Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Oosterschelde loopt voor op de Waddenzee

Mosselen vroeg op mooi vleesgewicht
zaterdag, 25 juni 2016 08:00

Veel belangstelling van de pers voor het beoordelen van de monsters door Nico van Zantvoort (links), Mario Kuzee (midden) en Chris Hollebrandse. Veel belangstelling van de pers voor het beoordelen van de monsters door Nico van Zantvoort (links), Mario Kuzee (midden) en Chris Hollebrandse. YERSEKE – De mosselen zijn er vroeg bij dit jaar. De aanvoer aan de mosselveiling van Yerseke kan beginnen. De officiële opening van het nieuwe seizoen voor bodemmosselen staat gepland voor woensdag 29 juni. Op het gebied van techniek, voedselveiligheid en kwaliteitsborging is de enige mosselveiling van heel Europa er helemaal klaar voor.

Begin deze week werden door de mosselkwekers de eerste monsters bodemmosselen aangevoerd. Voor de mosselveiling een mooi moment om de pers te laten zien hoe de analyse van deze monsters plaatsvindt en hoe de mosselveiling zich voorbereidt en al voorbereid heeft op een nieuw seizoen. Omdat bij het Mosselbureau nog niet voorzien is in de opvolging van Christine Fijnaut en Nathalie van der Endt is tijdelijk Tilly Sintnicolaas ingeschakeld voor dit soort persmomenten.

Lees meer...
 

Actiecomité: Eendracht Maakt Kracht

Noordzeevissers zijn het meer dan zat!
vrijdag, 24 juni 2016 08:00

Door VisNed gemaakt kaart (projectie WGS84) met beschermde/deels verboden gebieden, waarin tevens gevisualiseerd wordt wat er nog op de visserijsector afkomt: scholbox, Natura 2000, bodembeschermde gebieden in het kader van de Kaderrichtlijn Marien, ‘ecologische waardevolle gebieden’ en een zee aan grootschalige windmolenparken. Het Doggersbankproces is in deze kaart nog niet eens meegenomen. Door VisNed gemaakt kaart (projectie WGS84) met beschermde/deels verboden gebieden, waarin tevens gevisualiseerd wordt wat er nog op de visserijsector afkomt: scholbox, Natura 2000, bodembeschermde gebieden in het kader van de Kaderrichtlijn Marien, ‘ecologische waardevolle gebieden’ en een zee aan grootschalige windmolenparken. Het Doggersbankproces is in deze kaart nog niet eens meegenomen. URK – Nederlandse vissers zijn het beu om steeds in de verdediging te worden gedrukt. De eigen minister van Economische Zaken gooit een balletje op om hun visgebied Noordzee vol te planten met windmolens. En de staatssecretaris van hetzelfde departement wijst naar beroepsvissers als er een paar honderd platvissen op het strand worden gevonden, waarmee hij tegelijk de aanlandplicht verdedigt, maar wat bij nader inzien door sportvissers veroorzaakt blijkt te zijn en ook geen schol maar scharren waren. De minister van Infrastructuur & Milieu staat op het punt om knopen door te hakken voor grote gesloten gebieden op het Nederlands Continentaal Plat, bestekken die voor de visserij van groot belang zijn. Duitsland wil er nog een schepje bovenop doen. Tel daarbij op de Britse, Vlaamse en Franse plannen. En de natuurbeweging roept met gekleurde wetenschappers in het koor dat er nog veel en veel meer beschermd zal moeten worden. Alsof het met de door de strot geduwde discardban en daardoor aangescherpte controles al niet genoeg is. Bovendien: meer dan de helft van de Noordzee wordt al ongemoeid gelaten door de vissersvloot. Vissers zijn het meer dan zat, en roepen massaal om tegenactie. Vorige week werd op zee spontaan de EMK Club geboren, om als vissers gezamenlijk een vuist te maken: tégen de discardban, tégen het volplanten van de zee met windmolens en tégen gesloten vangstgebieden. EMK staat voor Eendracht Maakt Kracht.

Door VisNed gemaakt kaart (projectie WGS84) met beschermde/deels verboden gebieden, waarin tevens gevisualiseerd wordt wat er nog op de visserijsector afkomt: scholbox, Natura 2000, bodembeschermde gebieden in het kader van de Kaderrichtlijn Marien, ‘ecologische waardevolle gebieden’ en een zee aan grootschalige windmolenparken. Het Doggersbankproces is in deze kaart nog niet eens meegenomen.

Lees meer...
 

Eerste werkbezoek staatssecretaris Van Dam aan de visserij

‘Ongelofelijk indrukwekkend’
donderdag, 23 juni 2016 17:00

Onder de bak van de SCH 45, met uitleg van Anton Dekker (links). Onder de bak van de SCH 45, met uitleg van Anton Dekker (links). SCHEVENINGEN/STELLENDAM – Staatssecretaris Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken heeft afgelopen maandag zijn eerste werkbezoek aan de visserijsector gebracht. De bewindsman voer mee op de MDV 1, bezocht de vriestrawler SCH 302 in de haven van Scheveningen, deed het Visserij Innovatiecentrum in Stellendam aan en maakte tenslotte twee korte trekjes mee op de pulskotter SCH 45. De rode draad: duurzaamheid door innovatie. Van Dam na afloop: ,,Het was een prachtige dag.’’

Lees meer...
 

Startbijeenkomsten 1 en 2 juli

Brainstormen over vervolg netinnovaties
woensdag, 22 juni 2016 08:00

DEN OEVER/IJMUIDEN – De kottervloot zal en moet selectiever gaan vissen om de discardban het hoofd te kunnen bieden. Netinnovatie is het sleutelwoord.

De overheid heeft de sector vorige maand subsidie toegezegd voor het project ‘Netinnovatie kottervisserij II’. Trekker is de Nederlandse Vissersbond, en die wil komende maand met praktijkmensen twee aparte startbijeenkomsten organiseren voor de platvis- en de kreeftjesvloot. Het is van groot belang dat zowel vissers als nettenmakers met ideeën zich aanmelden, beklemtoont de Vissersbond.

Lees meer...
 

Eerste testreis met O 82

Nieuw ontwerp garnalenpulstuig
dinsdag, 21 juni 2016 08:00

Foto: ILVO Foto: ILVO OOSTENDE – De O 82 ‘Nautilus’ heeft vorige week voor het eerst een nieuw Vlaams garnalenpulstuig getest. De merknaam van het nieuwe tuig luidt LFish.

De garnalenkotter O 82 is het eerste en tot nu toe enige Vlaamse vissersvaartuig dat commercieel met een garnalenpulstuig vist. Rudy Barbaix stak in het najaar van 2014 twee Marelec-pulstuigen in, dezelfde tuigen zoals op Nederlandse garnalenpulskotters.  Met één belangrijk verschil: België kent geen beperking voor gebruik van het aantal klossen, de O 82 vist met 22 klossen per pulstuig. Het betreft hier een proefproject onder begeleiding van het wetenschappelijk instituut ILVO.

Lees meer...
 

Pleidooi voor uitstel besluitvorming gesloten gebieden

Sector hangt aan elastiek
maandag, 20 juni 2016 08:00

VisNed-voorzitter Maarten Drijver blijft naar eigen zeggen altijd visserman, en sluit de Visserijpoort af met een oproep tot uitstel. Links Gerard van Balsfoort van medeorganisator PFA. VisNed-voorzitter Maarten Drijver blijft naar eigen zeggen altijd visserman, en sluit de Visserijpoort af met een oproep tot uitstel. Links Gerard van Balsfoort van medeorganisator PFA. DEN HAAG – De visserijsector hangt aan een elastiek, dat steeds dunner wordt en dreigt te breken. Terwijl de Noordzee vol vis zit, de visserijvloot de afgelopen 25 jaar tot minder dan de helft is gekrompen en de volledige invoering van de aanlandplicht voor de deur staat, doen de natuurorganisaties er nog een schepje bovenop. Hun recente pleidooi voor (nog meer) beperkingen en gesloten gebieden is voor de visserijsector een onbegrijpelijke ramkoers. De ngo’s begrijpen niet waar de sector het over heeft; nog geen 2 procent van de Noordzee is ‘beschermd’.

Lees meer...
 

Voorlopig twee schepen, met een optie voor nog twee

Luyt gaat bouwen voor Marisa Fisheries
zaterdag, 18 juni 2016 08:00

Luyt gaat bouwen voor Marisa Fisheries Luyt gaat bouwen voor Marisa Fisheries DEN OEVER – Het gonsde al langer rond, maar afgelopen vrijdag werd de opdracht definitief. Luyt gaat twee hekkotters bouwen voor Marisa Fisheries uit Suriname. Vorige week vrijdag werd in Den Oever daarvoor getekend door John de Boer, een van de partners van Marisa Fisheries, en directeur Jacoline Luyt van Machinefabriek Luyt. Met de bouw van de casco’s, bij de werf Thecla Bodewes Harlingen (de voormalige Frisian Shipyard/Volharding Shipyards), wordt direct een aanvang gemaakt. De twee schepen zullen zoveel mogelijk tegelijkertijd afgebouwd en ook vrijwel tegelijkertijd opgeleverd worden. Dat zal medio juni volgend jaar zijn. De schepen krijgen een lengte over alles van 25,5 meter, een breedte van 7,5 meter en een holte van 4,1 meter. De maximale diepgang is 4 meter. In de schepen komen Mitsubishi hoofdmotoren. Als alles naar wens verloopt zullen er nog twee van deze schepen besteld worden bij Luyt.

Lees meer...
 

Visserij-ambassadeur Willem den Heijer op Vlaggetjesdag:

‘Visserijsector moet harder tegengas geven’
vrijdag, 17 juni 2016 08:00

Willem den Heijer aan boord tijdens een bemonsteringsreis in het kader van selectiviteit. Willem den Heijer aan boord tijdens een bemonsteringsreis in het kader van selectiviteit. SCHEVENINGEN – De Noordzee is een vijver barstensvol prachtige vis, die op duurzame wijze boven water wordt gehaald. Daar is Willem den Heijer van overtuigd. Maar de ‘gewone burger’ is het contact met die Noordzee helemaal verloren, en is suf gebeukt door onheilstijdingen van natuur- en milieuorganisaties, via media die alles wat deze groene ngo’s beweren voor zoete koek aannemen. Tijd voor een tegenoffensief. Te beginnen morgen (zaterdag) op Vlaggetjesdag Scheveningen.

Lees meer...
 

Met Visbureau naar het Deense maatjescentrum Skagen

Haring dik op tijd volvet
donderdag, 16 juni 2016 08:00

Met Visbureau naar het Deense maatjescentrum Skagen Met Visbureau naar het Deense maatjescentrum Skagen SKAGEN/SCHEVENINGEN – Geen spanning dit jaar of de haring wel op tijd geschikt zal zijn voor Hollandse Nieuwe. Al vanaf de eerste vangsten bleek dat er sprake is van goede, volle haring met een rijk vetgehalte. Nederlandse journalisten konden dat vorige week in het Deense Skagen zelf aanschouwen. Het Nederlands Visbureau organiseerde vorige week donderdag en vrijdag in samenwerking met het Deense toeristenbureau in Nederland VisitDenmark een trip voor Nederlandse journalisten naar Skagen, het maatjescentrum van Denemarken in deze tijd van het jaar. De pers, een mix van landelijke en regionale dagbladen, RTV, weekbladen, online damesbladen, culinaire uitgaven  en vloggers/bloggers, was in de Kop van Jutland getuige van aankomst en verwerking van de nieuwe haring. Nederlandse haringhandelaren waren ter plaatse om uitleg te geven over hun activiteiten in Denemarken gedurende een kleine twee maanden van het jaar.

 

Copernicus Marine Service van Mercator Ocean

Gratis gegevens over de zeeën
woensdag, 15 juni 2016 09:00

Van links naar rechts Meinte Blaas van Deltares, Pierre Bahurel van Mercator Ocean, Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen en  Mauro Facchini van DG Growth (en binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor het Copernicus-programma). Van links naar rechts Meinte Blaas van Deltares, Pierre Bahurel van Mercator Ocean, Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen en Mauro Facchini van DG Growth (en binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor het Copernicus-programma). DEN HAAG – Een gratis abonnement op door satellieten verzamelde gegevens over de zeeën en de oceanen. Dat biedt Copernicus Marine Service, uitgevoerd door het Franse instituut Mercator Ocean, ook aan de visserijsector.

Copernicus is het Europese observerings- en surveillanceprogramma van de aarde dat samen met Galileo het Europese ruimtevaartprogramma vormt. Copernicus gaat zes verschillende ‘milieu-surveilleringsdiensten’ leveren: oceanen, atmosfeer, land, noodsituaties, veiligheid en klimaatveranderingen. Copernicus Marine Service, operationeel sinds vorig jaar mei, is gericht op het toezicht van de oceanen.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 25
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Juni 2016  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet