Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Visvriendelijk sluisbeheer, vispassage en vismigratierivier moeten zorgen voor vrije doorgang vis

Pos en haring hoopt zich op bij Afsluitdijk
vrijdag, 28 november 2014 12:00

KORNWERDERZAND – Uit onderzoek is bekend dat honderden miljoenen visjes op jaarbasis tegengehouden worden door de sluizen in de Afsluitdijk. Maar vorige week stonden onderzoekers van ATKB en medewerkers van Rijkswaterstaat toch even te kijken van de massa vis die zich ophoopte in de kleine jachtkolk van de Stevinsluizen.

Vorige week was er een probleem met de sluisdeuren. Duikers moesten er aan te pas komen. Vervolgens werd geconstateerd dat er tonnen dode vis voor de jachtsluis lagen. Onderzoekers, die dezelfde nacht aan het monitoren waren hoeveel vis er door de sluizen wil trekken, bevestigen dat zich verschrikkelijk veel vis ophoopt, vooral pos. De zoetwatervis stroomt tijdens het spuien naar buiten en probeert daarna tevergeefs weer het IJsselmeer in te komen.

Lees meer...
 

Raadsel opgelost na DNA-onderzoek

Bruinvis op menu grijze zeehonden
vrijdag, 28 november 2014 08:00

IJMUIDEN – De zwaar verminkte bruinvissen die jaarlijks met vele tientallen op de Nederlandse kust aanspoelen zijn slachtoffers van grijze zeehonden. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, IMARES Wageningen UR en het NIOZ.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op onder andere het DNA van grijze zeehonden dat is aangetroffen in de verse bijtwonden van drie aangespoelde dode bruinvissen. Microscopisch onderzoek aan de wonden liet zien dat deze zijn toegebracht aan levende bruinvissen en niet aan dieren die al dood waren.

Lees meer...
 

Green Deals gesloten op jubileum van KIMO

Visserij voor een Schone Zee
donderdag, 27 november 2014 17:00

De Green Deal Visserij voor een Schone Zee wordt ondertekend door achttien partijen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) lieten op het Forteiland verstek gaan. Op de foto ontbreken Maarten Drijver (VisNed) en Peter van de Meerakker (Zeehaven IJmuiden), die al op de boot terug waren. De Green Deal Visserij voor een Schone Zee wordt ondertekend door achttien partijen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) lieten op het Forteiland verstek gaan. Op de foto ontbreken Maarten Drijver (VisNed) en Peter van de Meerakker (Zeehaven IJmuiden), die al op de boot terug waren. IJMUIDEN – Er moet minder zwerfafval in de Noordzee belanden. Het Rijk, de visserij- en de strandsector gaan zich samen op een creatieve en innovatieve manier inspannen om de ‘plastic soep’ aan te pakken. Donderdagmiddag 20 november ondertekenden de betrokken partijen twee Green Deals, waarin zij zich verbinden aan concrete plannen voor een nog schonere Noordzee. Zo leveren vissersschepen opgevist en huishoudelijk afval gescheiden in en organiseert de strandsector opruimacties.

Met veel tamtam werden vorige week op het Forteiland in de haven van IJmuiden twee zogeheten Green Deals gesloten. Waaronder de Green Deal ‘Visserij voor een Schone Zee’ met achttien handtekeningen van twee bewindslieden, de visserijsector, zeven visserijhavens, drie visserijgemeenten en overige partijen zoals KIMO, Stichting ProSea marine education (bekend van de cursus Vissen met toekomst), Stichting De Noordzee en afvalinzamelaars.

Lees meer...
 

Letterlijk zicht op discards

Camera’s onder de bak en aan dek
woensdag, 26 november 2014 08:00

Camera’s onder de bak en aan dek Camera’s onder de bak en aan dek HARLINGEN/OUDESCHILD – Monteurs van Piet Brouwer Elektrotechniek hebben vier camera’s gemonteerd boven de sorteerbanden van de UK 45. Ook aan boord van de TX 36 komen camera’s, zowel onder de bak als aan dek. Het is de bedoeling om via de camera’s letterlijk zicht te krijgen op de hoeveelheid discards bij de tongvisserij. De vraag is ook of de aanwezigheid van camera’s het ‘visgedrag’ zodanig beïnvloedt dat bijvoorbeeld bestekken met meer discards worden gemeden.

Dit betreft één van de zeven door de overheid gefinancierde aanlandplichtprojecten in opdracht van de in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) samenwerkende landelijke kotterorganisaties. Voor het zogeheten CCTV-cameraproject heeft de CVO wetenschappelijk tongquotum toegezegd gekregen ter compensatie van de extra werkzaamheden aan boord voor bijvoorbeeld het bijhouden van logboeken met gegevens over discards.

,,We hebben niks te verbergen, iedereen mag alles zien’’, reageert Jaap van der Vis (TX 36) op het cameraproject aan boord.

 

Uit de keuken van Kramer Machines in Colijnsplaat

Oesterverwerkingslijn op BRU 49
dinsdag, 25 november 2014 08:00

Oesterverwerkingslijn op BRU 49 Oesterverwerkingslijn op BRU 49 BRUINISSE - Kramer Machines heeft de multifunctionele schelpdiervisser BRU 49 ‘Pieter Willem’ van Mosselhandel Bout in Bruinisse uitgerust met een demontabele verwerkingslijn voor oesters. Het betreft een opvangtrechter met geïntegreerd toevoer doseersysteem inclusief opvoerband, sorteertriller en leesband. Tevens werd een demontabel tussenschot in het ruim geplaatst om een productscheiding te creëren. Het tussenschot is volgens Jan Bout nodig om de diverse sorteringen en ‘vuulte’ apart op te slaan. ,,De lijn werkt naar tevredenheid’’, aldus Bout. De BRU 49 vist momenteel op het Grevelingenmeer op platte Zeeuwse en creusen voor afnemer Krijn Verwijs in Yerseke. De oesters gaan naar de afnemer die ‘er het meest voor geeft’.

Lees meer...
 

Pulsvisser/twinrigger ‘Evert Snoek’

Megaproject SC 25: refit en ombouw
maandag, 24 november 2014 08:00

De SC 25 is vernoemd naar wijlen Evert Snoek. De SC 25 is vernoemd naar wijlen Evert Snoek. URK – Zelden zal een ‘Urker’ kotter zo’n grote refit en ombouw hebben ondergaan als de SC 25. De ‘nieuwe’ pulsvisser/twinrigger van de gebroeders Jacob en Willem Snoek is afgelopen maandagmiddag naar zee gegaan.

De gebroeders Snoek van SFB Hecht kochten vorig jaar zomer de Duitse boomkorkotter SC 25. Afgelopen voorjaar kwam de middenslagkotter naar Urk voor een complete revisie en ombouw voor twinrig- en pulsvisserij bij hoofdaannemer Hoekman Shipbuilding voor de deur.

Lees meer...
 

Puls heeft het pleit gewonnen

‘Voordelen zie en hoor je om je heen’
zaterdag, 22 november 2014 08:00

De SC 25 ‘Evert Snoek’ is na een grote refit afgelopen maandagavond voor de eerste visreis als pulskotter vertrokken. De SC 25 ‘Evert Snoek’ is na een grote refit afgelopen maandagavond voor de eerste visreis als pulskotter vertrokken. HARLINGEN/STELLENDAM – Het is alom puls wat de klok slaat. Drukke tijden voor bedrijven als HFK Engineering, VCU, Padmos, Van Wijk, Westhoeve, Piet Brouwer Elektro, Hoekman Shipbuilding en Maaskant.

De Duitse vlagkotter SC 25 is afgelopen maandagmidddag als jongste pulsvisser naar zee gegaan. Vorige week werd door Harmen Klein Woolthuis in Harlingen de software geïnstalleerd, evenals op de UK 172 (eveneens Harlingen, deze week ook voor het eerst met de pulstuigen naar zee) en TH 10 (Stellendam). De Thoolse kustvisser heeft het afgelopen halfjaar met een Marelec-pulssysteem op garnalen gevist, en is nu met een HFK-systeem overgeschakeld op tong. Beide systemen kunnen worden gecombineerd.

Lees meer...
 
Verleden tijd wekkerketting
vrijdag, 21 november 2014 08:00

Verleden tijd wekkerketting (Foto: W.M. den Heijer) Verleden tijd wekkerketting (Foto: W.M. den Heijer) IJMUIDEN - Op de kade van IJmuiden instrueert reder Maart van Duijn de voornamelijk uit Urkers bestaande bemanning van de KW 34 bij het herstellen van het bakboord vistuig. Terwijl de LT 36 van Van Duijn al is uitgerust met het pulstuig vist de KW 34 nog met het conventionele boomkortuig. Deze maand zal ook de KW 34 voor de kant gaan om in Stellendam uitgerust te worden met het pulstuig. Dan zijn de wekkerkettingen verleden tijd en hoeft de bemanning minder vaak zwaar te tillen.

 

Noodkreet pelagische sector, Dijksma trekt aan de bel

Regelgeving aanlandplicht nog niet gereed
donderdag, 20 november 2014 16:00

DEN HAAG/RIJSWIJK – Teruggooien van ondermaatse vis mag niet meer, maar aan boord houden mag ook niet. Met deze absurde situatie dreigt de trawlervisserij per 1 januari 2015 geconfronteerd te worden als het de Europese Commissie samen met de lidstaten en het Europese Parlement  niet lukt de Omnibusverordening op tijd klaar te krijgen.

In deze Omnibusverordening worden de bestaande verordeningen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, zoals de Technische Maatregelen en de Controleverordening, aangepast op die punten die tegenstrijdig zijn met de aanlandplicht. Zodanig dat per 1 januari 2015 alle vis, dus ook de ondermaatse, aan boord moet/kan worden gehouden en aangeland. Het voorstel van de EC om de regelgeving aan te passen ligt momenteel ter behandeling bij het Europees Parlement. Als de Omnibusverordening niet op tijd wordt aangenomen blijft de bestaande regelgeving van kracht die zegt dat je ondermaatse vis moet teruggooien.

Lees meer...
 

Platform Innofish over aanlandplicht:

Van informeren naar innoveren
woensdag, 19 november 2014 12:00

URK – Platform Innofish nodigt vissers, handelaren en verwerkers uit om hun boosheid en zorgen even opzij te leggen en samen na te denken over de toekomst met een discardban.

Drie ondernemersgesprekken heeft het Platform Innofish inmiddels achter de rug: twee keer in Amsterdam en vorige week in Stellendam. Doel van deze gesprekken was om vissers te informeren over de aanlandplicht en zoveel als mogelijk vragen te beantwoorden, maar ook al te kijken naar oplossingen en kansen. De bijdragen van het ministerie van Economische Zaken en van Imares daarbij werden als zeer waardevol ervaren.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  November 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272830

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet