Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven
Archief over binnenvisserij nog niet online te lezen
dinsdag, 01 december 2015 08:00

ARNHEM – Lezers kunnen invloed uitoefenen om het archief van de Combinatie van Beroepsvissers online te lezen.

Vorig jaar heeft de Combinatie van Beroepsvissers haar archief (vanaf haar oprichting in 1972) overgedragen aan het Gelders Archief te Arnhem. Daar wordt ook het archief van de Zoetwaterafdeling van de Heidemij bewaard, de voorganger van de CvB. Naast archiefstukken van de CvB zijn er ook stukken van regionale bonden te vinden. Het is voor geïnteresseerden te raadplegen via archieven.nl of geldersarchief.nl en op organisatienaam te vinden. Tip: type Combinatie van Beroepsvissers in de zoekfunctie.

Lees meer...
 

Promotieonderzoek Mardik Leopold (Wageningen University)

Bruinvissen hebben grote en vette vissen nodig
maandag, 30 november 2015 08:00

Foto: Kees Camphuysen – Mardik Leopold met onderzoekster Lineke Begeman aan de snijtafel met een bruinvis die slachtoffer is geworden van een zeehond. Foto: Kees Camphuysen – Mardik Leopold met onderzoekster Lineke Begeman aan de snijtafel met een bruinvis die slachtoffer is geworden van een zeehond. WAGENINGEN - Bruinvissen eten iedere dag circa tien procent van hun eigen gewicht aan vis, en dan vooral grondels, wijting, zandspieringen, haring en sprot. Verhongering is een constant risico voor dit zeezoogdier. Daarnaast zijn verdrinking in op de bodem staande netten en predatie door grijze zeehonden een belangrijke doodsoorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van Mardik Leopold van IMARES Wageningen UR, waar hij op 20 november op promoveerde.

Bruinvissen zijn tegenwoordig veel voorkomende zoogdieren in het Nederlandse deel van de Noordzee. De populatieomvang (circa 50.000) is vergelijkbaar met die van reeën in Nederland. Al die bruinvissen moeten iedere dag eten. Samen zo’n 200 ton vis per dag.

Lees meer...
 

Proefvaart scheepsmodel op de Grevelingen goed verlopen

10.000 manuren in stoomtrawler IJM 2
zaterdag, 28 november 2015 08:00

Foto: C. Hameeteman - De bouwers, voorafgaand aan het vertrek naar Middelharrnis. Van links naar rechts Peter Zandburg, Krijn de Ronde en Klaas Groenendijk. Foto: C. Hameeteman - De bouwers, voorafgaand aan het vertrek naar Middelharrnis. Van links naar rechts Peter Zandburg, Krijn de Ronde en Klaas Groenendijk. MIDDELHARNIS – Er hebben vier man aan gewerkt, en er zitten zeker 10.000 manuren in. Afgelopen zaterdag was het model van de stoomtrawler IJM 2 ‘Herman’ echt helemaal af, en werd het naar zijn standplaats bij keukencentrum Tieleman Keukens in Middelharnis gebracht.

Het model van de 56 meter lange en 9 meter brede IJM 2 is op schaal 1:22 gebouwd door Peter (‘Piet’) Zandburg uit Ouddorp, zijn inmiddels overleden vader Krijn, Klaas Groenendijk en Krijn de Ronde. Modelbouwer De Ronde was een kameraad van Zandberg senior, Groenendijk is een schoonzoon van De Ronde en volgens Zandburg een echte techneut. Zandburg zelf werkt bij Maaskant op Stellendam.

Lees meer...
 

Gert van Koppen en Kees Moerkerke ruim 40 jaar aan boord

Uniek jubileum op de GO 23
vrijdag, 27 november 2015 08:00

Gert van Koppen (rechts) en machinist Kees Moerkerke zijn hun carrière op zee jong begonnen en varen elk al ruim veertig jaar op de GO 23 van de firma De Vogel. Voor de huidige GO 23, van bouwjaar 1989, hebben ze nog op drie andere kotters met GO 23 op de boeg gevaren. Gert van Koppen (rechts) en machinist Kees Moerkerke zijn hun carrière op zee jong begonnen en varen elk al ruim veertig jaar op de GO 23 van de firma De Vogel. Voor de huidige GO 23, van bouwjaar 1989, hebben ze nog op drie andere kotters met GO 23 op de boeg gevaren. STELLENDAM - ,,Het gaat gewoon goed de laatste jaren.’’ Opvarenden Gert van Koppen (59) en Kees Moerkerke (58) van de GO 23 ‘Cornelis Jannetje’ zijn unaniem: na zware jaren van ‘halen en brengen’ heeft de puls gezorgd voor betere resultaten. Vorige week vrijdag loste de GO 23 van de firma De Vogel voor de afslag van Stellendam, na een roerige stormweek op zee. ,,Vooral dinsdag was het ruig’’, zegt Van Koppen. Op de Engelse Banken is de beschutting van Engeland opgezocht.

Lees meer...
 

Pelatelier in Den Haag

GreenFox nieuwkomer in garnalenwereld
donderdag, 26 november 2015 17:00

Opening vorige week, in het midden staatssecretaris Kleinsma. Opening vorige week, in het midden staatssecretaris Kleinsma. DEN HAAG – Nederland heeft weer een garnalenpelatelier. GreenFox in Den Haag is begonnen met 25 garnalenpellers en wil op termijn uitbreiden naar 150.

Handmatig pellen is in Nederland vrijwel uitgestorven, omdat het te arbeidsintensief en dus te duur is. Thuispellen is in verband met hygiëneregels verboden. Het aantal garnalenpelmachines neemt wel toe, maar die produceren nog steeds een beperkte hoeveelheid. Verreweg de meeste Hollandse garnalen worden handmatig gepeld in de grote pelateliers in Marokko.

Lees meer...
 

Klaar eind 2016

Walstroom voor trawlers in Scheveningen
woensdag, 25 november 2015 08:00

SCHEVENINGEN – De trawlerrederijen Jaczon en W. van der Zwan & Zn. gaan vanaf eind volgend jaar gebruik maken van nieuwe walstroomfaciliteiten in de haven van Scheveningen.

Samen met Rijkswaterstaat hebben de rederijen dat deze maand vastgelegd in een overeenkomst met de gemeente Den Haag. Klaver Technisch Bedrijf uit Obdam heeft de aanbesteding gewonnen en gaat de walstroomvoorzieningen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Er komt een aantal aansluitpunten voor walstroom in de Eerste en Derde Haven van Scheveningen. De werkzaamheden beginnen in het tweede kwartaal van 2016 en duren naar verwachting tot het laatste kwartaal.

Lees meer...
 

Heien gaat beginnen

Uitbreiding vrieshuis Parlevliet & Van der Plas
dinsdag, 24 november 2015 08:00

Uitbreiding vrieshuis Parlevliet & Van der Plas Uitbreiding vrieshuis Parlevliet & Van der Plas IJMUIDEN – Deze week is begonnen met de heiwerkzaamheden voor de uitbreiding van het vrieshuis van Parlevliet & Van der Plas aan de Kotterkade in IJmuiden. De grond was de afgelopen maanden bouwrijp gemaakt. ,,Er komt een nieuw vrieshuis bij met een opslagcapaciteit van 20.000 ton’’, zegt coldstoremanager John Zeijderveld van P&P. De nieuwbouw komt vast aan de bestaande overslaghal van het vrieshuis, waar de rederij op dit moment 34.000 ton kwijt kan. Deze overslaghal is twee jaar geleden flink gerenoveerd. In verband met de uitfasering van schadelijke hcfk’s in koude-installaties is vorig jaar ook een nieuwe koelinstallatie op het koudemiddel NH3 in bedrijf gesteld. Het nieuwe vrieshuis wordt aan deze installatie gekoppeld.

Lees meer...
 

Door slof bekneld

Dodelijk ongeval aan dek ARM 7
maandag, 23 november 2015 16:00

VLISSINGEN/ARNEMUIDEN – De 46-jarige Jackie Grootjans is vrijdagmiddag aan zijn verwondingen bezweken, die hij eerder die dag in de haven van Vlissingen opliep tijdens het werk aan dek van de ARM 7.

De ARM 7 ‘Jan Senior’ was donderdagavond binnengekomen en lag afgemeerd aan de Visserijkade bij de afslag. Rond 02.45 uur raakte Grootjans aan stuurboord bekneld tussen het vistuig en de wand van de buiskap.

Lees meer...
 

Update ICES-adviezen na surveys

Tong en schol staan er nog beter voor
maandag, 23 november 2015 08:00

IJMUIDEN/KOPENHAGEN – Het staat er met tong en schol nog beter voor dan afgelopen zomer door de wetenschap werd ingeschat.

Dat blijkt uit een update van de ICES-adviezen. De jaarklassen 2014 blijken fors groter dan eerder gedacht.

Voor tong leiden de jongste inzichten ertoe dat het vangstadvies voor volgend jaar iets wordt verhoogd: van 11,9 naar 12,1 miljoen ton Noordzeetong. In dit cijfer is nog geen rekening gehouden met de discardban. Dankzij de betere jaarklasse 2014 groeit het tongbestand dan in 2017 naar 57.246 ton, waar dat eerder werd ingeschat op 54.033 ton. Nu is dat nog 41.137 ton.

Lees meer...
 

Amerikaans concern zet stap in Europa

Staphorst loopt uit voor Eastern Fisheries
zaterdag, 21 november 2015 08:00

Staphorst loopt uit voor Eastern Fisheries Staphorst loopt uit voor Eastern Fisheries STAPHORST – De Amerikaanse wereldmarktleider in ‘scallops’ die voet zet in Europa en daarvoor Staphorst uitkoos. Heel het dorp liep afgelopen zaterdag uit voor de open dag ter viering van de opening van de nieuwe fabriek van Eastern Fisheries Europe.

Het Amerikaanse management dat overgekomen was liet zich het grote enthousiasme verbaasd en duidelijk onder de indruk welgevallen.  Aan de 77-jarige Roy Enoksen (medeoprichter, mede-eigenaar en ‘president’) de eer om na het bescheiden officiële gedeelte de taart aan te snijden. Links op de foto directeur Aize van der Sluis van de eerste vestiging van Eastern Fisheries in Europa, na vestigingen in China en Japan.

De nieuwe fabriek, met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter, zal zich concentreren op de verkoop en distributie van scallops (het vlees van sint-jakobsschelpen) en levende kreeften, ter ondersteuning en service voor de Europese klanten. Voor Staphorst brengt de fabriek tientallen nieuwe banen met zich mee.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 25
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  December 2015  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  5  6
  7  8  9101113
14151617181920
21222324252627
28293031   

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet