Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

TTX onder de NVWA-norm, ook in de noordelijke tak van de Oosterschelde

Verwaterpercelen Yerseke Bank weer open
zaterdag, 30 juli 2016 08:00

YERSEKE -  Van alle verwaterpercelen op de Yerseke Bank mogen weer consumptiemosselen gehaald worden. Ook de noordelijke tak van de Oosterschelde is afgelopen woensdag weer volledig opengesteld.

In het kader van TTX was de Yerseke Bank opgesplitst in deelgebieden. Uit bij het Rikilt geanalyseerde monsters in opdracht van de sector bleek vorige week woensdag dat driekwart van de blokken verwaterpercelen weer open mocht. Daar werd dezelfde middag gelijk gebruik van gemaakt. Vrijdag bleek ook het laatste blok weer open te mogen. De verwaterpercelen werden en worden intensief bemonsterd. Openstelling volgde na twee opeenvolgende monsters onder de norm.

Lees meer...
 

AD Haringtest: van absolute top tot beslist oneetbaar

Simonis wint voor derde keer
vrijdag, 29 juli 2016 08:00

Vader Dennis en zoon Jordy Simonis tussen hun personeel met de wimpel voor de beste haring - Foto: W.M. den Heijer Vader Dennis en zoon Jordy Simonis tussen hun personeel met de wimpel voor de beste haring - Foto: W.M. den Heijer DEN HAAG – Winnen met een tien. Beter kan dus niet. Net als vorig jaar (met een 10-) en in 2001 is Vishandel Simonis uit Scheveningen eerste geworden in de AD Haringtest.

Voor de spraakmakende test bezocht het testteam (haringkenner Aad Taal, keurmeester John Oosterhuis en verslaggever Paul Hovius) maar liefst 144 adressen verspreid over Nederland.

Lees meer...
 
Eerste visreizen HK 80
donderdag, 28 juli 2016 11:45

Eerste visreizen HK 80 - Foto: Bram Pronk Eerste visreizen HK 80 - Foto: Bram Pronk HARLINGEN – Afgelopen dinsdag; de nieuwe garnalenkotter HK 80 ‘Sarah’ komt in Harlingen binnen van de eerste visreis. Schipper Klaas Bouma en Thijs Yska wisten naar eigen zeggen ‘een paar garnalen’ scheep te zetten in de ‘maidentrip’ van twee dagen. ,,Er zijn nog wat kinderziektes die we op moeten lossen. Dat heb je altijd met een heel nieuw schip’’, aldus Bouma. ,,En alles inregelen. Het schip goed leren kennen. Daar zijn we deze week vooral mee bezig.’’

Lees meer...
 

Afstudeerproject van Arjanne Bode

De aanlandplicht als kunstwerk
woensdag, 27 juli 2016 08:00

Vissen met traditionele tatoeages. Vissen met traditionele tatoeages. TILBURG – De aanlandplicht, hoofdpijndossier voor de visserijvloot, inspireerde kunstenares Arjanne Bode (1994). Met een multimedia ‘verbeelding’ van de aanlandplicht slaagde zij vorige maand voor de Kunstacademie van Tilburg.

Het ging net zo goed met de visserij, en met de visbestanden. En toen kwam de aanlandplicht. Iedereen worstelt ermee, van vissers tot beleidsmakers en van wetenschappers tot meeuwen (die van hun voedsel worden beroofd). Een ideaal onderwerp voor de in het Zeeuwse Kruiningen geboren en getogen ontwerper/kunstenaar Arjanne Bode, die in haar werk vaak voor maatschappelijke onderwerpen kiest en grote belangstelling heeft voor de voedselketen en een duurzame samenleving. Omdat ze jaren in een viswinkel heeft gewerkt (de Viskêête van Piet van Oost in Yerseke) had ze naar eigen zeggen al een fascinatie voor vissen.

Lees meer...
 

Vangstverwerker en Catch Managementsysteem

VCU levert aan nieuwe LK 195
dinsdag, 26 juli 2016 08:00

VCU levert aan nieuwe LK 195 VCU levert aan nieuwe LK 195 WHITBY/URK – De nieuwe LK 195 ‘Resilient’ van de Resilient Fishing Company uit Schotland heeft een vangstverwerkingsinstallatie en een Catch Managementsysteem van de Urker VCU.

Vorige week was een ploeg van vier man bezig op de werf Parkol Marine in het Britse Whitby om de installaties draaiend op te leveren. Afgelopen zaterdag kon de ploeg naar huis. De twinrigger/purseseiner werd twee weken geleden in Whitby door middel van een grote kraan te water gelaten en gedoopt door de vrouw van schipper en mede-eigenaar Arthur Polson. Later deze maand zal de LK 195 gaan proefvaren en proefvissen, waarna opgestoomd zal worden naar de thuishaven Whalsay, op de Shetlands.

Lees meer...
 

Verbazing wereldwijd over opzet en korte tijd voor invoering

‘Sector loopt vast door discardban’
maandag, 25 juli 2016 14:00

Pim Visser draait er in Schotland niet omheen: ,,Het moet anders, voor het te laat is en de hele machinerie volkomen is vastgelopen.’’ Pim Visser draait er in Schotland niet omheen: ,,Het moet anders, voor het te laat is en de hele machinerie volkomen is vastgelopen.’’ ABERDEEN/URK - Vorige week werd in Aberdeen de tweejaarlijkse conferentie van de internationale organisatie van visserij economen (IIFET) gehouden. Ruim 400 gedelegeerden uit de hele wereld waren naar Schotland afgereisd voor een vierdaagse conferentie met meer dan tweehonderd presentaties. De discardban/aanlandplicht stond prominent op de agenda. Directeur Pim Visser van VisNed doet verslag van de conferentie en steekt daarbij zijn mening over de bizarre aanlandplicht niet onder stoelen of banken.

Lees meer...
 
Aanlandplicht is simpelweg onverantwoord
maandag, 25 juli 2016 08:00

BRUSSEL – De aanlandplicht moet worden opgeschort! Duidelijke taal van Peter van Dalen (CU-SGP), die in de laatste week voor het zomerreces nogmaals in Brussel aan de bel trekt. ,,In deze onzekere tijden een controversiële maatregel doorzetten is simpelweg onverantwoord.’’

Lees meer...
 

Dok verdwijnt uit haven Lauwersoog

CIV koopt werf Welgelegen
zaterdag, 23 juli 2016 08:00

CIV koopt werf Welgelegen CIV koopt werf Welgelegen LAUWERSOOG – CIV Lauwerszee koopt Scheepswerf Welgelegen in de haven van Lauwersoog.

De leden van de CIV ging vrijdagmiddag akkoord met de aankoop van Welgelegen en de investering in een nieuwe loods voor de TDL op het terrein van Next Generation Shipyards. Met eigenaar John den Breejen van Welgelegen is een deal gesloten, onder voorwaarde van financiering en goedkeuring van de leden van de CIV. Na de vakantie zetten de partijen de puntjes op de i, aldus voorzitter Lammert Bolt (ZK 14) van CIV Lauwerszee.

Lees meer...
 

Twee ton langoustines per dag

Uitzonderlijke kreeftjesvangsten
vrijdag, 22 juli 2016 08:00

Uitzonderlijke kreeftjesvangsten Uitzonderlijke kreeftjesvangsten DEN HELDER/HARLINGEN – De kreeftjesvangsten zijn uitzonderlijk goed. De hele vloot ligt bij het Grit boven Terschelling.

De HD 36 loste vrijdag een recordvangst van dik 12 ton langoustines van een reis van 6 etmaal. Een week eerder was al 10 ton kreeftjes op de kant gezet. ,,Nog nooit meegemaakt zoiets’’, zegt schipper Rick Zijlstra. Zijlstra meldt trekken tot 45 kisten.

Lees meer...
 

Garnalenvissers lopen soms vast

Volop mosselzaadval
donderdag, 21 juli 2016 12:47

Nico Laros in Bruinisse met een blik vol piepkleine mosselzaadjes. Foto: Angelo Kouwenhoven Nico Laros in Bruinisse met een blik vol piepkleine mosselzaadjes. Foto: Angelo Kouwenhoven BRUINISSE – Mosselkwekers lijken te profiteren van de schrale garnalenstand in de eerste helft van 2016, garnalenvissers mogen dankzij aanzienlijke zaadval en nieuwe mosselzaadbanken straks rekenen op goede vangsten.

Mosselzaad is de voorraadschuur van de mosselkweker. Op de Waddenzee en ook in Zeeland is een aanzienlijke hoeveelheid aangetroffen. Positief nieuws. Nu hopen dat het zaad overleeft. Ook van de mzi’s wordt al volop zaad geoogst.

Vakdeskundige Nico Laros (‘Asterias’) reed zaterdagmorgen van Harlingen naar Bruinisse om de kwekers nader te informeren over de mosselzaadval in de noord. Hij toonde een groenteblik van 880 ml, waarin momenteel 2.400 tot 5.000 mosselzaadjes passen. Die moeten nog een factor honderd groter groeien eer het consumptiemosselen zijn.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 18
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Juli 2016  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet