Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

14 tonijnjagers, 65.000 ton tonijn

P&P onderhandelt over overname Franse rederij
dinsdag, 24 mei 2016 08:00

KATWIJK - Parlevliet & van der Plas is exclusieve onderhandelingen gestart over de overname van de Compagnie Française du Thon Océanique (CFTO). Deze Franse rederij heeft 14 tonijnpursers in de vaart die opereren in de Indische en de Atlantische Oceaan.

CFTO is zo recent als 2011 ontstaan door het samengaan van Cobrecaf en France-Thon, twee toonaangevende bedrijven in de Franse tonijnsector. De rederij heeft 14 schepen in de vaart, die vissen in de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan vanuit respectievelijk de havens van Abidjan (Ivoorkust) en Port Victoria (op de Seychellen). De CFTO-vloot vangt jaarlijks rond de 65.000 ton tonijn. Van de aandelen van CFTO is 90 procent in handen van de Franse families van Jean-Marc Le Garrec, Jacques Kuhn and Jean-Yves Labbé.

Lees meer...
 

VCU-TCD vergroot visruim Deense bokker – nieuwe stripmachine F80 van Jansen Techniek/FMO

L 510 heeft ruimte voor 1.600 viskisten
maandag, 23 mei 2016 08:00

Het gezin Kloster voor de L 510 ‘St. Anthony’ in de haven van Harlingen. René Kloster staat naast zijn vader Erik. Het gezin Kloster voor de L 510 ‘St. Anthony’ in de haven van Harlingen. René Kloster staat naast zijn vader Erik. URK/THYBORON – Dankzij een vergroot visruim kan de Deense bokker L 510 ‘St. Anthony’ nu maar liefst 1.600 kisten (plat)vis koel houden.

Denemarken is een land dat rijk is aan twinriggers en flyshooters, maar boomkorkotters varen er bijna niet. De L 510 ‘St. Anthony’ van Erik  en zoon René Kloster is één van de weinigen in deze categorie. Hun (schol)vangsten liegen er niet om: 35 tot 40 ton schol in vier dagen is meer regel dan uitzondering.

Lees meer...
 

Vlaggetjesdag feest van saamhorigheid

Extreme garnalenprijzen ongezond voor de markt
zaterdag, 21 mei 2016 08:00

Foto: Jan v.d. Veen Foto: Jan v.d. Veen ZOUTKAMP – Vlaggetjesdag is een feest van saamhorigheid. Op Tweede Pinksterdag gaf Zoutkamp de aftrap. De ZK 2 werd gekozen als vlaggenschip om de nieuwe garnalenkoningin Hillechien Zuidersma-Hulsebos met haar hofhouding op te halen.

Natuurlijk zijn de vissers in hun sas met de enorme garnalenprijzen van ruim een tientje per kilo. Maar beseft wordt ook dat deze ongezond hoog zijn voor de handel, zo bleek uit de woorden van de garnalenkoningin na afloop van de vlootschouw. ,,De aanvoer is zeer gering en de situatie is daarmee allerminst gunstig. Wij moeten goed onder ogen zien dat een hoge prijs tot een verkleining van de markt zal leiden, iets wat voor grote problemen kan gaan zorgen als de hoeveelheden weer op peil komen en de prijzen naar een beduidend lager niveau dalen. Het is een kwestie van tijd en dan zal dit gebeuren. Ik spreek hierbij de hoop uit dat deze situatie zonder veel onnodige frustraties zal plaatsvinden. Het zijn de grillige cycli in de natuur die de mensen tot de uitersten beproeven.’’

Lees meer...
 

Martin Scholten: Maak er echt wat van!

Mooie woorden op de Zeeuwse stromen
vrijdag, 20 mei 2016 08:00

Waarom een netwerkbijeenkomst? Martin Scholten: ,,In 2014 heb ik met een werkgroep verkend wat de mogelijkheden waren voor het vernieuwd organiseren van de belangenbehartiging van de circa 200 ondernemers in de kleinschalige visserij van binnenwateren tot aan kustwateren. Gericht op de toekomst van een maatschappelijk gewaardeerde visserij die naadloos past in de natuur en bijdraagt aan een lokale economie: ‘Zorgvuldig vissen naar draagkracht van het water’. Nog voor de eindrapportage van de bevindingen van deze ‘Werkgroep Scholten’ in mei 2015 hebben de betreffende visserijondernemers het initiatief genomen om een dergelijke organisatie op te richten: NetVISwerk. De meesten van de genodigden voor de netwerkdag zijn mensen die ik in de periode als formateur heb gesproken, bevraagd en uitgelegd. Wat verwacht je van de kleinschalige visserij, en wat mogen zij van jou verwachten. Dat heeft zich vertaald in een visie en een aanpak waar NetVISwerk nu handen en voeten aan geeft.’’ Waarom een netwerkbijeenkomst? Martin Scholten: ,,In 2014 heb ik met een werkgroep verkend wat de mogelijkheden waren voor het vernieuwd organiseren van de belangenbehartiging van de circa 200 ondernemers in de kleinschalige visserij van binnenwateren tot aan kustwateren. Gericht op de toekomst van een maatschappelijk gewaardeerde visserij die naadloos past in de natuur en bijdraagt aan een lokale economie: ‘Zorgvuldig vissen naar draagkracht van het water’. Nog voor de eindrapportage van de bevindingen van deze ‘Werkgroep Scholten’ in mei 2015 hebben de betreffende visserijondernemers het initiatief genomen om een dergelijke organisatie op te richten: NetVISwerk. De meesten van de genodigden voor de netwerkdag zijn mensen die ik in de periode als formateur heb gesproken, bevraagd en uitgelegd. Wat verwacht je van de kleinschalige visserij, en wat mogen zij van jou verwachten. Dat heeft zich vertaald in een visie en een aanpak waar NetVISwerk nu handen en voeten aan geeft.’’ YERSEKE – Mooie woorden en felicitaties, afgelopen vrijdag op de Oosterschelde aan boord van de rondvaartboot YE 100. Gericht aan het adres van NetVISwerk, de nieuwe brede belangenorganisatie voor binnenvissers en kleinschalige kustvissers. Nu de daden…

Lees meer...
 

Winterbestekken garnalenvissers in gevaar

Visserijbeperkende maatregelen Duitsland raken ook Nederland
donderdag, 19 mei 2016 17:00

Foto: CFTO Foto: CFTO EMMELOORD – Duitsland wil visserijbeperkende maatregelen instellen in duizenden vierkante kilometers Duits zeegebied. Ook Nederlandse vissers krijgen daarmee te maken, met name de garnalen- en enkele flyshootvissers. In Nederland wordt voor de garnalenvissers een klankbordgroep gevormd om inspraak te kunnen leveren op het proces en om een tegenvoorstel te maken.

Lees meer...
 

Voor kreeft- en palingvisserij door Primar

Dijl levert aluminium werkboot
woensdag, 18 mei 2016 08:00

Dijl levert aluminium werkboot Dijl levert aluminium werkboot YERSEKE – Laurens van Dixhoorn en Arjan van Vliet van Primar hebben sinds twee weken de beschikking over een nieuwe aluminium werksloep, ontworpen en gebouwd door Dijl Industrial & Marine Services uit Yerseke. De ‘Laurens’ is twee weken geleden in de Willem Alexanderhaven van Yerseke te water gelaten en inmiddels wordt er mee gevist op de Grevelingen. De sloep van een kleine 10 meter lang en drie meter breed wordt door Primar (YE 45/YE 95) ingezet voor de kreeften- en palingvisserij.

Lees meer...
 

Nieuwbouwer van Padmos

Mosselboot BRU 84 compact en efficiënt
dinsdag, 17 mei 2016 08:00

Schipper Jaap Deurloo (rechts) en bemanningslid Johannes Mallan. Tijdens het oogstseizoen schippert Johannes op de BRU 85 met assistentie van derden. Schipper Jaap Deurloo (rechts) en bemanningslid Johannes Mallan. Tijdens het oogstseizoen schippert Johannes op de BRU 85 met assistentie van derden. BRUINISSE - Een compacte mosselboot waarmee je zo efficiënt mogelijk hangcultuurmosselen kan oogsten. Met die wens stonden opdrachtgever Leen Hoogerheide en schipper Jaap Deurloo eind vorig jaar bij scheepsbouwer Padmos in Bruinisse op de stoep. Het eindresultaat kwam vorige week in de vaart: de gloednieuwe BRU 84 ‘Sacker’ van Hoogerheide Deli Mossel.

Lees meer...
 

Geanimeerde afscheidsreceptie in Stellendam

Cees Sinke erelid Zuid-West
maandag, 16 mei 2016 08:00

Cees Sinke erelid Zuid-West Cees Sinke erelid Zuid-West STELLENDAM – Veel lovende woorden waren er voor Cees Sinke op de receptie ter ere van zijn afscheid als voorzitter van Visserijvereniging Zuid-West. In restaurant Zoet of Zout werd hij twee weken geleden toegesproken door vicevoorzitter Johan Baaij van Zuid-West, de Goereese wethouder Arend Jan van der Vlugt, UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen, Johan Nooitgedagt namens de Nederlandse Vissersbond en Kees van Beveren namens VisNed. Zuid-West-bestuurslid Dirk Pijl hield het kort: Cees Sinke werd benoemd tot (eerste) erelid van Zuid-West ‘wegens grote verdienste als voorzitter in de periode 2005-2016’. Nooitgedagt had Sinke verblijd met het nieuwe Urker kookboek ‘Skolle’ en de dikke ‘Fish Atlas’ van Henk Heessen, Niels Daan en Jim Ellis.

 

Terug uit Zuid-Afrika

Ex-GO 28 wordt UK 456
zaterdag, 14 mei 2016 08:00

Foto: Marcel Coster Foto: Marcel Coster IJMUIDEN/URK – De ‘Marie José’ arriveerde afgelopen zondag na een voorspoedige reis vanuit Zuid-Afrika in IJmuiden. De ex-GO 28 is door (voormalig) eigenaar Carina Offshore zelf overgevaren. In IJmuiden vindt via bemiddeling van Westcoasting de overdracht plaats naar de nieuwe Nederlandse eigenaar UK 456 BV, waarin de Urker zeevisgroothandel Dadas en de gebroeders Jan en Wim de Boer participeren. De naam van de voormalige Goereese bokker blijft ongewijzigd: Marie José.

Bij Maaskant Shipyards in Stellendam wordt de voormalige BR 43 ‘Maria’ voor dezelfde participanten uit Urk visklaar gemaakt. Deze bokker arriveerde vorige maand vanuit Kaapstad. Medio juni komt deze in de vaart als UK 56 ‘Johanna Maria’. De nieuwe registratieletters en -cijfers zijn inmiddels op de boeg gelast.

 

Internationale coalitie van makreelvissers

Makreel herovert MSC-status
vrijdag, 13 mei 2016 08:00

Foto: Nederlands Visbureau – Makreel is een van de allerbelangrijkste visbestanden voor de Europese vissers. De populaire, vette vis heeft zijn MSC-status weer teruggewonnen. Foto: Nederlands Visbureau – Makreel is een van de allerbelangrijkste visbestanden voor de Europese vissers. De populaire, vette vis heeft zijn MSC-status weer teruggewonnen. ZOETERMEER – Een internationale coalitie van makreelvissers heeft (opnieuw) het MSC-certificaat behaald voor hun Noordoost-Atlantische makreelvisserij. Hoewel het bestand zeer gezond was werd het certificaat vier jaar geleden ingetrokken vanwege internationale geschillen over het beheer.

De certificering is in gezamenlijkheid gedaan door de Makreel Industrie Noordelijke Sustainability Alliantie (MINSA), die bestaat uit maar liefst 700 vissersschepen, variërend van kustvissers met handlijnvisserij tot grote pelagische trawlers, uit Nederland, Schotland/Engeland/Noord-Ierland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Litouwen. In 2013 was deze groep goed voor zo’n 450.000 ton makreel. De meeste vloten die zijn aangesloten bij MINSA hadden voorheen ook al het MSC-certificaat voor hun makreelvisserij.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 25
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Mei 2016  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23272829
3031     

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet