Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Oude én nieuwe uitdagingen!

UK 64 bootst bedrijfssurvey UK 45 na
woensdag, 29 juli 2015 08:00

De UK 45 ‘Jacob Willemina’ is afgelopen najaar omgeschakeld naar de pulsvisserij. De UK 45 ‘Jacob Willemina’ is afgelopen najaar omgeschakeld naar de pulsvisserij. URK/OUDDORP – De jaarlijkse bedrijfssurvey in augustus met de UK 45 en OD 1 wordt dit jaar éénmalig uitgebreid met de UK 64. Tevens worden de vangsten inclusief discards tussen de Urker kotters met pulstuig en wekkerketting wetenschappelijk vergeleken.

De bedrijfssurvey vindt voor de vijfde keer plaats. ‘Gesneden koek’ zou daarom gezegd kunnen worden. Maar het ombouwen van de UK 45 naar de pulsvisserij plaatste VisNed als opdrachtgever en IMARES als uitvoerder voor nieuwe uitdagingen met vergaande consequenties. Om de opgebouwde tijdreeks voort te kunnen zetten wordt de bedrijfssurvey dit jaar uitgebreid met de UK 64, die met de oude boomkortuigen van de UK 45 gaat vissen.

Lees meer...
 

Aanlandplichtprojecten

Subsidie voor selectiviteit en overleving
dinsdag, 28 juli 2015 08:00

DEN HAAG – In september wordt er een nieuwe subsidieregeling  voor aanlandplichtprojecten opengesteld. Individuele visserijbedrijven kunnen geen aanvraag indienen.

De subsidieregeling is puur bedoeld voor collectieve vissersorganisaties om in te spelen op de aanlandplicht, met name voor onderzoek om de selectiviteit in de visserij te vergroten en overlevingskansen voor ondermaatse vis te verbeteren. Vis met een hoge overlevingskans kan vrijgesteld worden van de aanlandplicht.

Lees meer...
 
Koraal dodemansduim wijd verspreid
maandag, 27 juli 2015 08:00

Koraal dodemansduim wijd verspreid - Foto: W.M. den Heijer Koraal dodemansduim wijd verspreid - Foto: W.M. den Heijer TEXEL - Terwijl de huisduiker van Greenpeace beweert dat het dodemansduim zeldzaam is in het Nederlandse deel van de Noordzee, vangen pulsvissers elke week honderden zo niet duizenden ongeschonden dodemansduimen. Deze zachte koraalsoort hecht zich vooral op hard substraat.
Op de TX 68 verzamelde de bemanning vorige week enkele mooie exemplaren. De dodemansduimen varieerden sterk in grootte, van zeer klein tot een fiks boeket. Een enkele keer kwamen ze zonder steen boven water, maar het gros had zich gehecht aan kleine tot grote kiezelstenen. Ook was er sprake van een behoorlijke kleurvariatie. Op locaties die min of meer bekend staan als grindgebieden waren maar weinig onbegroeide stenen aanwezig. De volledig ongehavende dodemansduimen gingen overigens allemaal weer overboord.

Op de foto Robin Bakker (links) en opstapper Jan Drijver die een boeketje mooie dodemansduimen laten zien.

 

‘Vrije kweker dupe van spel handel en retail’

Feest op de haven, zorgen voor het mosselbedrijf
zaterdag, 25 juli 2015 08:00

Bij terugkeer naar de haven komen de mosselkotter langs vlaggenschip BRU 33, waar mosselkoningin 2015 Erika Schot en voorzitter Theo Ketting van Stichting Festiviteiten Bruinisse staan te zwaaien. Bij terugkeer naar de haven komen de mosselkotter langs vlaggenschip BRU 33, waar mosselkoningin 2015 Erika Schot en voorzitter Theo Ketting van Stichting Festiviteiten Bruinisse staan te zwaaien. BRUINISSE – Geen mosselzaad vorig jaar en dit jaar ook nog geen tekenen daarvan, mzi-touwen in de knoop en daardoor tennisarmen bij mosselkwekers die nog nooit getennist hebben en een mosselprijs die al begint te zakken voordat de aanvoer goed en wel begonnen  is. Voorzitter Cees Otte van Algemeen Vissersbelang Bruinisse kon het afgelopen zaterdag niet mooier maken dan het is. De zorgen stonden in contrast met de tienduizenden enthousiaste bezoekers op de zonnige kaai en de afgeladen mosselkotters.

Lees meer...
 

Reorganisatie: Den Helder hoofdvestiging, visteelt naar Wageningen

IMARES blijft onder voorwaarden in Yerseke
donderdag, 23 juli 2015 16:00

Algemeen directeur Martin Scholten van IMARES UR heeft vorige week de gemeente Reimerswaal, de provincie Zeeland, het ministerie van Economische Zaken, United Fish Auctions en de PO-Mosselcultuur daarvan op de hoogte gesteld.

De afgelopen maanden is er een brede lobby gestart om het onderzoeksinstituut voor de regio te behouden. Mossel-, oester- en visserijorganisaties in zuidwest-Nederland hebben schriftelijk aangegeven een regionaal Zeeuws station van IMARES van groot belang te vinden en de contacten te willen verstevigen, aldus Scholten. De Raad van Bestuur van het onderzoeksinstituut weegt dat mee. ,,Daar past dan natuurlijk wel vertrouwen van de sector in ons werk bij’’, benadrukt Scholten.

Lees meer...
 

In februari 2015 opgebracht

PH 1100 veroordeeld voor ‘mogelijkheid tot discarden’
woensdag, 22 juli 2015 08:00

CORK – De Wirontrawler PH 1100 ‘Wiron 5’  is vorige maand door de rechter in het Ierse Cork niet veroordeeld voor het discarden van vis, maar voor het hebben van een installatie aan boord waarmee discarden mogelijk is.

De PH 1100 werd op 11 februari dit jaar opgebracht nadat er op 30 mijl uit de Ierse westkust inspecteurs aan boord waren gekomen. Uit een uitgebreid verslag in de The (Irish) Skipper is op te maken dat het om een routine-inspectie ging en dat het de eerste keer was dat de trawler werd bezocht sinds op 1 januari van dit jaar de aanlandplicht voor de pelagische vloot van kracht is.

Lees meer...
 

Oplevering komend najaar

Eerste deel nieuwbouw Krijn Verwijs in gebruik
dinsdag, 21 juli 2015 08:00

Eerste deel nieuwbouw  Krijn Verwijs in gebruik Eerste deel nieuwbouw Krijn Verwijs in gebruik YERSEKE – Krijn Verwijs BV heeft het eerste deel van het nieuwe bedrijfspand aan de Korringaweg in Yerseke al in gebruik genomen. Dit gedeelte omvat een nieuwe koelcel en een logistieke ruimte met drie laaddocks voor het beladen van vrachtauto’s. Daarmee beschikt de bekende groothandel in schaal- en schelpdieren bij de aanvang van het nieuwe mosselseizoen over zo’n vierhonderd vierkante meter welkome extra bedrijfsruimte. De nieuwbouw als geheel, die in het najaar door aannemer B-Built zal worden opgeleverd, bestaat uit twee verdiepingen en een kelder. Deze kelder is bestemd voor de verwatering en opslag van oesters. Op de begane grond komen naast de koelcel en de logistieke ruimte onder andere inpak- en sorteermachines voor oesters. De eerste verdieping wordt ingericht als kantoor- en vergaderruimte.

 

Snelle onderhandelingen EU Mauritanië

Nieuwe protocol weer teleurstellend
maandag, 20 juli 2015 08:00

BRUSSEL/ZOETERMEER – Het nieuwe visserijakkoord tussen de EU en Mauritanië is voor de pelagische industrie van de EU geen verbetering. Vrijwel dezelfde technische en financiële condities maken een financieel gezonde visserij opnieuw moeilijk te realiseren.

Het visserijakkoord van de EU met Mauritanië (sinds 1987) is de belangrijkste (en duurste) visserijovereenkomst van de EU met een derde land. Voor de Nederlandse trawlervloot zijn de Mauritaanse wateren jarenlang van zeer groot belang geweest. Het voorlaatste protocol echter (vanaf 2012) maakte het voor de pelagische sector een stuk lastiger om rendabel te opereren. Met name de eis dat de schepen niet dichterbij dan 20 mijl van de kust mogen vissen maakt de visserij op sardinella, de belangrijkste vissoort voor onze trawlers, vrijwel onmogelijk.

Lees meer...
 

Oogsten begint wat later dan vorig jaar

Mosselzaadopbrengst mzi’s op peil
zaterdag, 18 juli 2015 08:00

Mosselzaadopbrengst mzi’s op peil - Foto: Nico Laros Mosselzaadopbrengst mzi’s op peil - Foto: Nico Laros HARLINGEN - Goed nieuws uit de Zuidmeep. De YE 83 inspecteerde vorige week woensdag de mzi’s en dat ziet er bijzonder goed uit. 12.000 stuks in een busje, weinig zeesterretjes of ander ongerief. Schipper Jan Hollestelle is zeer content, reageerde visserijopziener Nico Laros, nadat hij een aantal foto’s bij de invanglocatie van de YE 83 had geschoten. Hollestelle bevestigt dat de opbrengst vergelijkbaar is met vorig jaar, met de toevoeging dat het oogsten dit jaar toch wel iets later zal plaatsvinden.

Lees meer...
 

Extra maatregelen om brand te voorkomen

SCH 24 vertrokken uit Vlissingen
vrijdag, 17 juli 2015 08:00

SCH 24 vertrokken uit Vlissingen SCH 24 vertrokken uit Vlissingen VLISSINGEN/SCHEVENINGEN – Het duurt nog enkele weken voordat de trawler visklaar is, maar vorige week donderdag vertrok de SCH 24 in ieder geval bij Damen Shiprepair Vlissingen, waar het schip het afgelopen half jaar een grote opknapbeurt heeft gekregen. Dezelfde dag arriveerde de SCH 24 in de thuishaven Scheveningen voor de kant bij rederij Jaczon. De visserij-activiteiten van de Damen-werf in Vlissingen zijn ooit begonnen met het compleet vernieuwbouwen van de SCH 302 van rederij Van der Zwan, die in 2007 volledig uitbrandde. Een paar maanden voordat de 126 meter lange SCH 24 naar Vlissingen kwam werd de SCH 118 van Jaczon zodanig door brand getroffen dat het schip niet meer in de vaart komt. De werf benadrukte bij het vertrek van de vriestrawler van Jaczon dan ook het veiligheidsaspect en de extra maatregelen die genomen zijn om brand door bijvoorbeeld lassen te voorkomen. Zo werd injecteren van stikstofgas tussen de panelen en het dek en het precies monitoren van de zuurstofstroom ingezet om het risico van het vlam vatten van het zeer brandbare isolatiemateriaal van de vistanken zoveel mogelijk te verkleinen. In een komende Visserijnieuws meer over de grote refit van deze 17 jaar jonge vriestrawler.

SCH 24 vertrokken uit Vlissingen SCH 24 vertrokken uit Vlissingen

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 25
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Juli 2015  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet