Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven
SaveWave genomineerd voor award Nor-Fishing
dinsdag, 02 september 2014 08:00

TRONDHEIM – Het bedrijf heeft niet gewonnen, maar SaveWave uit Delft behoorde wel tot de drie genomineerden voor de Nor-Fishing Innovation Award.

Deze award voor innovatieve bedrijven wordt elke twee jaar uitgereikt in het kader van de Noorse visbeurs Nor-Fishing, die afgelopen week plaatsvond in Trondheim. SaveWave werd samen met Mustad Autoline AS genomineerd voor de Saebird Saver. Dit is een laserunit die zeevogels uit de buurt houdt van geaasde haken die door longliners worden uitgezet. Er verdrinken zoveel ongewild gehaakte zeevogels dat de longlinevisserij een serieus gevaar vormt voor het voortbestaan van met name populaties albatrossen.

SaveWave is ook bekend van de Orca Saver, een apparaat dat door geluidsgolven orka’s weghoudt van lijnen en netten.d

De award werd uiteindelijk gewonnen door het IJslandse Marel, voor een ‘Flexicut’-machine die met een ultradunne waterstralen zijgraatjes uit visfilets kan snijden, waardoor het rendement wordt vergroot. De derde genomineerde was het Amerikaanse FHF, die in samenwerking met Inventas AS een milieuvriendelijke doos voor vistransport ontwikkelde.

 

Ploegenwisseling in Chili

Goede haringvisserij kan niet duren
maandag, 01 september 2014 08:00

Van rederij Vrolijk zit alles op haring. De SCH 81 vertrok donderdag vanuit de Haringhaven - Foto: Ruud Coster Van rederij Vrolijk zit alles op haring. De SCH 81 vertrok donderdag vanuit de Haringhaven - Foto: Ruud Coster KATWIJK/IJMUIDEN/SCHEVENINGEN – Goeie haringvisserij, maar het quotum is niet onuitputtelijk. Na een aantal goede haringreizen moet een aantal trawlers weer elders emplooi zoeken, bijvoorbeeld in de visserij op horsmakreel. Buiten Europese wateren wordt door de Nederlandse trawlervloot momenteel alleen gevist in de zuidelijke Pacific.

Van rederij Vrolijk zit alles op haring. De SCH 72 is woensdag 20 augustus uit IJmuiden vertrokken voor opnieuw een haringreis, een dag later gevolgd door de SCH 81. Beide trawlers hadden, met mooi weer en net voor het staartje van de orkaan Berta uit, goed haring gevangen boven de Britse eilanden. De H 171 had nog wel een staartje Berta meegekregen en zat daar begin deze week nog, maar zou vrijdag 22 augustus in IJmuiden binnen zijn, uiteraard ook met haring. De Fransman ‘Prins Bernhard’ kwam maandag 25 augustus in IJmuiden binnen met haring, om na lossen direct weer naar zee te gaan, de zogenoemde ‘korte binnenlig’.

Lees meer...
 

Havendagen Zierikzee

Zon- en schaduwzijde van mosselzaadinvanginstallaties
zaterdag, 30 augustus 2014 08:00

Jan Schot: ,,Het mosselseizoen 2014 is inmiddels in volle gang, en hoewel de kwaliteit van de aangevoerde mosselen prima is, blijft de groei en daardoor ook het volume enorm achter. Grote mosselen die goede prijzen op de veiling opleveren zijn er dit seizoen bijna niet en het ziet er naar uit dat het voor heel wat mosselbedrijven niet mee zal vallen om de kosten boven water te varen. Laten we hopen dat de tegenvallende groei een eenmalige speling van de natuur is!’’ Jan Schot: ,,Het mosselseizoen 2014 is inmiddels in volle gang, en hoewel de kwaliteit van de aangevoerde mosselen prima is, blijft de groei en daardoor ook het volume enorm achter. Grote mosselen die goede prijzen op de veiling opleveren zijn er dit seizoen bijna niet en het ziet er naar uit dat het voor heel wat mosselbedrijven niet mee zal vallen om de kosten boven water te varen. Laten we hopen dat de tegenvallende groei een eenmalige speling van de natuur is!’’ ZIERIKZEE – Mosselkwekers zijn in afwachting van de evaluatie van het beleid inzake mosselzaadinvanginstallaties. Zo ook Jan Schot, voorzitter van de vissersvereniging Helpt Elkander in Zierikzee. Op de Havendagen keek Schot vooruit.

Schot heeft vorige week met zijn ZZ 7 percelen in de Zandkreek schoongemaakt. Na het weekend is namelijk gestart met het oogsten van mzi-zaad in de Voordelta (Schaar van Renesse), Vuilbaard en Hammen. Dat mosselzaad wordt verzaaid in de Zandkreek.
Aan de rand van de Hammen heeft Schot mosselzaadinvanginstallaties boven percelen. En over dat soort mzi’s op of in de nabijheid van kweekpercelen gaat onder andere de discussie met betrekking tot het mzi-overheidsbeleid.

Lees meer...
 

OD 1 en UK 45 vissen deels samen op tijdens de bedrijfssurvey

Opvallende vergelijking
vrijdag, 29 augustus 2014 12:00

Meten en registreren met medewerkers van IMARES. Links met Gerrit Rink en projectleider Karin van der Reijden aan boord van de OD 1. Rechts met Hanz Wiegerinck aan boord van de UK 45. Meten en registreren met medewerkers van IMARES. Links met Gerrit Rink en projectleider Karin van der Reijden aan boord van de OD 1. Rechts met Hanz Wiegerinck aan boord van de UK 45. URK/SCHEVENINGEN – Niet alleen zuidelijk meer tong, maar noordelijk ook meer schol. Dat is het beeld vanaf de OD 1 en UK 45 tijdens de bedrijfssurvey. De Urker en Ouddorper kotter visten ter vergelijking op maandag samen.

Maandag 18 augustus was het slecht weer, en stond Jan de Boer in dubio om wel uit te varen. In overleg met collega Jelle Hakvoort werd besloten door te zetten. Op het programma stonden eerst een viertal gezamenlijke trekken: eerst bij het Ketelgat, daarna noordoost rond de slapte, vervolgens westop naar het Mudhole en tot slot samen het bestek ‘ST 1’ te bemonsteren.

Lees meer...
 
Kiellegging innovatief MDV-schip
vrijdag, 29 augustus 2014 08:00

ROTTERDAM – Vrijdagmiddag is bij Casco- & Sectiebouw Rotterdam B.V. (C.S.R.) de kiel gelegd voor het innovatieve MDV-pilotschip 2015.

De kiellegging vond plaats in aanwezigheid van de families Kramer (UK 202) en Romkes (UK 194) als opdrachtgevers en van de samenwerkende werven Hoekman Shipbuilding en Machinefabriek Padmos. Ook was een bestuursdelegatie van de stichting Masterplan Duurzame Visserij aanwezig, evenals Bureau Veritas.

Gedurende de bouw zullen de komende maanden door de stichting MDV enkele excursies worden verzorgd. De planning is dat het 30 meter lange casco in december te water wordt gelaten en nog dit jaar voor afbouw op Urk kan worden verwelkomd.

 

Gebouwd bij Mostacon en afgebouwd door Padmos

Warm onthaal TX 96 in thuishaven
donderdag, 28 augustus 2014 16:00

Warm onthaal TX 96 in thuishaven Warm onthaal TX 96 in thuishaven BRUINISSE/OUDESCHILD – Vorige week vrijdagmorgen zijn vader Dirk en zijn zonen Albert en Willem Anton Schagen met hun nagelnieuwe TX 96 aangekomen in thuishaven Oudeschild. Bij de aankomst werden de handbeugelaars door familie en vrienden warm onthaald met spandoeken en plezier op de kade.

De 22 meter lange en 7 meter brede aluminium handkokkelvisser werd afgebouwd bij hoofdaannemer Padmos in Bruinisse. Het bouwtraject verliep vanaf de cascobouw bij Mostacon in Stellendam voorspoedig, alleen tijdens de proefvaarten op het Zijpe liep een van de schroefassen (te) warm. Vanwege ‘het stijven van de schroefasopstelling’ werd daardoor een weekje vertraging opgelopen. Vorige week woensdag werd dat euvel opgelost. De volgende morgen werd de thuisstoom, met de bestelbus en drie Solexen aan boord, aangevangen inclusief een overnachting in Enkhuizen. Vrijdagochtend rond 10.00 uur  liep de ‘Louise Marlou’, vernoemd naar de dochters van de beide broers, voor de eerste keer de thuishaven op Texel binnen. Volgens planning wordt de strak gebouwde handkokkelboot zaterdag 20 september officieel door Padmos overgedragen aan de trotse Texelse beugelaars. Dan is er ook een ‘open schip’.

Begin deze week waren de Schagens onder Texel aan het beugelen op ‘mooie grote kokkels’. De foto werd afgelopen maandagmorgen bij vertrek naar een prachtige kokkelbank genomen.

 

Redders van boven

Reddingboten in actie in nieuw boek Flying Focus
woensdag, 27 augustus 2014 08:00

IJMUIDEN – Luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus presenteert vrijdag 29 augustus in IJmuiden zijn nieuwe boek ‘Redders van Boven’.

Het nieuwe boek bevat spectaculaire foto’s van reddingboten voor de Nederlandse kust. IJsseling begon in 2011 met vluchten tijdens stormachtig weer speciaal om foto’s van reddingboten in actie te kunnen maken. Zo fotografeerde hij in december 2012 de  reddingboot ‘Koos van Messel’ van IJmuiden. Op 8 mei 2013 stortte het vliegtuigje waarin IJsseling zat in zee, waarbij piloot Brien van Wijk om het leven kwam. IJsseling wist uit het wrak te komen, dobberde uren op zee en werd uiteindelijk gevonden door... de ‘Koos van Messel’. De dramatische gebeurtenissen van mei 2013 hebben van zijn boek een echte hommage aan de redders gemaakt. De boekpresentatie vindt plaats op het Forteiland van IJmuiden.

 

Ontwerp VCU-TCD naar aanleiding van proef met FD 283

Lange seewings voor puls op tekentafel
dinsdag, 26 augustus 2014 08:00

URK – De VCU-TCD heeft lange seewingtuigen voor de pulsvisserij ontworpen.

Sinds eind mei vist de Britse bokker FD 283 bij wijze van proef met 15 meter lange seewings, een vleugelprofiel met relatief grote rolsloffen. De vangsten zijn tot tevredenheid. En dankzij de rolsloffen, het veel lichtere materiaal en het gebruik van minder wekkers is de weerstand kleiner en wordt er bij dezelfde vissnelheid zo’n tien procent brandstof bespaard. Wat schipper Frans Koffeman betreft valt de vangst mee, maar de brandstofbesparing nog tegen. Koffeman hoopt met aanpassingen aan het net en een lagere vissnelheid in de loop van het project een nog grotere besparing te kunnen realiseren.

Lees meer...
 

Wouter van Broekhoven en Jurgen Batsleer

VisNed-bemanning breidt uit
maandag, 25 augustus 2014 08:00

Jurgen Batsleer (links) en Wouter van Broekhoven tijdens een beleidsoverleg afgelopen maandag in IJmuiden. De beleidsmedewerkers van VisNed werken voorlopig vanuit Rijswijk. Jurgen Batsleer (links) en Wouter van Broekhoven tijdens een beleidsoverleg afgelopen maandag in IJmuiden. De beleidsmedewerkers van VisNed werken voorlopig vanuit Rijswijk. RIJSWIJK – Het VisNed-team breidt zich gestaag uit. Extra mankracht is nodig om de veelomvattende dossiers op het terrein van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (Aanlandplicht) en Ruimtelijke Ordening te behappen.

Deze maand is Wouter van Broekhoven (34) als nieuwe beleidsmedewerker benoemd. Van Broekhoven was gedetacheerd bij IMARES in Yerseke en is nog bezig met de afronding van zijn promotieonderzoek over de voedselkringloop van MZI-mosselen. Eerder heeft Van Broekhoven als mariene bioloog ook ervaring opgedaan in kust- en zeebeheer bij de rijksoverheid. Bij VisNed gaat Van Broekhoven zich vooral buigen over dossiers als beschermde gebieden, windparken en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Een eerste kennismaking met het beleidsterrein was vorige week in Den Haag tijdens een door het Verenigd Koninkrijk georganiseerde workshop over Natura 2000, in het bijzonder over de consequenties daarvan voor de visserij in de monding van de Theems en op de Engelse banken.

Lees meer...
 

Visserij is topsport

Zout en zoet in Stavoren
zaterdag, 23 augustus 2014 08:00

Zout en zoet in Stavore Zout en zoet in Stavore STAVOREN – Visserij is topsport. Aldus voetbalcoach Foppe de Haan. De Haan verrichtte vrijdagmiddag de ‘aftrap’ van de Visserijdagen Stavoren. Het is zout en zoet in deze Friese haven; garnalenvissers zijn tevreden over de resultaat, IJsselmeervissers kunnen wel huilen.

De Haan had zijn oor te luister gelegd bij Peke Wouda, de 21-jarige schipper/eigenaar van de ST 24. Wouda begon in het najaar van 2012 voor zichzelf. 2013 was gelukkig gelijk een superjaar voor de garnalenvisserij. Vorige week donderdagmiddag liep de ST 24 samen met de ST 20 van vader Pieter Wouda – die dag jarig – de haven van Harlingen binnen en loste 2.700 kilo garnalen. Zaterdagmiddag verzorgde Peke voor het Staverse publiek een demonstratie garnalenvissen in de havenmond.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  September 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  3  4  5  7
  8  910111214
15161718192021
222324262728
2930     

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet