Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Eerste match door DNA-onderzoek

Vermiste Urker visser geïdentificeerd
woensdag, 02 september 2015 08:00

URK – Het grote DNA-onderzoek naar vermiste zeelieden heeft een eerste match opgeleverd. De vermiste Urker visser Albert Zwaan blijkt als niet-geïdentificeerd lichaam in 1968 begraven te zijn op Schiermonnikoog.

De Voorziening Coldcase en Vermiste Personen van de eenheid politie Den Haag heeft het afgelopen jaar achtereenvolgens in Katwijk en in Scheveningen wangslijm afgenomen van nabestaanden van vermiste vissers/zeelieden. Het DNA van deze nabestaanden wordt vergeleken met dat van langs de Noordzeekust aangetroffen lichamen, wat mogelijk kan leiden tot een ‘DNA-match’ (overeenkomst).

Lees meer...
 
Grootste vissersvlootschouw van Nederland
dinsdag, 01 september 2015 08:00

Grootste vissersvlootschouw van Nederland Grootste vissersvlootschouw van Nederland DEN OEVER – De vlootschouw vanuit Den Oever op de maandag is onlosmakelijk verbonden aan de Flora en Visserijdagen op Wieringen. Nergens in Nederland liggen zoveel schepen van de eigen vissersvloot in een haven als in Den Oever, en op een enkele uitzondering na doen die allemaal mee aan de vlootschouw. Het totaal aantal actieve vissersschepen dat meedeed kwam op 37. Omdat alle vakanties voorbij zijn in Nederland en mogelijk ook door slechte weersvoorspellingen was het afgelopen maandag niet uitzonderlijk druk op de kaai en op de schepen. Maar de sfeer was goed, de gratis scholfilet (400 kilo) ging grif van de hand, evenals de garnalen die door het Nederlands Visbureau werden uitgedeeld. De vlootschouw, afgenomen door burgemeester Jaap Nawijn vanaf de WR 130, vond plaats onder ideale weersomstandigheden. Kort nadat de schepen weer hadden aangemeerd en de meeste bezoekers Den Oever weer hadden verlaten, brak het noodweer wel degelijk los. Met over het nabijgelegen Wieringerwerf zelfs een serieuze windhoos, die twee boerderijen ernstig beschadigde. De eerste kotter ging maandagmiddag al weer ter visserij, gevolgd door enkele op dinsdagochtend. In de loop van dinsdag werd het snel weer leger aan de kaai van Den Oever.

 

Boomkorsurvey nog in volle gang

Bijzondere bedrijfssurvey zit erop
maandag, 31 augustus 2015 08:00

De UK 45 en UK 64 naast elkaar in de haven van Harlingen. De beide Urker kotters visten in week 33 en 34 op elkaars zij. Voor deze bedrijfssurvey viste de UK 64 met de oude boomkortuigen van de UK 45, die vorig najaar is overgeschakeld op de pulsvisserij. De UK 45 en UK 64 naast elkaar in de haven van Harlingen. De beide Urker kotters visten in week 33 en 34 op elkaars zij. Voor deze bedrijfssurvey viste de UK 64 met de oude boomkortuigen van de UK 45, die vorig najaar is overgeschakeld op de pulsvisserij. URK - De bijzondere Bedrijfssurvey 2015 zit erop. In week 34 visten de UK 45 en UK 64 voor de tweede en laatste week op elkaars zij. De (besommings)verschillen waren nu kleiner dan in week 33, maar opnieuw had de UK 64 met boomkor/wekkertuigen beduidend meer schol en tarbot dan de UK 45 met pulstuigen. De UK 45 had drie kisten meer tong. De OD 1 was een week eerder klaar met de bedrijfssurvey. De drie kotters hebben overdag bij elkaar 122 wetenschappelijke trekjes gedaan en tussendoor veel tijd gestoomd. ’s Nachts kon commercieel worden gevist.

Lees meer...
 

Demovisdag HA 31

Zwemmen tussen garnalenpulsnet
zaterdag, 29 augustus 2015 08:00

,,Je voelt het een beetje tintelen, maar je moet dan wel op minder dan een meter afstand en binnen het wekveld zwemmen.’’ ,,Je voelt het een beetje tintelen, maar je moet dan wel op minder dan een meter afstand en binnen het wekveld zwemmen.’’ HARLINGEN – Twee dames en drie heren hebben vorige week bij de Pollendam tussen het net van de HA 31 gezwommen om de pulsprikkels te ervaren.

Corrie Nagel van de HA 31 organiseerde vorige week donderdag als lid van de Kadergroep Visketen een demonstratie met de garnalenpulsvisserij. Een handjevol geïnteresseerden kwam eropaf, waaronder Floris van Hest, de aanstaande nieuwe directeur van Stichting De Noordzee.

Sytze Miedema (OL 37) was de enige collega-garnalenvisser. Dat viel tegen. Natuurlijk begrijpt Nagel dat veel collega’s nog op zee waren, maar aan de andere kant was dit wel een gelegenheid om de praktijk te zien. Nagel bezint zich op een nieuwe demodag.

Lees meer...
 

Varend erfgoed plus een pulskotter

Groot visserijeskader bij SAIL 2015
donderdag, 27 augustus 2015 17:00

Groot visserijeskader bij SAIL 2015 Groot visserijeskader bij SAIL 2015 AMSTERDAM – Amsterdam bruiste afgelopen weekend van het maritieme evenement SAIL 2015. In de kilometerslange sail-in van woensdagmiddag voeren drie eskaders varend erfgoed vanuit Beverwijk tussen de tallships in naar Amsterdam. Het laatste eskader was een visserijeskader met achttien botters, zes hoogaarzen, tien aken en schouwen en tot slot twaalf kotters van weleer. Voorop ging de TX 37 ‘Anna’ (bouwjaar 1931, omgebouwd tot mastgaffelzeilkotter), met aan weerszijden een spandoek met de tekst: Het grootste varend erfgoed in de wereld. ,,We wilden flink uitpakken’’, aldus coördinator Cor Bolt uit Zeewolde. Bolt vaart zelf met de NG 63 ‘Vesterhavet’. Dit originele houten Deense kottertje was woensdag hekkesluiter van het visserijeskader.

Lees meer...
 

Conferentie Visfederatie op woensdagmiddag 9 september

Waar komt vis straks vandaan?
woensdag, 26 augustus 2015 08:00

URK –   Wereldvoedselvoorziening: brengt vis de oplossing? En zo ja, waar komt die vis dan straks vandaan? Dat is het thema van de jaarlijkse conferentie die de handelskoepel Visfederatie deze keer op woensdagmiddag 9 september organiseert.

Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert de Visfederatie een (internationale) conferentie voor leden en relaties. Dagvoorzitter is Maarten Mens. Voorzitter Guus Pastoor verzorgt de aftrap met een inleiding over vis en voedselvoorziening. Er zijn vier gastsprekers. De bijdragen beloven veel stof voor een prikkelende discussie over de (zekerheid) van vis op de toekomstige wereldmarkt.

Lees meer...
 

Paling over de Dijk

Eerder schieraal redden
dinsdag, 25 augustus 2015 08:00

Paling over de Dijk Paling over de Dijk MAURIK – Dupan en binnenvissers zijn eerder begonnen met de voorbereidingen om ook dit jaar zoveel mogelijk schieraal in de gesloten maanden over de dijk te zetten.

De waterkrachtcentrales bij Maurik (Neder-Rijn) en Alphen (Maas) zijn grote hinderpalen voor schieraal. Veel schieraal komt er niet levend langs. Op die manier heeft een vangstverbod van september tot december weinig zin. Dankzij het Paling over de Dijk-project met ontheffingen van het ministerie van EZ en waterbeheerders kan een deel van de schieraal toch vrij uittrekken.

Lees meer...
 

Gemoderniseerde vriestrawler op de haring

Alles op de SCH 24 ‘Afrika’ is aangepakt
maandag, 24 augustus 2015 08:00

Schipper op de SCH 24 is de Katwijker Huig van der Plas (links). Naast hem plaatsgenoot ‘QM’ Peter de Haar, in de vernieuwde messroom. Schipper op de SCH 24 is de Katwijker Huig van der Plas (links). Naast hem plaatsgenoot ‘QM’ Peter de Haar, in de vernieuwde messroom. SCHEVENINGEN – Ruim acht maanden heeft de vriestrawler SCH 24 ‘Afrika’ voor de kant gelegen in achtereenvolgens Vlissingen en Scheveningen voor een ingrijpende verbouwingsoperatie. Letterlijk alles aan boord is aangepakt. Deze maand ging de trawler van Jaczon voor het eerst weer ter visserij, en inmiddels wordt volop gevist op haring.

Een dag voor het vertrek naar de visgronden staan de mannen van de SCH 24 te popelen om weer naar zee te gaan. ,,Het heeft lang genoeg geduurd, maar het resultaat mag er wezen’’, vinden schipper Huig van der Plas en kwaliteitsman (‘QM’) Peter de Haar. Ze zitten aan de lunch in de geheel vernieuwde messroom. In de nieuwe kombuis helpt Dirk Noppen kok Henk van Hoogdalem met het verzorgen van de maaltijden voor de bemanningsleden die die dag aan boord aan het werk zijn.

Lees meer...
 

Helderse vloot moet ingrijpende keuzes maken

'We maken weer een mooi jaar'
zaterdag, 22 augustus 2015 08:00

Dirk  (rechts) en Fred  Kraak  in de stuurhut van de pulsvisser BRA 7. Dirk (rechts) en Fred Kraak in de stuurhut van de pulsvisser BRA 7. DEN HELDER – De bescheiden visserijvloot van Den Helder is in beweging. Er moeten ingrijpende keuzes gemaakt worden, en er moet gebuffeld worden om alles boven water te varen. Gelukkig zijn de resultaten de afgelopen maanden naar tevredenheid. De stemming afgelopen vrijdag en zaterdag op de drukbezochte Visserijdagen Den Helder was uitstekend.

Vaste prik op de Helderse Visserijdagen op het terrein van voormalige rijkswerf Willemsoord. Pieter Kraak verkoopt op de kade voor zijn BRA 2 gebakken scholfilet en langoustines en dit jaar ook gerookte ponen voor het goede doel: Vogelasiel De Paddenstoel. Aan dek van de kreeftjesspecialist staan de Poolse opvarenden Radostav Kohnrce en Alek Konkel de schol te paneren, zwager/compagnon Frans Wiegman bakt.

Lees meer...
 

Mosseldag Yerseke met meer inhoud en minder schepen

‘Wij kunnen niet sturen op kilo’s’
vrijdag, 21 augustus 2015 08:00

Ze zijn het zelden met elkaar eens, maar mosselhandelaar Ko Prins (links) van Prins & Dingemanse en mosselkweker Jos van Damme hadden een genoeglijk onderonsje aan de vooravond van de Mosseldag. Ze zijn het zelden met elkaar eens, maar mosselhandelaar Ko Prins (links) van Prins & Dingemanse en mosselkweker Jos van Damme hadden een genoeglijk onderonsje aan de vooravond van de Mosseldag. YERSEKE – We doen als mosselkwekers hard ons best, maar het resultaat is vrijwel geheel van de natuur afhankelijk. Voorzitter Jos van Damme van de visserijvereniging van Yerseke wil maar zeggen: ,,Wij kunnen niet sturen op kilo’s.’’ Van Damme sprak vorige week vrijdag aan de vooravond van Mosseldag Yerseke op een bijeenkomst van genodigden in de Mosselveiling.

Het is de wens van Stichting Mosseldag Yerseke om de traditionele mosselpromotiedag op Yerseke meer inhoud te geven. De exposerende bedrijven op de ‘Mosselwereld’ zijn daar volgens voorzitter Huub Lacor een invulling van. Murre Techniek, Machinefabriek Bakker, Roem van Yerseke, het NIOZ en het Mosselbureau vertelden in hun stands op de kade bij de veiling het verhaal van de schelpdierkweek, met behulp van tentoongestelde apparatuur en informatiepanelen.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 24
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  September 2015  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
 
13
14151617181920
21222325
    

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet