdag) zou plaatsvinden moet nog een nieuwe datum geprikt worden.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  September 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232428
2930     

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet