Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Zonder geld voor GK-vergunninghouders geen Viswad-akkoord

Waddenfonds vraagt helderheid over staatssteun
zaterdag, 20 december 2014 14:00

LEEUWARDEN/EMMELOORD – Zonder voldoende financiën geen medewerking aan het Viswad-akkoord. Aldus Vissersbond en VisNed in reactie op de mededeling van het Waddenfonds om de subsidieaanvraag voor reductie van het aantal GK-garnalenvergunningen aan te houden.
Afgelopen najaar kwamen visserijbestuurders, provincies, rijksoverheid en natuurorganisaties overeen dat de visserijimpact op de Waddenzee gehalveerd wordt. De sluiting van 5.400 hectare ofwel 6,5 procent van het sublitoraal voor de visserij wordt een eerste stap genoemd. Voor de Wadgarnalenvissers en -bestuurders is van meet af aan klip en klaar: zonder geld geen sluiting van visgronden.

Lees meer...
 

Voor ’t eerst 50 miljoen euro in 25 jaar

Recordomzet Hollandse Visveiling IJmuiden
zaterdag, 20 december 2014 09:00

Recordomzet Hollandse Visveiling IJmuiden Recordomzet Hollandse Visveiling IJmuiden IJMUIDEN – Voor het eerst in haar 25-jarig bestaan heeft de Hollandse Visveiling IJmuiden de omzetgrens van 50 miljoen euro overschreden. Dat gebeurde afgelopen vrijdagmorgen. Op gepaste wijze is door het afslagpersoneel stilgestaan bij deze mijlpaal, aldus directeur Peter van de Meerakker van het moederbedrijf Zeehaven IJmuiden.

Lees meer...
 

Goede resultaten kottervloot in 2014

Nieuwbouw gloort aan de horizon
vrijdag, 19 december 2014 09:58

DEN HAAG – Visbestanden gezond, quota voldoende, dalende brandstofprijzen en redelijke visprijzen. Er zijn nog hobbels genoeg, maar met name in het laatste half jaar van 2014 boekte de kottervloot goede resultaten. Het LEI zette de cijfers op een rij en verwacht de komende jaren tientallen nieuwe kotters.

Problemen te over. Neem alleen al de aanlandplicht die vanaf 2016 een enorme impact op de kottervisserij zal hebben. Dat laat onverlet dat 2014 een heel goed jaar wordt voor de kottervloot. Hoewel het daar het eerste halfjaar bepaald nog niet naar uitzag. Na de zomer echter trokken de markt en de visprijzen aan, stegen de besommingen, daalden de gasoliekosten scherp en werd een super garnalenseizoen gemaakt. Door de grote inzet op garnalen nam ook de druk op het tongquotum af.

Lees meer...
 

Nederland bereikt stabiliteit voor kottervloot

Noordzeetong blijft ongewijzigd
donderdag, 18 december 2014 17:00

BRUSSEL – De kottervloot mag volgend jaar rekenen op stabiliteit. Belangrijkste winstpunt van de Visserijraad afgelopen maandag en dinsdag: het Noordzeetongquotum blijft op peil. Dat geldt ook voor de geassocieerde platvisbestanden (tarbot, griet, tongschar, witje, schar, bot), rog en het aantal zeedagen.

Lees meer...
 
Gedupeerde meervalkwekers doen aangifte
woensdag, 17 december 2014 08:00

OSPEL – Drie voormalige meervalkwekers hebben aangifte gedaan bij de politie wegens mogelijke subsidiefraude door voorzitter Jan van Rijsingen van Stichting ZON Aquacultuur en RSW Accountants.

De voormalige kwekers, twee Limburgers en een Noord-Brabander, hebben in respectievelijk Weert en Uden aangifte gedaan. Het drietal voelt zich slachtoffer van de miljoenensubsidies die het inmiddels opgeheven ZON kreeg in de periode 2004-2008 voor de grootschalige kweek van tilapia. Tijdens het project werd overgestapt op meerval (Claresse), wat volgens de meervalkwekers de markt voor meerval in Nederland deed instorten. Coen Coumans, een van de drie meervalkwekers, hoopt dat het Openbaar Ministerie de zaak serieus oppakt en alles gaat uitzoeken. Hij voelt zich gesterkt door de woorden van staatssecretaris Dijksma, die de al jaren slepende zaak weliswaar als afgedaan beschouwt (de kwekers vingen in gerechtelijke procedures ook overal bot), maar niet als er strafrechtelijke feiten gepleegd zouden kunnen zijn. In eerste instantie is er alleen aangifte gedaan tegen Van Rijsingen en RSW Accountants. Coumans: ,,Maar dit wordt waarschijnlijk uitgebreid naar diverse ambtenaren van het toenmalige LNV.’’

 
Voor en door de visserman
dinsdag, 16 december 2014 08:00

URK – Vekrasoft in Urk heeft een nieuw deelloon-softwareprogramma ontwikkeld.

Een tiental visserijbedrijven en administratiekantoren heeft het berekeningsprogramma voor deellonen al aangeschaft, terwijl het pas afgelopen maand is vrijgegeven. Tijdens het Holland Fisheries Event in oktober werd een concept-versie gepresenteerd.
,,De meest gevraagde functie was het geautomatiseerd kunnen e-mailen van de loonbrieven. Daarnaast genereert het programma ook SEPA-betaalbestanden om in te lezen bij alle Nederlandse banken. Hiermee wordt aanzienlijke tijdwinst gemaakt’’, zegt accountmanager Jan  Bakker van Vekrasoft. Komend jaar wordt er verder gewerkt aan uitbreiding van het programma met onder andere quotaregistratie en ook staan koppelingen met de visafslagen in de planning.

Lees meer...
 

Binnen- en kustvissers samen een betere toekomst in?

Vissers met natuurambitie
maandag, 15 december 2014 08:00

Groepsgesprekken werden georganiseerd in Den Oever (drie keer), Dirkshorn, Rijswijk, Harderwijk en op Tholen Groepsgesprekken werden georganiseerd in Den Oever (drie keer), Dirkshorn, Rijswijk, Harderwijk en op Tholen WAGENINGEN – Het woord is aan de ondernemers in de binnen- en kleinschalige kustvisserij. Willen ze met elkaar een nieuwe organisatie voor belangenbehartiging en speciale dienstverlening opzetten? De Werkgroep Scholten ontvouwt donderdag 18 december op een manifestatie in Wageningen de ideeën.

,,We hopen dat de slotmanifestatie overgaat in een startbijeenkomst voor een betere toekomst van deze mooie en unieke visserijtak.  Want er is voldoende reden om met elkaar verder te gaan. Een nieuwe organisatie kan ook op veel steun en sympathie rekenen. Onze werkgroep wil voorlopig aanblijven om deze te helpen op te tuigen, we rekenen op minimaal veertig tot vijftig visserijbedrijven’’, zegt Martin Scholten. De bestuurder van Wageningen UR werd vorig jaar door de Combinatie van Beroepsvissers gevraagd samen met kwartiermakers uit de sector het toekomstperspectief voor belangenbehartiging voor ondernemers in de binnenvisserij en kleine kustvisserij te verkennen.

Lees meer...
 

SCH 81 en collega’s op kuitziekers

Haringkoorts in Het Kanaal
zaterdag, 13 december 2014 08:00

SCH 81 en collega’s op kuitziekers (foto: W.M. den Heijer) SCH 81 en collega’s op kuitziekers (foto: W.M. den Heijer) HET KANAAL – Het is traditie bij de vriestrawlervloot. De laatste reis van het jaar op kuitzieke haring in Het Kanaal. Mooi ook voor de bemanning: de zekerheid van een kort tripje en met de feestdagen thuis. Het is vissen dicht bij elkaar, op een massa haring in een relatief klein gebied.

Vorige week vertrok de SCH 81 van rederij Vrolijk uit IJmuiden om zich te voegen tussen de collega’s in Het Kanaal. Het was vorige week ideaal weer om met de haringvisserij aan te vangen, volgens schipper Gijs Duijndam en stuurman Dirk Kuijt. ,,Koud weer en een rustig zeetje.’’

Lees meer...
 

Nieuwe school Berechja College naar ROC Friese Poort

Nautisch onderwijs op Urk behouden
vrijdag, 12 december 2014 08:00

Nieuwe school Berechja College naar ROC Friese Poort Nieuwe school Berechja College naar ROC Friese Poort URK – Het Berechja College op Urk blijft dankzij een aanzienlijke financiële overheidsbijdrage en garantstelling door de gemeente Urk behouden. ROC Friese Poort neemt de mbo-opleiding met de dit jaar geopende nieuwe school voor nautisch onderwijs over.

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen hebben de Tweede Kamer daar afgelopen woensdag over geïnformeerd. In de brief wordt benadrukt dat de visserij, visverwerkende industrie en nautische sector van grote betekenis zijn voor Urk. ,,Helaas heeft het Berechja College ernstige financiële problemen die zijn ontstaan door oplopende exploitatietekorten en nieuwbouw zonder toereikende financiële dekking’’, aldus de bewindslieden.

Lees meer...
 

TAC’s gedeelde bestanden EU en Noorwegen

Kabeljauw iets omhoog, weer veel blauwe wijting naar Noren
donderdag, 11 december 2014 17:00

CLONAKILTY – Ruim voor de Visserijraad in december zijn vorige week de onderhandelingen tussen de EU en Noorwegen afgerond. In het Ierse Clonakilty werden (iets) hogere TAC’s vastgesteld voor schol, kabeljauw en schelvis, en (iets) lagere TAC’s voor haring, koolvis en wijting. En tegen de zin van de pelagische industrie gaat er toch weer heel veel blauwe wijting van de EU naar Noorwegen in het kader van de ‘balans’.

De onderhandelingen tussen de EU en Noorwegen in Ierland (tweede ronde) gingen over een aantal gedeelde bestanden en de ruil van visserijmogelijkheden. De voor Nederland belangrijkste bestanden in dit verband zijn schol en haring. De schol-TAC gaat omhoog van 111.631 naar 128.3776 ton (plus 15 procent). De jaarlijkse flexibiliteit is gecontinueerd. Van niet benutte schol mag 10 procent meegenomen worden naar het volgende jaar. De haring-TAC gaat iets omlaag, van 470.037 naar 445.329 ton.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  December 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2931    

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet