Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Visserij is topsport

Zout en zoet in Stavoren
zaterdag, 23 augustus 2014 08:00

Zout en zoet in Stavore Zout en zoet in Stavore STAVOREN – Visserij is topsport. Aldus voetbalcoach Foppe de Haan. De Haan verrichtte vrijdagmiddag de ‘aftrap’ van de Visserijdagen Stavoren. Het is zout en zoet in deze Friese haven; garnalenvissers zijn tevreden over de resultaat, IJsselmeervissers kunnen wel huilen.

De Haan had zijn oor te luister gelegd bij Peke Wouda, de 21-jarige schipper/eigenaar van de ST 24. Wouda begon in het najaar van 2012 voor zichzelf. 2013 was gelukkig gelijk een superjaar voor de garnalenvisserij. Vorige week donderdagmiddag liep de ST 24 samen met de ST 20 van vader Pieter Wouda – die dag jarig – de haven van Harlingen binnen en loste 2.700 kilo garnalen. Zaterdagmiddag verzorgde Peke voor het Staverse publiek een demonstratie garnalenvissen in de havenmond.

Lees meer...
 

Breed programma met hoofdthema vis

Helderse visserij vlagt, wokt en bakt
vrijdag, 22 augustus 2014 12:00

Helderse visserij vlagt, wokt en bakt - Foto: Paul Koopman en Dirk Kraak Helderse visserij vlagt, wokt en bakt - Foto: Paul Koopman en Dirk Kraak DEN HELDER – Vrijwel de hele Helderse visserijvloot (inclusief de Brake-kotters en de Noorse twinrigger) lag afgelopen weekend afgemeerd in Willemsoord. Mooi versierd en met sprekende spandoeken. Met het oog op de visserijdagen had het gros van de vloot het vaarschema de voorgaande week enigszins aangepast. Op de voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Marine vonden voor alweer de vijfde keer op rij de Helderse Visserijdagen plaats. Het Nieuwedieper Visserskoor deed zaterdagochtend de aftrap, waarna burgemeester Koen Schuiling de visserijdagen opende. Speciaal moment was de officiële ‘ingebruikname’ van de botter HD 2, de in drie jaar tijd op Willemsoord geheel gerestaureerde VD 95 uit 1900.

Lees meer...
 

Bedrijfssurvey met OD 1 en UK 45

Veel meer tong te vangen
vrijdag, 22 augustus 2014 08:00

URK/SCHEVENINGEN – Er is in de zuidelijke Noordzee duidelijk veel meer tong. Aldus schipper Jan de Boer van de OD 1 na de eerste visweek van de bedrijfssurvey.

Voor de Urker bemanning van de pulskotter OD 1 is het geen verrassing dat er vorige week meer tong is gevangen. Er werden 24 punten bemonsterd en ’s nachts werd voor eigen rekening gevist. Op vrijwel dezelfde bestekken als vorig jaar, aldus De Boer. Het weekresultaat was bij elkaar 2.770 kilo tong, terwijl vorig jaar niet meer dan 1.470 kilo tong werd gevangen.

Lees meer...
 

Belgische kookploeg verwerkt duizenden kilo’s mosselen

Schelpdierstad Yerseke publiekstrekker
donderdag, 21 augustus 2014 16:00

Schelpdierstad Yerseke publiekstrekker Schelpdierstad Yerseke publiekstrekker YERSEKE – Het aantal overheidsvertegenwoordigers op visserijdagen is de laatste jaren sterk afgenomen. De belangstelling van het publiek voor de dagen waarop de vissector zich profileert in zijn eigen domein lijkt daarentegen toe te nemen. Afgelopen zaterdag vonden maar liefst vier visserijdagen plaats: in Den Helder, Zoutkamp, Stavoren en Yerseke.

Nergens zal het bezoek zo massaal zijn geweest en zo internationaal getint als in Yerseke, de schelpdierhoofstad van Noordwest-Europa. Voorzitter Huub Lacor van de organiserende Stichting Mosseldag Yerseke spreekt na afloop van ‘een mooie dag voor iedereen’. Voor iedereen van de naar schatting 53.000 bezoekers, een recordaantal.

Lees meer...
 

Met de kop op zee

Intekenen voor boek over stalen Texelse vloot
woensdag, 20 augustus 2014 09:00

Frits Aalderink (rechts) en Sam van der Slikke achter de intekentafel bij de CIV Texel. Frits Aalderink (rechts) en Sam van der Slikke achter de intekentafel bij de CIV Texel. OUDESCHILD/DEN HELDER – De Texelse oud-vissers Sam van der Slikke en Cor Wolf gaven zaterdag samen met kotterspotter Frits Aalderink uit Den Helder op het HavenVistijn een presentatie van het nieuwe boek ‘Met de kop op zee’. Maritiem museum Kaap Skil in Oudeschild fungeert als uitgever.

Het boek komt volgend jaar uit en behandelt alle stalen Texelse kotters vanaf 1927 tot en met 2014. Ook staat het bol van bekende en onbekende verhalen, die bij menig visserman weer herinneringen zullen doen ophalen. Het boek wordt een naslagwerk van ongeveer 300 pagina’s en komt tijdens het volgende HavenVistijn in augustus 2015 in de verkoop voor een prijs tussen de 30 en 40 euro.
Gezien de beperkte oplage van 500 stuks was het vorige week al mogelijk een exemplaar te reserveren. Daar werd door menig (oud)visserman gretig gebruik van gemaakt, want zaterdagmiddag waren er al 150 inschrijvingen.

Lees meer...
 

Oogstcapaciteit mzi-zaad verdubbeld

ZZ 9 bij Machinefabriek Bakker
dinsdag, 19 augustus 2014 09:00

Oogstcapaciteit mzi-zaad verdubbeld Oogstcapaciteit mzi-zaad verdubbeld YERSEKE – De ZZ 9 heeft bij Machinefabriek Bakker in Yerseke het oogstsysteem voor MZI-zaad laten uitbreiden. Voorheen konden longlines alleen aan bakboord worden binnengehaald, nu kan aan twee kanten tegelijk worden geoogst. Daarvoor zijn aan stuurboord twee extra davits geïnstalleerd, een extra inloopwiel, goten naar het oogstsysteem en extra sets om het zaad van de touwen te strippen. Ook is een nieuwe verdeelhauler aangebracht om het touw automatisch in de kisten te verdelen, wat mankracht scheelt.

 

Quotum verlaagd, terwijl tongvisserij Bristol Kanaal goed is

Vlaamse kotters kunnen door, maar Britten moeten stoppen
maandag, 18 augustus 2014 09:00

Voor de Vlaamse vissers en afslagen is de tong uit het Bristol Kanaal van groot belang. Voor de Vlaamse vissers en afslagen is de tong uit het Bristol Kanaal van groot belang. OOSTENDE – Britse vissers mogen voor de rest van het jaar geen tong meer vangen in het Bristol Kanaal. Vlaamse bokkers kunnen hier voorlopig nog even vooruit met de tongvisserij.
Britse vissers werden in de eerste helft van het jaar geconfronteerd met zeer goede vangsten (‘de beste in dertig jaar’) in het ICES-gebied VIIfg. Door de goede vangsten raakte het quotum, dat voor dit jaar met 9 procent is gekort, heel snel opgevist. Het sluiten van de tongvisserij in het gebied was daardoor noodzakelijk. Alleen voor kleine bootjes (‘under 10m’) kon een miniem (bijvangst)quotum van 30 kilo per maand ingesteld worden.

Lees meer...
 
VCU met grote stand op Noorse visserijbeurs
zaterdag, 16 augustus 2014 14:00

URK/TRONDHEIM – VCU neemt volgende week deel aan de grote Noorse visserijbeurs Nor-Fishing.
Samen met de Deense dealer Intech International a/s wordt door de Urkers een grote stand ingericht op de beurs in Trondheim. Nor-Fishing duurt van 19 tot 22 augustus. Het contact met Intech vloeit voort uit de installaties van de VCU op de Noorse vissersschepen VA-2-S en VA-18-S.

VCU-TCD BV uit Urk zal voornamelijk haar vangstverwerking als complete oplossing inclusief het VCU CatchManagement (weegsysteem) presenteren. Nor-Fishing is een tweejaarlijks evenement en wordt gezien als een van de meest toonaangevende internationale visserijbeurzen.

 

Platvis, pelagische vis, zalm, zoetwatervis en schelpdieren

Russisch embargo treft ook vissector
zaterdag, 16 augustus 2014 09:00

Voor Damstra in Woudsend is Rusland een belangrijke en groeiende afzetmarkt voor brasem. Voor Damstra in Woudsend is Rusland een belangrijke en groeiende afzetmarkt voor brasem. DEN HAAG/URK – Rusland heeft vorige week donderdag per direct een importverbod op voedsel waaronder vis ingevoerd als maatregel tegen westerse sancties. Het Russische embargo geldt ook voor vis uit de Europese Unie, Noorwegen, VS, Canada en Australië. ,,Moskou zou het besluit in de toekomst kunnen heroverwegen als de politieke situatie rondom de sancties verandert’’, aldus de Visfederatie in een mail aan de leden.

Lees meer...
 
GM 18 doet aangifte van gestolen paling
vrijdag, 15 augustus 2014 18:00

GENEMUIDEN/HASSELT – Bert en Marja Bekendam (GM 18) hebben vrijdag aangifte gedaan van diefstal van dik 200 kilo paling.

De ontgoocheling en woede waren groot.  Zoals al generaties lang gebruikelijk had schipper Bert zijn gevangen paling op verschillende locaties weggezet in leefnetten. Donderdag kwam hij tot de ontdekking dat drie leefnetten in een straal van een kilometer op het Zwarte Meer verdwenen waren.

Stroperij is in de binnenvisserij helaas niet onbekend. En in de vakanties wordt er vaak nog een schepje bovenop gedaan. Afgelopen weekend nog werden er twee fuiken van de GM 18 leeggehaald. ,,Maar het plunderen van zakken paling is nog weer van een andere orde. Je moet er kennis van hebben, want je kan die leefnetten niet zien. Ze liggen op de bodem’’, aldus de gedupeerde Bekendam.

Ketelmeer
De GM 18 mag vanwege de dioxineproblematiek niet meer in het Ketelmeer op paling vissen. Tijdens een sportviswedstrijd afgelopen zondag werd daar een aantal illegale schietfuikjes met paling aangetroffen. Bert Bekendam: ,,Dat krijg je nu de ogen en oren van de beroepsvissers weg zijn, daar hebben we ook voor gewaarschuwd.’’

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Augustus 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
1819202124
2526

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet