Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Garnalenactiviteiten van Yerseke naar Zoutkamp

Heiploeg neemt garnalentak van Lenger Seafoods over
zaterdag, 04 juli 2015 12:00

ZOUTKAMP/YERSEKE – Heiploeg neemt de garnalenactiviteiten van Lenger Seafoods over. De verwerking van de garnalen door Lenger op Yerseke zal gefaseerd worden overgebracht naar Heiploeg in Zoutkamp. Lenger Seafoods en Heiploeg International berichten in een gezamenlijk persbericht over het aangaan van een ‘strategische samenwerking voor de verwerking en verkoop van garnalen’. Concreet betekent het dat de garnalenactiviteiten van Lenger in Yerseke, waar de in Marokko gepelde garnalen worden verpakt, worden overgenomen door Heiploeg en gaandeweg verplaatst naar Heiploeg. Inclusief een deel van de apparatuur. En inclusief Hans Luit, die de afgelopen vijf jaar leiding gaf aan de garnalendivisie van Lenger.

Lees meer...
 

Zoutwaterbassin met zandbodem op haven Stellendam

Testbassin voor vangsttechniek
zaterdag, 04 juli 2015 08:00

Testbassin voor vangsttechniek Testbassin voor vangsttechniek STELLENDAM - Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft vrijdag samen met UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland op de haven van Stellendam geopend. In het 32,8 meter lange overdekte zoutwaterbassin met zandbodem tegenover de ingang van de visafslag kunnen vissers aanpassingen aan vistuig en nieuwe vistechnieken op schaal uitproberen. Het bassin is voorzien van camera’s en geavanceerde meetapparatuur. Op de betonnen blokken van de waterbak is een geleiderail gemonteerd waarop een loopwagen rijdt. ,,Het net is ons belangrijkste gereedschap. Je bent er steeds mee bezig om dat te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht, de vorm van de mazen, het gebruik van andere materialen, en het aanbrengen van ontsnappingspanelen. Nu hebben wij daarvoor een natuurgetrouwe testruimte en kunnen daar de resultaten direct goed zien’’, zegt manager Johan Baaij. De afgelopen maanden zijn er al enkele testen uitgevoerd in het innovatiecentrum. Zo heeft Adri Bout van het visserijbedrijf Seafarm (KG 8) een vistuig laten testen voor de pulsvisserij op mesheften. ,,De eerste testen die wij in Stellendam hebben gedaan zijn zodanig positief dat wij nu een grotere praktijktoets kunnen doen. De faciliteiten in het innovatiecentrum hebben ons heel veel tijd en geld bespaard, omdat wij direct konden zien wat wij deden.’’

Testbassin voor vangsttechniek Testbassin voor vangsttechniek

 

Eerste ladingen aangeland

Mosselseizoen start op 8 juli
vrijdag, 03 juli 2015 12:00

Inkopers assisteren Mario Kuzee (midden) bij het pellen van de eerste mosselen. Van links naar rechts: Pieter Geijsen (Roem van Yerseke), Goof Heijstek (Delta Mossel), Piet Nelis (Triton) en Jacco Dingemanse (Crescent Seafoods). Inkopers assisteren Mario Kuzee (midden) bij het pellen van de eerste mosselen. Van links naar rechts: Pieter Geijsen (Roem van Yerseke), Goof Heijstek (Delta Mossel), Piet Nelis (Triton) en Jacco Dingemanse (Crescent Seafoods). YERSEKE – Het nieuwe mosselseizoen gaat op woensdag 8 juli formeel van start. Het Nederlands Mosselbureau maakte dat afgelopen dinsdag bekend na beoordeling van de eerste monsters op de veiling in Yerseke. Maandag en dinsdag werden in totaal 36 proefmonsters ter keuring aangeboden. Zeven monsters kwamen uit de Waddenzee en 29 monsters van diverse kweekpercelen in de Oosterschelde. De combinatie BRU 6/BRU 9/BRU 24 presenteerde een mooie kwaliteit met een stukstal van 136 en een vleesgewicht van 27,3 procent uit het Oosterom. Uit het Kabelgat werden vleesgewichten van 24 tot 26,5 procent aangeboden.

Lees meer...
 

Ergernis over strikte regels

Nieuw subsidiefonds EFMZV van start
vrijdag, 03 juli 2015 08:00

Een brede vertegenwoordiging van betrokken partijen bij de totstandkoming van het operationeel programma en potentiële gebruikers van het Europese subsidiefonds. Een brede vertegenwoordiging van betrokken partijen bij de totstandkoming van het operationeel programma en potentiële gebruikers van het Europese subsidiefonds. DEN HAAG – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft afgelopen dinsdag het officiële startschot gegeven voor het nieuwe Europese Fonds Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) in Nederland. Als eerste is afgelopen woensdag de subsidieregeling ‘Ondersteuning jonge vissers’ opengesteld, waarvoor 500.000 euro beschikbaar is gedurende de gehele looptijd van het EFMZV. Tussen nu en 2020 is via het fonds, inclusief 30 miljoen euro cofinanciering, 130 miljoen euro beschikbaar.

Lees meer...
 
Voorman Klaas Kramer overleden
donderdag, 02 juli 2015 11:00

URK – Klaas Kramer (oud-voorzitter van de landelijke Federatie van Visserijverenigingen) is afgelopen dinsdag overleden. Kramer werd 83 jaar. Na acht jaar voorzitterschap nam Klaas Kramer in 1997 afscheid als voorzitter van de toenmalige Federatie van Visserijverenigingen. Kramer was tevens jarenlang voorzitter van de Urker vereniging Visserijbelangen en de PO-Oost.

Lees meer...
 

TAC’s voor kabeljauw, schol en haring omhoog

Het gaat goed met Noordzeevis
donderdag, 02 juli 2015 10:00

Het gaat goed met Noordzeevis Het gaat goed met Noordzeevis KOPENHAGEN/DEN HAAG – Het gaat goed met de meeste visbestanden in de Noordzee, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). TAC’s voor haring, schol en ook kabeljauw kunnen volgend jaar (opnieuw) omhoog. Voor tong wordt een gelijkblijvend vangstadvies afgegeven. Minder prettig nieuws is het advies om de tarbotvangst te verlagen. Onderzoeker David Miller van IMARES Wageningen UR presenteerde afgelopen woensdagmiddag de ICES-vangstadviezen voor de belangrijkste soorten voor de Nederlandse visserij aan het ministerie van Economische Zaken, de visserijsector en maatschappelijke organisaties. ICES stelt dat het visstandbeheer op de Noordzee werkt, en dat vooral de voortdurend lage visserij-inspanning op de Noordzee debet is aan de groei van belangrijke visbestanden. Het advies van ICES speelt een belangrijke rol bij de vaststelling van de vangstquota eind dit jaar voor 2016.

Lees meer...
 

WR 189 vermindert discards met scheidingspanelen en dubbele kuilen

Goede stappen in kreeftjesvisserij
woensdag, 01 juli 2015 08:00

Goede stappen in kreeftjesvisserij - Foto: Michiel de Vries Goede stappen in kreeftjesvisserij - Foto: Michiel de Vries DEN OEVER – De WR 189 zet goede stappen om de discardproblematiek in de kreeftjesvisserij te reduceren. In het kader van de aanlandplichtprojecten heeft Kees van Eekelen senior een nieuw achternet ontworpen met een paneel om vis en kreeftjes van elkaar te scheiden en kleine vis te lozen.

Goede stappen in kreeftjesvisserij Goede stappen in kreeftjesvisserij De WR 189 vist met zes netten op kreeftjes. Vanaf vorig najaar wordt er in het kader van de CVO-aanlandplichtprojecten geëxperimenteerd  met ontwerpen om selectiever te vissen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar Van Eekelen is optimistisch gestemd en spreekt op basis van het jongste concept over een mooie ontwikkeling. Om de verschillen goed te meten zijn drie netten aangepast en voorzien van scheidingspanelen en dubbele kuilen.

Lees meer...
 

Grotere mazen, kleinere schol

Osprey-vloot vist wijder en met lichtere grondpees
dinsdag, 30 juni 2015 08:00

Cees de Boer en zoon Louwe (schipper PW 447) tonen het ontwerp met 40 centimeter mazen. Cees de Boer en zoon Louwe (schipper PW 447) tonen het ontwerp met 40 centimeter mazen. URK –  In de zoektocht naar ‘het duurzame visnet’ zijn de vier twinriggers van de Osprey-vloot met nog wijdere mazen op schol gaan vissen, is overgestapt op zwevende borden en zijn – heel belangrijk – de grondpezen aangepast. De twinriggers H 426, E 104, PW 447 en H 357 van de familie De Boer vingen en vangen weinig discards tijdens de scholvisserij. Nauwelijks 4,4 procent, zo blijkt uit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Met het oog op de aanlandplicht diende het visserij- en handelsbedrijf Osprey Group B.V. twee jaar geleden een subsidieproject in om te proberen het discardspercentage nog dichter bij nul te krijgen. De aanvraag werd door het ministerie van EZ gehonoreerd. Het eindverslag is afgelopen maand ingediend.

Lees meer...
 

FMO/Jansen Techniek

Grote belangstelling voor demonstratie scholstripmachine
maandag, 29 juni 2015 11:00

Jan Baarssen van FMO toont het resultaat. Anders dan met handmatig strippen, gaat het mes ook door de witte kant van de schol. Jan Baarssen van FMO toont het resultaat. Anders dan met handmatig strippen, gaat het mes ook door de witte kant van de schol. URK – Enkele honderden belangstellenden hebben zaterdagmorgen een demonstratie met de scholstripmachine van FMO/Jansen Techniek bekeken. Naar het oordeel van aanwezige vissers heeft het de langste tijd geduurd dat grote scholvangsten handmatig gestript worden aan boord. Ook de handel toonde belangstelling.

Het prototype van de scholstripmachine van FMO/Jansen Techniek is in april getest aan boord van de PD 147 en inmiddels bijgesteld. Het uiteindelijke ontwerp zal er compacter uitzien zodat het ook op kleinere schepen past, zegt Jan Baarssen van FMO. Vanaf de vloot is er concrete belangstelling om nog dit jaar een productieversie af te leveren.

Lees meer...
 

Van Dalen (CU-SGP) aan boord van de SL 3

Visserijtentoonstelling bij Europees Parlement
zaterdag, 27 juni 2015 08:00

Vissers en politici aanschouwen de levende vangst in de stortbak van de SL 3. Van links naar rechts reder Jan ‘t Mannetje, Europarlementariër Peter van Dalen, vissersvoorman Cees Sinke, beleidsmedewerker Tjeerd Olie en bemanningslid Raymond Troost. - Foto: Anne Paul Roukema, In His Image Vissers en politici aanschouwen de levende vangst in de stortbak van de SL 3. Van links naar rechts reder Jan ‘t Mannetje, Europarlementariër Peter van Dalen, vissersvoorman Cees Sinke, beleidsmedewerker Tjeerd Olie en bemanningslid Raymond Troost. - Foto: Anne Paul Roukema, In His Image STELLENDAM/BRUSSEL – Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) gaat zich als lid van de Visserijcommissie nog sterker maken om kleine vis overlevingskansen te geven.  Van Dalen viste vorige week donderdag een dag mee met de pulskotter SL 3 en constateerde dat er levende boxen (bij)vis aan boord kwamen.

Samen met de Nederlandse visserijsector – VisNed, Vissersbond en PFA - organiseert Van Dalen van 13 tot 16 juli een tentoonstelling over de Nederlandse visserij in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. De titel: Innovations in Dutch fisheries - Sustainability as driving force for change. ,,Met deze tentoonstelling willen we laten zien op welke manier de Nederlandse visserijsector de afgelopen decennia zich door talloze innovaties heeft ontwikkeld richting een duurzame visserij. De titel en de tentoonstelling zijn in het Engels zodat alle collega’s in het Europees Parlement het kunnen begrijpen. Gedurende één week zal de tentoonstelling te zien zijn op een prominente plek in het parlementsgebouw. Dagelijks zullen er duizenden mensen langslopen, een uitgelezen plek om Nederland te presenteren.

Uiteraard komt de puls-techniek aan bod, bijvoorbeeld in een video-animatie op grote tv-schermen. Maar ook andere aspecten die kenmerkend zijn voor de visserij in Nederland, zoals de samenwerking met wetenschappers en de overheid.’’

Tijdens een receptie op woensdag 15 juli ter gelegenheid van de tentoonstelling zal er uiteraard Noordzeevis worden geserveerd.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 24
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Juli 2015  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91012
13141519
20212223242526
2728293031  

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet