Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Puls heeft het pleit gewonnen

‘Voordelen zie en hoor je om je heen’
zaterdag, 22 november 2014 08:00

De SC 25 ‘Evert Snoek’ is na een grote refit afgelopen maandagavond voor de eerste visreis als pulskotter vertrokken. De SC 25 ‘Evert Snoek’ is na een grote refit afgelopen maandagavond voor de eerste visreis als pulskotter vertrokken. HARLINGEN/STELLENDAM – Het is alom puls wat de klok slaat. Drukke tijden voor bedrijven als HFK Engineering, VCU, Padmos, Van Wijk, Westhoeve, Piet Brouwer Elektro, Hoekman Shipbuilding en Maaskant.

De Duitse vlagkotter SC 25 is afgelopen maandagmidddag als jongste pulsvisser naar zee gegaan. Vorige week werd door Harmen Klein Woolthuis in Harlingen de software geïnstalleerd, evenals op de UK 172 (eveneens Harlingen, deze week ook voor het eerst met de pulstuigen naar zee) en TH 10 (Stellendam). De Thoolse kustvisser heeft het afgelopen halfjaar met een Marelec-pulssysteem op garnalen gevist, en is nu met een HFK-systeem overgeschakeld op tong. Beide systemen kunnen worden gecombineerd.

Lees meer...
 
Verleden tijd wekkerketting
vrijdag, 21 november 2014 08:00

Verleden tijd wekkerketting (Foto: W.M. den Heijer) Verleden tijd wekkerketting (Foto: W.M. den Heijer) IJMUIDEN - Op de kade van IJmuiden instrueert reder Maart van Duijn de voornamelijk uit Urkers bestaande bemanning van de KW 34 bij het herstellen van het bakboord vistuig. Terwijl de LT 36 van Van Duijn al is uitgerust met het pulstuig vist de KW 34 nog met het conventionele boomkortuig. Deze maand zal ook de KW 34 voor de kant gaan om in Stellendam uitgerust te worden met het pulstuig. Dan zijn de wekkerkettingen verleden tijd en hoeft de bemanning minder vaak zwaar te tillen.

 

Noodkreet pelagische sector, Dijksma trekt aan de bel

Regelgeving aanlandplicht nog niet gereed
donderdag, 20 november 2014 16:00

DEN HAAG/RIJSWIJK – Teruggooien van ondermaatse vis mag niet meer, maar aan boord houden mag ook niet. Met deze absurde situatie dreigt de trawlervisserij per 1 januari 2015 geconfronteerd te worden als het de Europese Commissie samen met de lidstaten en het Europese Parlement  niet lukt de Omnibusverordening op tijd klaar te krijgen.

In deze Omnibusverordening worden de bestaande verordeningen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, zoals de Technische Maatregelen en de Controleverordening, aangepast op die punten die tegenstrijdig zijn met de aanlandplicht. Zodanig dat per 1 januari 2015 alle vis, dus ook de ondermaatse, aan boord moet/kan worden gehouden en aangeland. Het voorstel van de EC om de regelgeving aan te passen ligt momenteel ter behandeling bij het Europees Parlement. Als de Omnibusverordening niet op tijd wordt aangenomen blijft de bestaande regelgeving van kracht die zegt dat je ondermaatse vis moet teruggooien.

Lees meer...
 

Platform Innofish over aanlandplicht:

Van informeren naar innoveren
woensdag, 19 november 2014 12:00

URK – Platform Innofish nodigt vissers, handelaren en verwerkers uit om hun boosheid en zorgen even opzij te leggen en samen na te denken over de toekomst met een discardban.

Drie ondernemersgesprekken heeft het Platform Innofish inmiddels achter de rug: twee keer in Amsterdam en vorige week in Stellendam. Doel van deze gesprekken was om vissers te informeren over de aanlandplicht en zoveel als mogelijk vragen te beantwoorden, maar ook al te kijken naar oplossingen en kansen. De bijdragen van het ministerie van Economische Zaken en van Imares daarbij werden als zeer waardevol ervaren.

Lees meer...
 

15-jarig jubileum

Symposium KIMO Forteiland IJmuiden
woensdag, 19 november 2014 08:00

IJMUIDEN – KIMO Nederland en België viert het 15-jarig bestaan met een symposium op donderdag 20 november in IJmuiden.

KIMO is een vereniging van kustgemeenten die strijdt tegen vervuiling van de zee. In de visserij is de organisatie vooral bekend van het Vuilvis-project (Fishing for Litter). KIMO Nederland en België is onderdeel van KIMO International, dat in 1990 in Denemarken is opgericht. Bij KIMO International zijn 160 gemeenten uit 16 landen aangesloten.

Lees meer...
 

Statement Europêche

‘Grote vissersschepen essentieel’
dinsdag, 18 november 2014 08:00

Het lossen van grote vriestrawlers in de haven van IJmuiden. De economische spin-off van deze schepen is bijzonder groot. Het lossen van grote vriestrawlers in de haven van IJmuiden. De economische spin-off van deze schepen is bijzonder groot. BRUSSEL – De grootte van een vissersschip is niet belangrijk als het om visbestanden gaat, kleine en grote vissersschepen zitten elkaar niet in de weg en grote vissersschepen zijn belangrijk voor de wereldvoedselvoorziening. Aldus Europêche.

Grote vissersschepen werken als een rode lap op een stier voor ngo’s als Greenpeace. De grote hoeveelheden vis die deze schepen vangen en aanvoeren maken ze bij voorbaat verdacht. Vorige week kwam Greenpeace met een rapport over de rampen en het onheil die de 20 grootste ‘monsterboten’ van de EU afroepen over het ecosysteem en over de kleine vissers van de EU en derde landen. Onder deze 20 monsterboten zes ‘Nederlandse’ vriestrawlers.

Lees meer...
 

Voor het eerst Holland Paviljoen op Chinese visbeurs

Noordzeevis in China
maandag, 17 november 2014 08:00

QINGDAO - Yǒu zhì zhe, shì jìng chéng. De letterlijke betekenis is: Als je ambitie hebt, dan kun je veel bereiken. Dat is tekenend voor het China, een land met dankzij de economische ontwikkeling een enorme potentie voor een groeiende visafzet. Dit jaar was het eveneens het uitgangspunt van een aantal Nederlandse visbedrijven die zich als groep presenteerden op de wereldvisbeurs in China.  Agnes Leewis van het Visbureau doet verslag.

De Nederlandse visbedrijven hebben zich duidelijk op de kaart gezet op de China Fisheries & Seafood Expo in Qingdao. De afgelopen zes jaren is deze beurs meer dan verdubbeld naar inmiddels zo’n twaalfhonderd bedrijven. Het is inmiddels de op een na grootste visvakbeurs ter wereld. De verwachting is dat deze grootste beurs in Azië de wereldvisbeurs (SEG) in Brussel binnenkort voorbij zal streven.

Lees meer...
 

Steekproef Wakker Dier: eerste vondst ESBL op kweekgarnalen - Vragen in Europarlementt

Kweekvis nu getest op resistente bacterie
zaterdag, 15 november 2014 08:00

DEN HAAG – Minister Schippers was er vrijdag als de kippen bij: ze maakt zich zorgen en gaat daarom de NVWA expliciet vragen kweekvis te controleren op multiresistente bacteriën. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica voor de volksgezondheid niet meer goed werkt.

Wakker Dier, de maatschappelijke organisatie die strijdt voor dierenwelzijn en kritisch publiceert over  bioindustrie, voedselschandalen, keurmerken en consumentenmisleiding, kwam vrijdag met een primeur naar buiten: voor het eerst is in Nederland de multiresistente ESBL-bacterie aangetroffen in het visschap. Deze bacterie werd bij een Nederlandse horecagroothandel gevonden op black tiger garnalen uit Vietnam.

Lees meer...
 

Feestje bij Harlinger werf SRF

Kiel onder WR 289 geschoven
vrijdag, 14 november 2014 08:00

Feestje bij Harlinger werf SRF Feestje bij Harlinger werf SRF HARLINGEN – Het casco van de nieuwe WR 289 schiet al flink op. Vrijdagmiddag werd op feestelijke wijze de kiel gelegd bij SRF in Harlingen. Feitelijk werd door opdrachtgever Cees van Eekelen de kiel onder het schip geschoven. Onder het toeziend oog van echtgenote Grietje, de zonen Adriaan, Cees en Andries, kleinkinderen, familie uit Den Oever, Harlingen en Urk, zakenrelaties en werfpersoneel.

Op de tekeningen in de bouwhal staat nog WR 389. Maar de nieuwe Wieringer garnalenkotter krijgt het nummer WR 289, want Adriaan van Eekelen wil zo lang mogelijk blijven doorvissen met zijn huidige vaartuig. Zijn nieuwe kotter wordt wat forser met een grotere schroef en iets meer diepgang.

Lees meer...
 

Sperling (OD 6) vecht tegen aanlandplicht

Springlevende vis in de stortbakken
donderdag, 13 november 2014 16:00

Springlevende vis in de stortbakken Springlevende vis in de stortbakken OUDDORP – Een filmpje met springlevende vis in de stortbak van de OD 6 vorige week is een hit geworden op Facebook.

Na het legen van de boxen vorige week moest de bemanning de jomper vervangen. De stortbakken werden intussen vol water laten lopen. ,,Ik wist niet wat ik zag’’, zegt schipper Pieter Sperling toen hij een kwartiertje later keek. Het filmpje toont overduidelijk aan dat de overlevingskansen van vis groot zijn. Van de levendige box werd een mooi filmpje gemaakt en met commentaar op Facebook gezet.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  November 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272830

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet