Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Kennismakingsbezoek

NetVISwerk-bestuur bij EZ
dinsdag, 06 oktober 2015 08:00

NetVISwerk-bestuur bij EZ NetVISwerk-bestuur bij EZ DEN HAAG – Voorzitter Jon Visser en de bestuursleden Arjan Korving en Klaas Klop van het nieuwe NetVISwerk hebben vorige week een naar eigen zeggen ‘vruchtbaar’ kennismakingsbezoek gebracht aan het ministerie van Economische Zaken.

EZ heeft een grote reorganisatie achter de rug, waarbij internationaal zeevisserijbeleid (Brusselse zaken; Europees Landbouw/Visserijbeleid en Voedselzekerheid) met ingang van dit jaar onder een andere directie zijn gaan vallen dan de kustvisserij, binnenvisserij en aquacultuur (Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn). Voor de kust- en binnenvisserij is Hans van Dongen mt-lid.

Lees meer...
 

WR 244 experimenteert met diagonaal scheidingspaneel

Proberen om tong te houden en kleine bijvis te lozen
maandag, 05 oktober 2015 08:00

WR 244 experimenteert met diagonaal scheidingspaneel WR 244 experimenteert met diagonaal scheidingspaneel IJMUIDEN/DEN OEVER – De WR 244 experimenteert volop om selectiever te vissen. Donderdagmiddag 17 september vertrok Han Ypma vanuit Stellendam met een diagonaal Dyneema-scheidingspaneel van 7 centimeter-mazen in het stuurboordpulsnet. Het scheidingspaneel begint vóór de pulselektroden en loopt schuin naar boven naar de kuil. Het idee is dat bijvis naar boven wordt geleid en de kleintjes via de 25 centimeter-bovenkap ontsnappen, terwijl de gevangen tong onder het scheidingspaneel blijft. Na nog geen etmaal vissen trok Ypma de conclusie dat er te weinig water door de bovenkap ging, met als gevolg dat er voor tij veel stekers in het achtereind bleven zitten.

Lees meer...
 

DCI Electronics annuleert bestellingen

Vraagtekens rond blackbox
zaterdag, 03 oktober 2015 08:00

Foto: Lando Nieuwenhuize - Garnalenkotter LN 1 bij nacht Foto: Lando Nieuwenhuize - Garnalenkotter LN 1 bij nacht EMMELOORD/EINDEWEGE – DCI Electronics heeft alle bestellingen vanuit de garnalenvisserij voor een blackbox geannuleerd. Vanuit de sector worden vissers geadviseerd nu in zee te gaan met Alphatron, omdat die nog dit jaar zou kunnen leveren. De vraagtekens worden groter. Vanmiddag – vrijdag 2 oktober – organiseert de Nederlandse Vissersbond een informatiebijeenkomst.

Willen garnalenvissers in Natura 2000-gebieden blijven vissen, dan moet bewezen worden dat gesloten gebieden ontzien worden. Met de natuurorganisaties is daarom afgesproken dat in de Nb-wetvergunning met ingang van 2017 een blackbox aan boord als voorwaarde wordt opgenomen, terwijl dat volgens het VisWad-convenant per 1 januari 2016 al geldt voor de GK-vergunninghouders. Die blackbox dient niet alleen voor plaatsbepaling, maar ook om vast te kunnen stellen of er gevist danwel alleen gevaren wordt. Voor investering in een meet-, registratie- en communicatiesysteem is in mei dit jaar door het ministerie van Economische Zaken een subsidieregeling opengesteld. Maximaal 40 procent wordt gesubsidieerd. De deadline voor het plaatsen en testen is 31 december 2015.

Lees meer...
 

Pelagische sector: ‘Geloofwaardigheid adviezen in het geding’

Forse reducties makreel en blauwe wijting
vrijdag, 02 oktober 2015 08:00

Ingrijpende verlagingen van de TAC's blauwe wijting en makreel, zoals geadviseerd door ICES, zullen de vriestrawlers volgend jaar nog meer in de havens houden. Ingrijpende verlagingen van de TAC's blauwe wijting en makreel, zoals geadviseerd door ICES, zullen de vriestrawlers volgend jaar nog meer in de havens houden. KOPENHAGEN/IJMUIDEN – De pelagische visbestanden staan er goed voor. Toch zijn volgens ICES forse vangstbeperkingen nodig voor de belangrijke bestanden makreel en blauwe wijting, om de doelstelling van maximaal duurzame oogst (MSY) te behalen. De teleurgestelde pelagische sector vindt dat ICES steeds minder grip lijkt te hebben op de belangrijkste bestanden, wat kuststaten als IJsland en Noorwegen uitnodigt tot eenzijdig verhogen van hun TAC’s.

Afgelopen woensdag presenteerde de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) bij IMARES de vangstadviezen voor 2016 voor onder andere blauwe wijting, makreel, westelijke horsmakreel, Noordzeehorsmakreel en Atlanto Scandic haring. Een bittere pil voor de pelagische sector, omdat voor de economisch belangrijkste bestanden, makreel en blauwe wijting, zeer forse vangstbeperkingen worden geadviseerd.

Lees meer...
 

Maandag 5 oktober

Detaillisten en toeleveranciers op Visbeurs Spakenburg
donderdag, 01 oktober 2015 17:00

SPAKENBURG – Op maandag is de twaalfde editie van de Spakenburgse Visbeurs. De beurs heeft zich ontwikkeld tot de ontmoetingsplaats van de visdetailhandel en toeleveranciers.

De beurs steunt volgens de organisatie op dezelfde pijlers als voorgaande jaren: innovatie, informatie en informele ontmoetingen. Op de beursvloer bij Jachthaven Nieuwboer aan de Westdijk 26 staan zo’n 90 exposanten. De belangstelling voor een standplaats overtreft het aanbod, en de organisatie heeft bij de aanmeldingen gekeken naar de presentatie, het assortiment en aanbiedingen. De vorige editie (in 2013) trok 5.000 bezoekers.

Lees meer...
 
Promotie schol met filmpjes
woensdag, 30 september 2015 08:00

SCHEVENINGEN – Marijke Helwegen op de KW 88, op bezoek bij scholverwerker Neerlandia op Urk en langs de deuren met schol. De scholcampagne van het Nederlandse Visbureau voor dit najaar gaat  gepaard met ludieke korte filmpjes.

De promotie dit najaar moet de scholconsumptie in Nederland een lift geven. Het bestand is enorm en quotum en aanvoer groeien, maar van de aanvoer in Nederland wordt slechts 10 procent hier geconsumeerd. Het overgrote deel gaat de grens over.

Lees meer...
 

Amerikaans visbedrijf met sint-jakobsschelpen en kreeften

Eastern Fisheries start in Staphorst
dinsdag, 29 september 2015 08:00

Eastern Fisheries start in Staphorst Eastern Fisheries start in Staphorst STAPHORST - Het Amerikaanse bedrijf Eastern Fisheries Inc start deze maand met een nieuw Europees dochterbedrijf in Staphorst. Directeur in Staphorst is Aize van der Sluis.

Eastern Fisheries beheert een grote vissersvloot met scallopers aan de Amerikaanse oostkust in New Bedford aan de zuidkant van Boston. Wereldwijd geldt het Amerikaanse bedrijf als marktleider in diepgevroren sint-jakobsschelpenvlees. In Alaska zijn ook eigen diepvriestrawlers op yellowfinsole en rocksole actief. Die platvis wordt in eigen fabrieken in China verwerkt. Verder is Eastern Fisheries actief in Peru, Japan en nu dus ook Nederland. Staphorst is de zesde fabriek wereldwijd.

Lees meer...
 

Nog geen kisten aan boord, op voordek gestort

Aanvoer van levende garnalen
maandag, 28 september 2015 08:00

Foto: Lucas Buikema - Nog geen kisten aan boord, op voordek gestort Foto: Lucas Buikema - Nog geen kisten aan boord, op voordek gestort LAUWERSOOG/ZOUTKAMP – Schipper Johan Rispens van de ZK 18 trof vorige week ‘knappe’ garnalen aan, zeer geschikt voor de vershandel via de Rousant. In het winterhalfjaar voert de ZK 18 regelmatig levende garnalen van de laatste trekken aan, het zomerseizoen is daarvoor ongeschikt. Vorige week had Rispens nog geen kisten aan boord (de ongekookte garnalen kunnen niet in plastic zakken), en daarom werd besloten de garnalen los op het voordek te storten. Net zoals Duitse pufvissers dat ook doen, aldus Rispens. In de haven van Lauwersoog werden de garnalen voorzichtig in Rousant-kisten geschept voor vervoer naar de garnalenafslag in Zoutkamp. In het water wacht een zeehond geduldig af of er ook nog wat voor hem bij is.

 

Voor wetenschappers, beheerders, beleidsmakers en geïnteresseerde natuurliefhebbers

Visatlas met verspreiding van 200 soorten
zaterdag, 26 september 2015 08:00

Van links naar rechts Tammo Bult, de auteurs Jim Ellis, Niels Daan en Henk Heessen en de ministerievertegenwoordigers Peter Heij (I&M) en Aldrik Gierveld (EZ). Van links naar rechts Tammo Bult, de auteurs Jim Ellis, Niels Daan en Henk Heessen en de ministerievertegenwoordigers Peter Heij (I&M) en Aldrik Gierveld (EZ). IJMUIDEN – De verspreiding van alle vissoorten in het gebied dat zich uitstrekt van de Oostzee en Noordzee tot en met de zee rond de Britse Eilanden. Dat is te vinden in de ‘Fish atlas’, die vorige week vrijdag in IJmuiden werd gepresenteerd. De enorme hoeveelheid data in het lijvige boekwerk zijn belangrijk voor het visserijbeleid.

IMARES had er vorige week een mooi feestje van gemaakt in het nostalgische Thalia Theater in IJmuiden. Het was ook niet niks wat er gepresenteerd werd. Aan de basis van het 570 pagina’s dikke boek liggen gegevens die de afgelopen veertig jaar zijn verzameld door een vloot onderzoeksschepen uit verschillende landen tijdens jaarlijkse surveys in het gebied. Bij elkaar ging het om 72.000 trekken. De afgelopen zes jaar zijn Henk Heessen en Niels Daan van IMARES Wageningen UR en Jim Ellis van het Britse Cefas bezig geweest de gegevens te verwerken en te presenteren. Daarnaast zijn door 28 wetenschappers van onderzoeksorganisaties uit diverse landen vrijwillige bijdragen geleverd. Voor Heessen en Daan (sinds respectievelijk 2013 en 2007 al met pensioen) is het boek een levenswerk geworden.

Lees meer...
 

Tien kotters bieden pluis gescheiden aan voor hergebruik

‘Het is wel pluis’ op Texel
vrijdag, 25 september 2015 08:00

De eerste zak pluis wordt symbolisch overhandigd aan KIMO-voorzitter Robert te Beest (wethouder Velsen), Coen Peelen (ministerie van Infrastructuur en Milieu), Kenny Baas (scheepsafvalstoffeninzamelaar Bek & Verburg) en Jeroen Dorenbusch (producent Ymuiden Stores). De eerste zak pluis wordt symbolisch overhandigd aan KIMO-voorzitter Robert te Beest (wethouder Velsen), Coen Peelen (ministerie van Infrastructuur en Milieu), Kenny Baas (scheepsafvalstoffeninzamelaar Bek & Verburg) en Jeroen Dorenbusch (producent Ymuiden Stores). OUDESCHILD – Tien Texelse kotters gaan pluis gescheiden afgeven en laten verwerken. Wethouder Frank Kingma opende zaterdag het inzamelpunt op de haven van Oudeschild, waarna schipper Cor Vonk (TX 1) een zak met pluis overhandigde.

Niet afwachten
Pluis is nodig voor bescherming van sleepnetten. Maar er kleven milieubezwaren aan. De visserij heeft hier oog voor. Er wordt daarom gezocht naar alternatieven, maar makkelijk gaat het niet.

Vorig najaar werd door VisNed samen met overheden, afvalinzamelaars en maatschappelijke organisaties de zogeheten Green Deal ‘Visserij voor een Schone Zee’ ondertekend om nog meer te doen aan afvalstromen vanaf de kotter. Zoals bijvoorbeeld een apart inzamelsysteem voor pluis. Pluis heeft ook een groot voordeel: polyethyleen is uitermate geschikt voor hergebruik voor kunststof producten.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 25
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Oktober 2015  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  61011
12131415
25
262728293031 

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet