Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Voor de kust van Katwijk

Saluut SCH 81 voor schipper Koos van Rijn
donderdag, 25 augustus 2016 12:00

KATWIJK – Als laatste saluut aan de overleden oud-schipper Koos van Rijn kwam vorige week donderdag de SCH 81 'Carolien' vlak voor Katwijk liggen.

Koos van Rijn overleed vorige week maandag na een kort ziekbed. Hij is 77 jaar geworden. De SCH 81 was de laatste kotter waar Van Rijn schipper op was voordat hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging. Deze trawler voer vorige week donderdag uit IJmuiden en ging op weg naar de visgronden, maar nu via Katwijk.

Uiteraard moest de trawler enige mijlen afstand houden, maar de vele belangstellenden op de Boulevard van Katwijk konden zien hoe het schip een ronde maakte, daarbij blazend op de scheepshoorn. Met de verrekijker was te zien hoe de vlaggen halfstok hingen en schipper Sjaak van der Zwan met voltallige bemanning aan dek kwam. Na dit indrukwekkende en zeker ook zeldzame eerbetoon zette de trawler koers naar de visgronden. Op dit moment vist de SCH 81 op haring voor de Schotse oostkust. Koos van Rijn is vrijdag 19 augustus begraven in Katwijk. Zoon Dirk van Rijn is in de voetsporen van zijn vader getreden en ook trawlerschipper geweest. Sinds twaalf jaar is hij eerste stuurman en waarnemend kapitein op de 'Tridens'.

 

Nieuwe producten Maritech Special

Respectvol bergen van een stoffelijk overschot
woensdag, 24 augustus 2016 08:00

Directeur Paul Westra van Maritech met een nieuw type reddingsvest. Directeur Paul Westra van Maritech met een nieuw type reddingsvest. ‘S-GRAVENZANDE – Maritech Special heeft een product ontwikkeld om zo zorgvuldig mogelijk stoffelijke overschotten uit het water te kunnen halen: de Octopus. Andere nieuwe producten zijn de ‘alert box’, die een akoestisch signaal geeft bij een man overboord, en een nieuw type reddingsvest met meer draagcomfort.

Maritech Special, onlangs verhuisd naar een groter onderkomen in ‘s-Gravenzande, is gespecialiseerd in reddingsmiddelen. In Nederland zijn onder meer de grote trawlerrederijen vaste klant. Maritech ontwikkelt, levert, onderhoudt en keurt een scala aan reddingsvesten, drijf- en droogpakken en veiligheidsmaterialen. De Octopus is ontwikkeld in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Landelijk Team Onderwater Zoekingen.

Lees meer...
 

Regelmatig MCA-surveyors om de benen

RN 1 heeft Renewal Survey achter de rug
dinsdag, 23 augustus 2016 08:00

Laatste hand aan de ‘Light Ship Check’. Van links naar rechts Piotr Straszewski, Paul McVay, Hernand Jansen en Joop Schouwstra (die namens Damen Shipyards Texel de survey begeleidde). Laatste hand aan de ‘Light Ship Check’. Van links naar rechts Piotr Straszewski, Paul McVay, Hernand Jansen en Joop Schouwstra (die namens Damen Shipyards Texel de survey begeleidde). OUDESCHILD – Het aantal surveys dat vlagkotters moeten ondergaan is door verder aangescherpte regelgeving sterk toegenomen. Andries de Boer kan erover meepraten.

Zijn RN 1 heeft de zogenoemde ‘Renewal MCA Survey’ weer achter de rug. Vorige week donderdag moest de kotter daarvoor in dok van Damen Shipyards Texel en vrijdag werd het schip in het water bekeken. De Boer: ,,Jarenlang hebben wij surveys gedaan om de vier jaar. Om allerlei redenen kwam er op enig moment ook een ‘Intermediate Survey’, dus na twee jaar. Daarna zijn de regels weer verder aangescherpt en heb je als de datum van het uitvaartcertificaat International Fishing Vessel Certificate is verlopen de Renewal Survey. Het volgende jaar heb je dan de first annual, het tweede jaar dus die Intermediate, het derde jaar de third annual en daarna weer de vierjaarlijkse Renewal. Al met al hebben we  tegenwoordig regelmatig MCA-surveyors om de benen dus.’’

Lees meer...
 

Brexit en ontstaan actiegroep EMK zijn waarschuwingen

Kloof vissers en beleid wordt onoverbrugbaar
maandag, 22 augustus 2016 08:00

Kloof vissers en beleid wordt onoverbrugbaar Kloof vissers en beleid wordt onoverbrugbaar URK – Een beleidsverordening hoort verbonden te zijn met het operationele beleidsterrein waar ze betrekking op heeft. Het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) zou dus verbinding moeten hebben met de vissers op zee. Na de laatste herziening van het GVB moet echter geconstateerd worden dat het beleid volkomen is losgekomen van de visserij. VisNed-directeur Pim Visser legt uit hoe die hele diepe kloof is ontstaan en vraagt zich af hoe het verder moet.

,,Vanuit VisNed wijzen we er overal waar we maar kunnen op dat het dichten van die kloof beleidsprioriteit nummer 1 zou moeten zijn. Voor onze staatssecretaris van EZ, want deze diepe kloof is er zeker in Den Haag en de andere Europese hoofdsteden, en voor DG Mare en het Europese Parlement, want de kloof is er ook in Brussel als hoofdstad van Europa.

Lees meer...
 

Boomkorsurvey IMARES 2015 van start

Meer dan alleen data tong en schol
zaterdag, 20 augustus 2016 08:00

Boomkorsurvey IMARES 2015 van start Boomkorsurvey IMARES 2015 van start SCHEVENINGEN – Vorige week maandag is het onderzoeksvaartuig ‘Isis’ vanuit Scheveningen vertrokken voor de jaarlijkse boomkorsurvey (BTS), die tot en met vrijdag 9 september zal duren. Vanaf aanstaande maandag tot en met 16 september zal ook de ‘Tridens’ de boomkorsurvey uitvoeren in een ander deel van de Noordzee.

Beide schepen leveren de Nederlandse bijdrage aan de internationale boomkorsurvey die wordt gecoördineerd door ICES (International Council for Exploration of the Sea). Naast Nederland voeren ook België, Duitsland en Engeland deze boomkorsurvey in de Noordzee uit. De gegevens van dit onderzoek worden gebruikt in de bestandsschatting van schol, tong en griet door de ICES werkgroep voor demersale vissoorten in de Noordzee.

Lees meer...
 

Pluim voor Texelse vissers

‘Wij als vissers zijn begaan met onze akker’
vrijdag, 19 augustus 2016 08:00

Pluim voor Texelse vissers Pluim voor Texelse vissers OUDESCHILD – ,,Wij als vissers maken er geen potje van, en dat willen we ook zichtbaar maken. We zijn begaan met de Noordzee. Het is onze akker, die willen we niet vervuilen. Sterker: die willen we schoon maken en houden.’’

Aldus de Texelse voorman Maarten  Drijver afgelopen zaterdagmiddag op het haventerrein van Oudeschild. Tijdens het feestelijke HavenVIStijn ondertekende Drijver een overeenkomst met de ECNC Land & Sea Group voor het recyclen van oude netten. Van 10 ton oude netten kunnen zo’n 250.000 paar nieuwe sokken worden gemaakt.

Lees meer...
 

Reacties voorstel meerjarenplan Noordzee

‘Touwtjes strakker aangetrokken’
donderdag, 18 augustus 2016 17:00

EMMELOORD/URK – Meldingsplicht en logboekverplichting voor schepen vanaf 8 meter (was 12 en 10 meter) en fors lagere streefwaarden voor de visserijsterfte van schol en tong dan in de huidige beheerplannen. Enkele details uit het meerjarenplan voor bodemvis in de Noordzee dat de Europese Commissie deze maand heeft voorgesteld.

Het meerjarenplan is vooral een bevestiging van wat al bekend was: streven naar MSY voor alle bestanden in 2020 en volledige aanlandplicht per 2019 met mogelijkheden voor uitzonderingen. De zeedagen komen te vervallen en technische maatregelen kunnen op het regionale niveau van lidstaten worden vastgesteld.

Lees meer...
 

Na groot succes vorig jaar

Tweede horeca-editie Nationale Mosselweek
woensdag, 17 augustus 2016 08:00

YERSEKE - Van 3 tot en met 11 september 2016 vindt voor de tweede keer de restaurant-editie van de Nationale Mosselweek plaats.

Na het grote succes van vorig jaar, waaraan 300 restaurants deelnamen, is besloten weer een mosselweek te organiseren. Restaurants bieden een overheerlijk mosselmenu of -gerecht aan voor een aantrekkelijke prijs. Het idee komt van de Zeeuwse mosselsector en is bedoeld Nederland kennis te laten maken met de zilte lekkernij.

Lees meer...
 

Jan Drijver geeft elke avond een roepje

Opstappers onmisbaar op de vloot
dinsdag, 16 augustus 2016 08:00

Jan Drijver vond zijn draai als opstapper op de Texelse vloot. Jan Drijver vond zijn draai als opstapper op de Texelse vloot. TEXEL - Ze zijn onmisbaar voor de vloot. Ze voegen zich probleemloos tussen de vaste bemanning en kunnen op waardering rekenen. Opstappers zijn breed inzetbaar. In geval van nood kunnen schippers een beroep doen op de interim-opvarende. Maar soms zijn er ook ‘vroegboekingen’. Jan Drijver (ex-TX 9) uit Oosterend is sinds 2002 opstapper.

Jan Drijver heeft al op heel veel kotters zijn sporen verdiend. Behalve dat hij volgens velen een goede kracht is, roert Jan ook graag zijn mond. Hij kent de vloot van noord tot zuid en hoort regelmatig de eerste nieuwtjes. Hij heeft daardoor aan boord altijd wel wat interessants of iets leuks te melden. Voor de vaste ploeg is-ie dan een aangename afwisseling. ,,Elke week zie je dezelfde gezichten. We kennen elkaar door en door. Nou, Jan komt overal en steekt in de messroom of in de brug graag van wal’’, aldus Gerard Slootemaker, opvarende van de TX 68.

Lees meer...
 

Unieke kottervlootparade op 27 augustus in Rotterdam

Visserijsector in actie tegen absurde regels
maandag, 15 augustus 2016 09:00

ROTTERDAM – De visserij bestaat nog en laat zich zien. Op Zaterdag 27 augustus zullen vanuit verschillende vissershavens vijftig kotters de Nieuwe Waterweg opstomen. De vissers voeren actie voor meer begrip en meer inspraak en tegen contraproductieve regelgeving als de aanlandplicht.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 18
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  Augustus 2016  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
222328
293031    

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet