Visserijnieuws.nl
Home Nieuws
Abonnement & Advertentietarieven

Sorteren met camerasysteem

Garnalenvisserij met vacuümpomp
zaterdag, 01 november 2014 09:00

Foto: Rienk Nadema Foto: Rienk Nadema MAKKUM – De testkotter GRE 5 (ex-HAR 6) van De Boer RVS wordt uitgerust voor innovatieve garnalenverwerking aan boord. De Boer RVS heeft een detectiesysteem met camera’s voor het sorteren van de garnalenvangst ontwikkeld. Bovendien wordt de vangst vanuit de kuilen aan boord gezogen.

De vacuümpompen staan al aan dek, afgelopen week is het detectiesysteem geïnstalleerd. De vangst komt op een lopende band, waarna de camera’s beelden maken. Via beeldherkenning worden de garnalen er uit gehaald en op maat gesorteerd. Bijvangst wordt genegeerd en gaat via een transportsysteem direct terug in zee. Half november wordt de GRE 5 door de CIV Den Oever visklaar gemaakt, waarna er in de praktijk getest gaat worden.

 

Puur slecht weer op zee

GO 26 naar binnen vanwege schade
vrijdag, 31 oktober 2014 09:00

Foto: Bram Pronk Foto: Bram Pronk GOEDEREEDE/SCHEVENINGEN – Het gebeurt niet vaak dat de GO 26 in Scheveningen binnenkomt, maar vorige week woensdag was Scheveningen dichterbij dan ‘thuishaven’ IJmuiden. De kotter van Lokker had schade opgelopen, aan de tuigen en aan de scheepshuid. De GO 26 was begin vorige week op de normale tijd uit IJmuiden vertrokken. Met name dinsdag was het volgens schipper Gert Lokker ‘puur slecht’ op zee. Door het slechte weer werd een kabel losgetrokken.

Lees meer...
 

www.fish-connect.com online

Een seafood-expo, maar dan op het web
donderdag, 30 oktober 2014 16:51

Albert Hoekman: fulltime aandacht aan Fish-Connect, een online platform voor de Europese visindustrie. Albert Hoekman: fulltime aandacht aan Fish-Connect, een online platform voor de Europese visindustrie. URK – ,,We bouwen online een soort Brussel Seafoodexpo. De profielen op de website kun je zien als stands, waarmee je je wereldwijd aan de visindustrie kan presenteren.’’

Aan het woord zijn Albert Ras, Jan van Slooten en Albert Hoekman. Ras en Van Slooten zijn de oprichters van het jonge bedrijf Fish-Connect. Hun viertalige website is afgelopen maand online gegaan. De twee oprichters zijn beiden werkzaam in de vishandel in en buiten Urk, Fish-Connect wordt fulltime gerund door Albert Hoekman. Hoekman houdt kantoor in het Kenniscentrum van het Berechja College Maritiem.

Lees meer...
 

Productie- en Afzetprogramma voorgelegd

Kartelwaakhond ACM vraagt info over garnalen
donderdag, 30 oktober 2014 12:45

DEN HAAG – De kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet opnieuw onderzoek naar de garnalenmarkt.

De ACM las en hoorde volgens een woordvoerder over vangstbeperkende afspraken in de garnalenvisserij. ,,We hebben partijen daarover om meer informatie gevraagd om na te gaan of afspraken passen binnen de bestaande kaders of niet. In beginsel zijn vangstafspraken tussen vissers (concurrenten) immers verboden. Op basis van de informatie moet ACM bepalen of de afspraken al dan niet passen binnen de bestaande kaders.’’

Lees meer...
 
EZ financiert onderzoek bedwelmen platvis op zee
woensdag, 29 oktober 2014 07:00

DEN HAAG – Het ministerie van Economische Zaken besteedt volgend jaar anderhalve ton aan onderzoek naar een praktisch en handhaafbaar systeem om schol, tong en schar aan boord diervriendelijk te doden.
Dat antwoordt EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op een stortvloed vragen inzake de begroting van het ministerie.

Gelet op de vragen is het vissenwelzijn een belangrijk item voor de Tweede Kamer. In 2015 besteedt het ministerie van EZ 225.000 euro aan onderzoek naar het verbeteren van welzijn van vis. Dat budget wordt besteed aan onderzoek naar het bedwelmen en doden van vis aan boord van vaartuigen op zee (150.000 euro) en in de aquacultuur (75.000 euro). Het onderzoek aan boord betreft een driejarig programma dat moet leiden tot een praktisch en handhaafbaar systeem om schol, tong en schar aan boord te bedwelmen en te doden.

Lees meer...
 

Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta

Uitzondering voor nieuwe steiger Stellendam
dinsdag, 28 oktober 2014 07:00

Uitzondering voor nieuwe steiger Stellendam Uitzondering voor nieuwe steiger Stellendam NOOTDORP – De Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta opent dit jaar een derde tender op rij, namelijk van 1 november tot 31 januari. Hiervoor is 200.000 euro beschikbaar.

Uit de tender van april-mei dit jaar zijn vijf projecten gehonoreerd. De steunbedragen variëren van 11.000 tot 150.000 euro, samen 267.450 euro.

Voor de SVVV is het bedrag van anderhalve ton uitzonderlijk, want in alle voorgaande tenders is er maximaal 50.000 euro per project uitgekeerd. Voor een nieuwe bredere steiger (11 meter) van United Fish Auctions in de Buitenhaven van Stellendam wordt een uitzondering gemaakt omdat dit project een groot deel van de vloot dient.

Lees meer...
 

Handbeugelaars nemen nieuwe zaadbank in bescherming

Veel kokkelzaad op Groote Plaat
maandag, 27 oktober 2014 07:00

TEXEL – Leden van Handkokkelvereniging ‘Op Handkracht Verder’ hebben op de Groote Plaat onder de haven van Terschelling een bank vol mooi kokkelzaad aangetroffen. Het bestuur besloot, conform de meerjarenafspraken handkokkelvisserij, dit gebied tijdelijk te sluiten om het kokkelzaad te beschermen.

In de meerjarenafspraken handkokkelvisserij is vastgelegd dat bij het bepalen van de te bevissen gebieden en banken rekening zal worden gehouden met de leeftijdsopbouw van het kokkelbestand. Dit betekent dat het bestuur bepaalde kokkelbanken (tijdelijk) kan uitsluiten van de handbeugelvisserij. De in dit kader tijdelijk gesloten gebieden worden opgenomen in een bijlage bij het visplan. De Groote Plaat wordt begrenst door het vaarwater rondom en de lijn tussen de boeien Noordmeep 8 en Oosterom 7.

 

Extreme vangst LT 87

Tien ton schol in één trek
zaterdag, 25 oktober 2014 07:00

Extreme vangst LT 87 - Foto: C. Hameeteman Extreme vangst LT 87 - Foto: C. Hameeteman URK – De LT 87 met schipper Louwe de Boer ving maandagavond tijdens de eerste trek op de Dogger 254 kisten schol. ,,Dat is voor minimaal 15.000 euro van 2,5 uur vissen, en allemaal mooie schol’’, zegt eigenaar Joos de Ridder. ,,Daar komt de rest nog bij. Bijkans een verdubbeling van onze hoogste trek tot nu toe.’’ De extreme trek werd in goed zes uur tijd verwerkt door de zevenkoppige bemanning. Voor de verwerking van de schol wordt al langer met een extra man gevaren. Dinsdagmiddag ging de LT 87 vanwege de storm op de wind liggen en werd de visserij onderbroken. De Ridder rekent voor: ,,Toen stonden dat er 400 kisten in het ruim, dat is toch ongekend van nauwelijks een half etmaal vissen!’’

 

Eerste processen-verbaal voor garnalenvissers

NVWA treedt op tegen vissen in Vibeg-zone
vrijdag, 24 oktober 2014 11:00

UTRECHT – Tegen acht kustvissers is proces-verbaal opgemaakt wegens het vissen in de verboden VIBEG-zone 1 tussen Ameland en Schiermonnikoog. De schippers van de Nederlandse kotters zijn vorige week formeel als verdachte gehoord.

Afgelopen zomer werd er voor het eerst gewaarschuwd voor het vissen in gebieden die sinds de publicatie van het toegangsbeperkingsbesluit in de Staatscourant van 29 april 2013 verboden zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt in samenwerking met de Kustwacht toezicht op het naleven van het visverbod. Inspecteurs controleren ook vanuit de lucht. Vanuit het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK) worden alle vaarbewegingen op de Noordzee in de gaten gehouden.

Lees meer...
 

Handtekeningen gezet onder VisWad aan garnalenvisserij in Waddenzee

Bittere pil moet perspectief geven
vrijdag, 24 oktober 2014 07:00

Handtekeningen gezet onder VisWad aan garnalenvisserij in Waddenzee - Foto: Lando Nieuwenhuize Handtekeningen gezet onder VisWad aan garnalenvisserij in Waddenzee - Foto: Lando Nieuwenhuize GRONINGEN – De handtekeningen onder het VisWad-convenant zijn gezet. Visserijsector, het ministerie van EZ, de drie noordelijke provincies en de coalitie Wadden Natuurlijk regelen in dit convenant het fors verminderen van de impact van de garnalenvisserij. Ten behoeve van een ‘rijke Waddenzee’, maar met behoud van perspectief voor de garnalensector. Stap 1: 33.000 hectare Waddenzee jaarrond gesloten voor de garnalenvisserij. Er is door de sector getekend ‘om bestwil’ en ‘om erger te voorkomen’.

De materie was complex en weerbarstig en VIBEG wierp een schaduw over de discussies, maar uiteindelijk hebben de partners in het VisWad-convenant de handtekeningen gezet. Voor de visserijsector tekenden VisNed en de Nederlandse Vissersbond. De uitgangspunten van het convenant zijn dat de natuurwaarden van het unieke natuurgebied de Waddenzee nog groter kunnen worden als de impact van de garnalenvisserij met de helft wordt teruggebracht.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 23
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 

Favoriete Tweets

Visserij Actueel

Waar naar toe met garnalenvisserij?Resultaten

<<  November 2014  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  7  8  9
10111213
17181920212223
24252627282930

Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
Banner
webadvertentie
 
GBU grafisch compleet